Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Τα ρω του έρωτα (πρόλογος)


Οι άγγελοι τραγουδάνε. Και οι ερωτευμένοι επίσης. Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη. Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή. Γι’ αυτό, κοντά στα ποιήματά μου, δοκίμασα να γράψω και μερικά τραγούδια, χωρίς να τα υποτιμώ καθόλου. Έτσι κι αλλιώς, μιλά κανείς για τα ίδια πράγματα που αγαπά, και από κει και πέρα το λόγο έχουν αυτοί που θα τ’ ακούσουν. Λένε πως το είδος έχει ορισμένους κανόνες. Δεν τους ξέρω και, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκα ή δεν μπορούσα ίσως να τους ακολουθήσω. Δουλεύει ο καθένας όπως νοιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν.

Οδυσσέας Ελύτης
από Τα ρω του έρωτα, 1972
Συγκεντρωτική έκδοση Ποίηση (πέμπτη έκδοση, 2008)


8 σχόλια:

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους που μας κρατάει στη ζωή...Θα μπορούσες να το έχεις γράψει εσύ Τόλη.

Poet είπε...

Αυτό είναι αλήθεια, Όλγα μου. Άργησα να το συνειδητοποιήσω αλλά τώρα ξέρω πως είναι μεγαλύτερη χαρά να δίνεις παρά να παίρνεις. Δύσκολο να το εξηγήσεις αυτό σε μια κοινωνία αρπακτικών.

55fm είπε...

E...Τώρα φταίω εγώ η Λολαολγαουρανίτσα;

Θαρρείς και όλα αυτά, από τότε που πρωτοδιαβάστηκαν, χαράχτηκαν,ανεξίτηλα...

Έτσι κι αλλιώς, μιλά κανείς για τα ίδια πράγματα που αγαπά, και από κει και πέρα το λόγο έχουν αυτοί που θα τ’ ακούσουν. Λένε πως το είδος έχει ορισμένους κανόνες. Δεν τους ξέρω και, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκα ή δεν μπορούσα ίσως να τους ακολουθήσω. Δουλεύει ο καθένας όπως νοιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν.
Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή!
Καλό βράδυ

Poet είπε...

Έχω μια πάρα πολύ μικρή υποψία ότι είσαι ερωτευμένη, Ουρανία του Χαρταετού. Και επειδή το κοσμογονικό αυτό φαινόμενο δεν διακρίνεται για τη διάρκειά του, σου εύχομαι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση. Οκτώ ρίχτερ ή δεκατρία μποφόρ ή κάτι ανάλογο.

55fm είπε...

Τόλη μου,ερωτευμένη με την αγάπη είμαι, ακριβώς για να υπάρχει διάρκεια..!
Καλημέρα!

Poet είπε...

Συμφωνούμε και σ' αυτό, Όλγα μου. Ή, όπως λέει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «δεν παύουμε να ερωτευόμαστε όταν γερνάμε αλλά γερνάμε όταν παύουμε να ερωτευόμαστε».

Καλή σου μέρα.

Κατερίνα Προκοπίου / Katerina Prokopiou είπε...

σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία
σας προσκαλώ στην ιστοσελίδα μας
http://protases.wordpress.com και
http://katproko.blogspot.com

κατερίνα προκοπίου

Poet είπε...

Kαλημέρα, Κατερίνα. Καλωσόρισες. Μπράβο για την ωραία ιστοσελίδα σας.

Το ξέρεις ότι είμαστε γείτονες; Εγώ μένω λίγο πιο πάνω, στη Μαλακοπή. Με είχαν καλέσει πριν μερικά χρόνια να μιλήσω στα παιδιά στο 2ο Γυμνάσιο Τούμπας. Και, βέβαια, πρόσφατα στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. Η Κούλα Αδαλόγλου είναι φίλη μου.

Θα σας παρακολουθώ. Μείνε μαζί μας για πολλούς ακόμη ποιητές και πολύ περισσότερα ποιήματα.

Τόλης Νικηφόρου