Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Επαφή

Εδώ τελειώνει το αφιέρωμα στην ποίηση της Έλσας Κορνέτη. Από τα σχόλια και τη γενικότερη ανταπόκριση, είναι φανερό ότι όλοι θεωρούμε αξιόλογη αυτή τη νέα φωνή και ότι θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Συνηθισμένα όσο και ασυνήθιστα, συχνά αλλοπρόσαλλα ψυχικά τοπία λειτουργούν σαν συναισθηματικοί λαβύρινθοι εμπειριών ευαισθησίας και τρωτότητας. Η παρουσία και η απουσία της ομορφιάς και του έρωτα, το σωστό και το λάθος, το ηθικό και το ανήθικο, το αληθινό και το ψεύτικο, η τάξη και η αταξία, η αίσθηση και η ψευδαίσθηση έχουν το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Η ύπαρξη και η μη ύπαρξη διαλύονται μέσα από την ίδια διαδικασία, αυτήν της αποδόμησης.

Για την πολυπόθητη κατάκτηση της αρμονίας με το σύμπαν που σε περιβάλλει, διεκδικείς μια συνθηκολόγηση με τον εαυτό σου. Τότε όλα πάλι γίνονται πιθανά όταν βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια ενός υβριδικού όντος, καθώς μεταμορφώνεσαι σ’ ένα είδος διανοητικής μη ύπαρξης. Αλλά για να συναρμολογηθούν οι σχέσεις με τον εαυτό, τους άλλους, τη φύση, τα πράγματα, όλα πρέπει πρώτα να αποσυναρμολογηθούν.

για να κάνεις την εικόνα ορατή
θα πρέπει πρώτα να την κάνεις χειροπιαστή
για να προσεγγίσεις την εικόνα
θα πρέπει πρώτα να γίνεις ο παρατηρητής της
ο παρατηρητής της ανυπαρξίας σου

Έλσα Κορνέτη
από τη συλλογή Ένα μπουκέτο ψαροκόκαλα, 2009

5 σχόλια:

IZA είπε...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ποιήτρια η Ελσα Κορνέτη με ωραίο λόγο και πολύ φιλοσοφημένο. Λιτό, μα συμπυκνωμένο σε νοήματα στίχο. Πιο πολύ μου άρεσαν το "Χωρίς `Ερωτα" και το "`Ενα χέρι".

admin είπε...

Mpikes sta agaphmena!!
Rikse mia matia an 8eleis kai esy...

http://trelokouneli.blogspot.com

euxaristww

το πετάλι είπε...

Τόλη,
όλα τα ποιήματα που ανάρτησες μου άρεσαν,
πολύ αξιόλογη ποιητική φωνή!

Poet είπε...

IZA, TreloΚouneli Rules, Νίκο και άλλοι φίλοι,

Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η ποίηση της Έλσας Κορνέτη. Με μήνυμά της η Έλσα μας ευχαριστεί όλους για το αφιέρωμα. Tης άρεσε ιδιαίτερα κι εκείνης. Και για τα σχόλιά σας.

TreloKouneli, καλώς ήρθες. Θα σε αναζητήσω αύριο γιατί είναι ήδη αργά, γράφω με μισόκλειστα μάτια και πάω τώρα (βαρβαριστί) για τούφες.

Καληνύχτα.

Poet είπε...

TreloKouneli, καλημέρα.

Είδα το ιστολόγιό σου όπως σου υποσχέθηκα χθες βράδυ. Πάντοτε μου άρεσε ο bugs bunny. Ας υπάρχει και ένα διαφορετικό άρωμα κοντά σ' εκείνο της ποίησης. Θα σε παρακολουθώ λοιπόν.