Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ένα ποίημα


Απόψε σκέφτηκα να διανυκτερεύσω εγώ. Έτσι κι αλλιώς κοιμάμαι αργά. Αν το συνηθίσω, μπορεί να διανυκτερεύω και τις επόμενες μέρες. Μόνος μου όμως; Λίγο βαρύ. Ας διανυκτερεύσει μαζί μου κι «ένα ποίημα». Καλή συντροφιά. Γραμμένο το φθινόπωρο κι όμως ανοιξιάτικο. Μιλάει για το μακρινό παρελθόν, φαίνεται όμως ότι η ουσία του δεν αλλάζει.

Αχ, έρωτα !!!

24 σχόλια:

Αγγελικούλα είπε...

Αχ, αχ! Μαζί σας θα διανυκτερεύσουμε κι εμείς!

Margo είπε...

Κι εγώ, κι εγώ μαζί.. έτσι κι αλλιώς διανυχτερεύω.. λίγο το ποίημα, λίγο η Άνοιξη που δε λέει να φύγει (ακόμα) δε με νοιάζει κι αν δε κοιμηθώ ποτέ:)

IZA είπε...

`Ενα ποίημα τελικά, μπορεί να είναι και μόνο μια λέξη, φορτισμένη όμως με τόση αγάπη. `Ενα "εσύ" μόνο του, στο τέλος να τα λέει όλα και με τόση ένταση. Το ποίημα σου μας διανυκτερεύει πολύ γλυκά. Ευχαριστούμε.

Dinos-Art είπε...

"Να πάρουν τον έρωτα στα σοβαρά, να τον αντέξουν, και να τον μάθουν, όπως μαθαίνουμε ένα επάγγελμα-αυτό πρέπει να κάνουν οι νέοι. Οι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει, όπως τόσα άλλα πράγματα, τη θέση του έρωτα στη ζωή. Έκαναν τον έρωτα παιχνίδι και διασκέδαση, πιστεύοντας ότι τα παιχνίδια και οι διασκεδάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά. Τίποτε όμως δεν μας δίνει μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία από τη δουλειά. Και ο έρωτας, ακριβώς επειδή είναι η πιο ακραία μορφή χαράς και ευτυχίας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί δουλειά. Όποιος αγαπά λοιπόν πρέπει να προσπαθεί να φέρεται σαν να'χει φέρει εις πέρας ένα πολύ σπουδαίο καθήκον: πρέπει να περνά πολλή ώρα μοναχός, να εμβαθύνει στον εαυτό του, να συγκεντρώνεται και να συγκρατείται -
πρέπει να δουλεύει: πρέπει να γίνει κάποιος!"
Rainer Maria Rilke

Καλό απόγευμα σε όλους και μετά... καλή διανυκτέρευση με αυτό το ωραίο ποίημα του Τόλη.

Poet είπε...

Για σκέψου, Λίνα μου, να διανυκτερεύουν μαζί ένας άντρας και μια γυναίκα, διαβάζοντας ο ένας στον άλλο ποιήματα. Μ ό ν ο. Στην εποχή μας μάλιστα. Υπέροχα ρομαντικό και μια σπάνια πρωτοτυπία.

Προτείνω η ανάγνωση να αρχίσει με το «να μου διαβάζεις το βαθύ γαλάζιο .... , να μου διαβάζεις μουσικές, να μου διαβάζεις ποιήματα ...»

Poet είπε...

Ήδη γίναμε τρεις και καταργήθηκε η εφιαλτική μοναξιά του σύγχρονου εγωκεντρικού ανθρώπου. Καθώς λοιπόν διανυκτερεύουμε, Margo μου, θα κάνω μια πρόβλεψη ή μάλλον, με την ποιητική μου ιδιότητα, μια προφητεία.

Είσαι μια καλλιτεχνική ψυχή και θα ζεις σε μια ισόβια άνοιξη. Τα χρόνια θα περνάνε, οι εποχές θα έρχονται και θα φεύγουν, όμως εσύ εκεί. Στη φλόγα και στην πνοή της άνοιξης.

