Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Θέλω να γνωρίσω όλους αυτούς που σκύβουν

Γ. Ροϊλός: Οι ποιητές (π. 1919). Λάδι σε μουσαμά, 130 εκ. x 170 εκ. Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός». Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880. Στα δεξιά της σύνθεσης απεικονίζεται ο Α. Προβελέγγιος να διαβάζει κάποιο ποίημά του, ενώ από τα αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι Γ. Στρατήγης, Γ. Δροσίνης, I. Πολέμης, K. Παλαμάς (στο κέντρο) και Γ. Σουρής

Πιθανότατα όλοι γνωρίζετε τον Γιάννη Αγγελάκα, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος Τρύπες, μουσικό, ηθοποιό αλλά και καλό ποιητή. Κι αν «θέλετε να γνωρίσετε όλους αυτούς που σκύβουν» ή αρκετούς τουλάχιστον, βρίσκεστε σε σωστό μέρος. Στον κατάλληλο σταθμό αιμοδοσίας τους που βεβαίως διανυκτερεύει. Γιατί πάντοτε έχουμε ζωτική ανάγκη και γι' άλλο αίμα.


15 σχόλια:

Τζούλια Φορτούνη είπε...

από τους καλλιτέχνες που εκτιμώ ιδιαίτερα ο Αγγελάκας. Τον παρακολουθώ πολλά χρόνια, από τότε που ήταν στις Τρύπες.Στην αρχή με ξένιζε η μουσική του συγκροτήματος, αλλά με συγκλόνιζαν οι στίχοι (σκέτη ποίηση...)και σιγά σιγά αγάπησα και τη μουσική τους.

ωραία επιλογή Τόλη...

Poet είπε...

Πολύ ωραίο βίντεο, Τζούλια. Οι στίχοι μέσα στο πνεύμα του ποιήματος που διανυκτερεύει. Πιστεύω ότι κι αυτούς τους έχει γράψει ο Αγγελάκας.

Poet είπε...

Πάλι ταυτόχρονα κάναμε σχόλιο, Τζούλια. Ομολογώ ότι εγώ σχετικά πρόσφατα τον γνώρισα και εκτίμησα ιδιαίτερα τη φωνή του. Τη γνήσια ποιητική φωνή του και το πνεύμα της εξέγερσης που εκφράζει.

Τζούλια Φορτούνη είπε...

Φυσικά οι στίχοι είναι του Γ. Αγγελάκα και η μουσική του Νίκου Βελιώτη...

υπέροχο τραγούδι...
αφιερωμένο στην παρέα του λιβαδιού, αυτό το φθινοπωρινό βραδάκι...

Poet είπε...

Και μια μικρή, παράξενη σύμπτωση που θυμήθηκα από τον τόσο γνωστό πίνακα με τους ποιητές. Μένω στην οδό Γεωργίου Στρατήγη και γεννήθηκα τον χρόνο που πέθανε ο ποιητής.

Margo είπε...

Δεν είναι τυχαίο που είναι τόσο αγαπητός στους νέους ανθρώπους.. με τη μουσική περνάει την πολύ καλή δουλειά του πιο άμεσα.
Εξαιρετικά και τα δύο!
Το φθινόπωρο θα είναι πολύ ενδιαφέρον στο λιβάδι:)
Την καλησπέρα μου σε όλους!

IZA είπε...

Τι σύμπτωση! Σκεφτόμουν να κάνω κιεγώ μια ανάρτηση για τον Αγγελάκα. Διάβασα ότι έγραψε τη μουσική για τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ψυχή βαθιά" που αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει να είναι καταπληκτική. Θα ψάξω να τη βρω.

55fm είπε...

Kαλημέρα στην παρέα!
Τόλη μου, με τη ροκ έχω μια σχέση ιδιαίτερη!
Καταλαβαίνεις πόσο απολαμβάνω, την επιλογή σου.
Πολύ καλές οι συνθέσεις τους,ποιητικοί στίχοι και η φωνή, σε ταξιδεύει...

AlexMil είπε...

Πράγματι οι στίχοι τους πολύ δυνατοί, με έντονη κοινωνική διάσταση.Η μουσική τους,ιδιαιτέρως δυνατή κυρίως για νεανικά αυτιά, ως Τρύπες πρωτίστως.

Στο δε ερώτημα του τίτλου, μα είμαστε οι περισσότεροι.


καλημέρα

Poet είπε...

Το ελπίζω, Μargo μου, το ελπίζω. Φθινοπωρινό λιβάδι από πλάσματα του φθινοπώρου (Σκορπιούς), μάλλον θα έχει ενδιαφέρον.

Καλή σου μέρα.

Poet είπε...

Από συμπτώσεις άλλο τίποτα, IZA μου.

Εξήντα χρόνια μετά, ο εμφύλιος και πάλι στο προσκήνιο. Στην ισπανική λογοτεχνία το ίδιο για τον δικό τους εμφύλιο εβδομήντα χρόνια μετά. Να μια σύμπτωση ακόμη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Καλή σου μέρα.

Poet είπε...

Καλή σου μέρα, Όλγα + Ουρανία. Χαίρομαι που σου αρέσει ο Αγγελάκας και η ροκ μουσική αν και εγώ δεν έχω ιδιαίτερη σχέση.

Poet είπε...

Ναι, πρέπει να τονίσει κανείς την έντονη κοινωνική διάσταση των στίχων του Αγγελάκα, Αλέξη. Σε συνδυασμό με τη μουσική, μπορεί τέτοιοι στίχοι, ακόμη και στην εποχή της αφασίας, να έχουν μεγάλη απήχηση.

Οι περισσότεροι «θέλουν να γνωρίσουν όλους αυτούς τους μανιακούς του λόγου;!» Είσαι πιο αισιόδοξος από μένα.

Καλημέρα.

ΤΟ ΑΛΦΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ είπε...

Ο Αγγελάκας ανήκει σε κείνη την κατηγορία των καλλιτεχνών που τους γνωρίζουμε είτε ως τραγουδοποιούς (βλ. Σαββόπουλο) είτε ως τραγουδιστές, αγνοώντας την ποιητική τους διάσταση. Ο Αγγελάκας λοιπόν είναι από τους σημαντικούς νέους ποιητές μας και χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό. Απλά κι αυτός έχει την τύχη των ποιητών που λίγοι ενδιαφέρονται για το έργο τους, στην περίπτωσή του δε παρόλο που ακούμε έργο του, ουδόλως το συνδυάζουμε με την ποιητική τέχνη.

Καλή σας μέρα

Poet είπε...

Καλωσόρισες, φίλε. Ένας Σκορπιός είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος εδώ.

Κατά τη γνώμη μου, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ό,τι το τραγούδι είναι απείρως δημοφιλέστερο από την ποίηση. Οι πολλοί ιδέα δεν έχουν από ποίηση και ελάχιστα ενδιαφέρονται ακόμη και για τους σημαντικότερους ποιητές μας. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης και άλλοι έγιναν ευρύτερα γνωστοί από τη μελοποίηση των ποιημάτων τους από τον Θεοδωράκη. Ούτε καν από το βραβείο Νόμπελ για τους δύο πρώτους που ήταν ένα πυροτέχνημα.

Συμφωνώ μαζί σου βέβαια ότι ο Αγγελάκας θα έπρεπε να είναι πιο γνωστός στον στενό ποιητικό κύκλο
και στους λίγους επαρκείς αναγνώστες της ποίησης. Ίσως η δική μας προσπάθεια εδώ να αποτελεί μια μικρή συμβολή στην κατεύθυνση αυτή.

Καλό απόγευμα.