Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Πέμπτη, 2γ


Έβαλα τα βιβλία μου στα ράφια, και στη γωνιά μια λυπημένη Αγγελική.

Το ποσοστό της ομορφιάς που μου αναλογούσε πάει, το ξόδεψα όλο.

Έτσι θέλω να μ' έβρει ο ερχόμενος χειμώνας, χωρίς φωτιά, μ' ένα κουρελιασμένο παντελόνι, ν' ανακατεύω άγραφα χαρτιά σαν να οδηγάω την ορχήστρα την εκκωφαντική ενός ανεκλάλητου Παραδείσου.

Οδυσσέας Ελύτης
από το Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου, 1984
Συγκεντρωτική έκδοση Ποίηση (πέμπτη έκδοση, 2008)

6 σχόλια:

55fm είπε...

Δεν έχω τι να γράψω...
Η σιωπή άμα απλώνεται... μόνο βλέπει...
Όμως μια καλημέρα,
σου σιγοψυθιρίζω!

Poet είπε...

Καλημέρα καθυστερημένη, Ουρανία. Γύρισα πριν από λίγο από τον ουρανό των βιβλίων, δηλαδή, από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιακή. Ωραία και πλούσια περίπτερα, χιλιάδες χιλιάδων βιβλία για όλα τα γούστα, πολλές εκδηλώσεις, πλήθος κόσμου. Και, ιδιαίτερα, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, τα πιτσιρίκια να πλημμυρίζουν τον χώρο. Με άλλα λόγια, το σπίτι μας.

Ε, ναι, υπάρχει μέλλον γι' αυτή τη χώρα.

55fm είπε...

Xαίρεται η Ουρανία, όταν συμβαίνουν γεγονότα, που φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα!
Σήμερα, έχω πήξει, με τη γκρίνια πολλών,για τα χθεσινοβραδινά καλλιστεία(ντιμπέιτ πολιτικών),ενώ βρίζουν, μηδενίζουν, ξεφτιλίζουν η τηλεθέαση έφτασε κοντά στο 70%!
Μεγάλη ανάσα τα λόγια σου!
Καλό μεσημέρι!

Poet είπε...

Θα πρέπει να ομολογήσουμε όμως ότι, αν οι γελωτοποιοί αυτοί δεν καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, το θέαμα θα ήταν εξόχως διασκεδαστικό. Κάτι σαν παράσταση του θεάτρου σκιών ή σχολική παράσταση με τον καθένα να λέει το ποιηματάκι του. Και να ξεγλιστράει σα χέλι από τις αμείλικτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κοιτάζοντάς μας όλους στα μάτια και χωρίς να κοκκινίζει καθόλου.

Πώς ψηφίζει κανείς την υπαρκτή άλλη Ελλάδα της τιμής και της μπέσας; Υπάρχουν κάποιοι οικολόγοι που θα καταπολεμήσουν αυτή τη χειρότερη ρύπανση;

55fm είπε...

Τί να σου πώ, Τόλη μου εγώ με τους οικολόγους, καπνίζω πολλά τσιγάρα!
Με τον Τρεμόπουλο, που τρέμουν τα γκάλοπ, εμένα ,τρέμουν τα σωθικά μου....

Poet είπε...

Κι εμένα ανάλογα πράγματα μου έχουν πει, Όλγα μου. Μου φαίνεται ότι πάλι θα ψηφίσω (βρίζοντας)ανανεωτικό περιτύλιγμα με σταλινικό περιεχόμενο.