Poet είπε...

Είπα «καλλιτεχνική ψυχή» και φυσικά, όπως το τζίνι απ' το λυχνάρι του Αλαντίν, εμφανίστηκε η ΙΖΑ.

Είπες μια μεγάλη αλήθεια, νησιωτοπούλα. Η αυστηρότητα, η λιτότητα, η ίδια η απόλυτη αρχική συμπύκνωση στον πυρήνα του σύμπαντος, πριν τη μεγάλη έκρηξη, εκεί έλκει, εκεί οδηγεί τον κάθε ποιητή. Όπως μας δίδαξαν οι μέγιστοι προσωκρατικοί (ποιητές για μένα) φιλόσοφοι. Αν είναι δυνατόν να πούμε τα πάντα με μια φράση, ναι, με μια λέξη.

Και η πιο ωραία λέξη είναι η λέξη «εσύ» που εξαφανίζει το ατομικό και ενώνει τα δύο πλάσματα σε ένα, ίσως στο αρχικό ένα που τα έπλασε και καθόρισε το πεπρωμένο τους.

Καλό βράδυ.

Poet είπε...

Άλλη μια καλλιτεχνική ψυχή. Ντίνο μου, εργάζομαι σκληρά μια ζωή, ομολογώ και στον έρωτα, και έχω μάθει ελάχιστα. Δέχομαι με ευγνωμοσύνη τις παραινέσεις του σπουδαίου Ρίλκε και δεν μου μένει παρά να εργαστώ ακόμη πιο σκληρά στο μέλλον. Μέρα νύχτα, είπε; Μέρα νύχτα, τι να κάνουμε; Καθήκον είναι αυτό.

Τζούλια Φορτούνη είπε...

...ένα ποίημα για απόψε...
κοίτα πως λαμπυρίζουν οι λέξεις του...
άκου πως μας το ψιθυρίζει η νύχτα...

διανυκτερεύει στην καρδιά μας...

Poet είπε...

Και η εικόνα σου λαμπυρίζει, Τζούλια μου. Θα κάνει αρμονική παρέα στο ποίημα μέσα στη νύχτα.

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Μάλλον άργησα αλλά να μπω;Δεν θα ενοχλήσω, θα κάτσω ήσυχα σε μια γωνιά να σας ακούω να απαγγέλλετε και θα σιωπώ.Για τον έρωτα..στίχους..

Yiannis είπε...

Αυτό είναι κατανυκτική ποιητική αγρυπνία."Πάντα ανοικτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου".Διονύσιος Σολω.μός

Poet είπε...

Κι εγώ άργησα να γυρίσω από τη Σαββατιάτικη κάθοδό μου στο κέντρο και στο λογοτεχνικό μας στέκι, το πατάρι των καπνιστών στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδη. Με τον σούπερ βιβλιοπώλη και περιστασιακό καφετζή, Ιορδάνη.

Είσαι πάντοτε ευπρόσδεκτη στην παρέα μας, Όλγα μου. Κι εγώ προτιμώ τις γωνιές. Αν θέλεις, φέρε και τα ποιήματα που αγαπάς. Πάντως και η σιωπή σου θα είναι εύγλωττη.

Poet είπε...

Η κατάνυξη της ψυχής μας εκφράζεται με τον έρωτα και την ποίηση, Γιάννη μου. Έννοιες που περίπου ταυτίζονται.

Είχε γίνει μια ποιητική ολονυκτία πριν μερικά χρόνια στο υπόγειο του Εντευκτηρίου. Την Παγκόσμια Μέρα της Ποίησης.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Ένα ποίημα "απέραντα μαγευτικό" για Εκείνη που φωτίζει τη ψυχή μας
και τις μέρες που έρχονται.

Poet είπε...

Ναιιιιιιιιιιιι !!!

55fm είπε...

