Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

από το 'α' ως το 'χ'

(πίνακας: Albert Anker, School girl)

Πάντα μ΄ απασχολούσαν οι φωτοσκιάσεις. Μου άρεσε να κοιτάζω τα βιβλία στο τρεμάμενο φως της φωτιάς. Να παρακολουθώ το χοροπηδητό των γραμμάτων. Ώσπου έβλεπα μόνο παλμικές γραμμές. Το καρδιογράφημά τους. Ύστερα έκλεινα τα μάτια μου και οι γραμμές γίνονταν αχνές καμπύλες κι εξαφανίζονταν σιγά σιγά, μικρές ανεπαίσθητες κουκίδες. Πού πήγαιναν τα γράμματα; Ποια ακατανόητη λέξη τα ρουφούσε; Τότε ήταν που άνοιγε απότομα το φως. Τα μάτια  μου θάμπωναν κι όλα τα  χαμένα γράμματα ξεχύνονταν από τα μάτια μου. Πλημμύριζαν το χώρο, την κουζίνα, το στρογγυλό τραπέζι, το α πάνω στην αλατιέρα, το β στο βάζο με τις ελιές, το γ στο γουδοχέρι της γιαγιάς, το δ στη δαντέλα του εργόχειρου πάνω από το τζάκι. Και το ξ, εκείνο το ξ το ατίθασο στα ξύλα του δάσους που καίγονταν, μαζί με το χ του χειμώνα.  Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι πώς έμαθα να διαβάζω. Εκεί στο χ όμως σταματούσα. Ήταν το χιόνι έξω μια κόλλα λευκό χαρτί. Με προκαλούσε μόνο να γράψω.
Τζούλια Φορτούνη
από τη συλλογή Φυσικό αντίδοτο, 2013

6 σχόλια:

Poet είπε...

Με μεγάλη χαρά αρχίζουμε σήμερα την ανθολόγηση των ποιημάτων της ανεκτίμητης φίλης μας Τζούλιας Φορτούνη από την πρόσφατη πρώτη και ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή της, Φυσικό αντίδοτο, 2013. Τέσσερα από τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή (Ποτέ, Ίσως συναντηθήκαμε, Η κιβωτός του ονείρου και Ό,τι έμεινε), είχαν ήδη αναρτηθεί στο Λιβάδι και συνιστούμε στους αναγνώστες μας να τα διαβάσουν μαζί με τα υπόλοιπα δημοσιευμένα εδώ προ καιρού ποιήματά της.

Ας σημειωθεί ότι η συλλογή της Τζούλιας παρουσιάζεται απόψε στις 8.00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο «Αίτιον» της Αθήνας από τον Πάνο Σταθόγιαννη και την Ιωάννα Αγγελοπούλου με τη συνοδεία της μουσικής του Μάνου Αχαλινωτόπουλου. Όσοι πιστοί και εκλεκτικοί προσέλθετε.

Poet είπε...

H Τζούλια Φορτούνη γεννήθηκε το 1964 στη Σαρακίνα Τρικάλων. Σπούδασε νομικά και παιδαγωγικά και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΠΤΔΕ Αθηνών στον τομέα «Πληροφορική στην Εκπαίδευση». Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δασκάλα στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Εμβόλιμον« και «Φηγός» καθώς και σε διάφορα διαδικτυακά περιοδικά και ανθολογίες. Το «Φυσικό αντίδοτο» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

librarian είπε...

Πολύ όμορφο! Έχει ποιητές αυτός ο τόπος, πώς να το κάνουμε!

Poet είπε...

Χωρίς καμία αμφιβολία, φίλη librarian. Η εποχή της κρίσης στην κοινωνία είναι εποχή άνθισης της ποίησης και της λογοτεχνίας γενικότερα.

ΛΕΝΑ Π. είπε...

Εξαιρετικό!Πάρα πολύ όμορφο!

Poet είπε...

Καλωσόρισες στο Λιβάδι, Λένα. Χαίρομαι που σου άρεσε το ποίημα της Τζούλιας. Υπάρχουν εδώ και πολλά άλλα ποιήματα διαφόρων ποιητών που είμαι βέβαιος ότι θα σου αρέσουν.