Ένα ποίημα...ποίημα...
Μια εικόνα ποίημα...μας κάνει να νιώθουμε...να ξενυχτάμε και να ανακαλύπτουμε,τον ευατό μας!
Φιλιά σε όλη την παρέα!
Τόλη μου,σε ευχαριστώ!

Poet είπε...

Έλεγα κι εγώ πού να είναι η Ουρανία και γιατί δεν εμφανίστηκε ακόμα. Τώρα ησύχασα.

Αν προσέξεις το σχήμα του ποιήματος δεξιά, που επιμελήθηκε η Λίνα μας, θα δεις ότι υποδηλώνει μιαν άνοδο/ανάβαση/εκτόξευση στον ουρανό. Με την εικόνα της Τζούλιας η αίσθηση αυτή ολοκληρώνεται.

Τι πύραυλοι λοιπόν και διαστημόπλοια και άλλα ανέκδοτα. Μόνο ο έρωτας μας απογειώνει με τον τρόπο αυτό.

Καληνύχτα.

55fm είπε...

Είστε υπέροχοι και οι τρεις...
Μόνο ο έρωτααααααααααααααααααααας!!!
Μη σας κουφάνω κιόλας, αλλά έτσι που με ξενύχτισες και από το φεγγάρι που με έστειλες,αυτά παθαίνω...
Τόλη μου, είμαι λίγο μπλοκαρισμένη για αυτό έχω ψιλοχαθεί.
Ένας πολύ καλός μου φίλος, κατεβαίνει υποψήφιος Βουλευτής στο Ν.Κορινθίας και θέλει βοήθεια.
Το ποίημα σου, ήταν για μένα θαυμάσιο δώρο!
Ανάσα,μέσα σε αυτό, το αντιερωτικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου.
Μου λείπετε...
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα.

pandora είπε...

είναι πολυ όμορφες οι διανυκτερεύσεις παρέα με ποίηματα και μαγικές σκέψεις...
:):)

κι ένα ποτήρι καλό κρασί !

σου εύχομαι όμορφα χειμωνιάτικα βράδυα Ποιητή... :)

Poet είπε...

Αφού είναι για καλό (σοσιαλιστικό) σκοπό, θα την αντέξουμε την προσωρινή απουσία σου, Ουρανία μου. Εμείς οι τρεις κι όλοι οι άλλοι υπέροχοι εδώ. Δηλαδή, μετά την 4η Οκτωβρίου, να περιμένουμε εκπλήρωση των υποσχέσεων, ένα πιο ερωτικό κλίμα κι ένα ταξίδι στα βάθη τ' ουρανού;

Poet είπε...

Eυχαριστώ, Ηλιάνα μου. Διανυκτερεύσεις παρέα με ποιήματα, μαγικές σκέψεις αλλά κι από σένα νοσταλγικά και σεβνταλίδικα τραγούδια της ανατολής.

"A Book of Verses underneath the Bough,
A Jug of Wine, a Loaf of Bread - and Thou
Beside me singing in the Wilderness -
Oh, Wilderness were Paradise enow!

Omar Khayyam

Dinos-Art είπε...

Γυρνώντας πριν λίγο από ένα γάμο (να ζήσουν τα παιδάκια) έβλεπα μέσα από το ταξί σε κάθε στάση να διανυκτερεύει διαφημιστικά-προεκλογικά, τάχα δήθεν σκεπτόμενος, μια πολιτική φιγούρα.
Τι πεζό!!!
Τη δικιά μας διαρκή διανυκτέρευση δεν την αλλάζω με τίποτα.
Καλό βράδυ σε όλους και καλές δικές μας διανυκτερεύσεις στο διηνεκές.

Poet είπε...

Σκέψου να αφιερώσεις τη ζωή σου, Ντίνο μου, στην ευτέλεια και την απάτη. Στα κούφια λόγια και στα πλαστά χαμόγελα. Θλιβερά πρόσωπα οι πολιτικοί!