Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Μυρτώ Αναγνωστοπούλου

Αναπόφευκτη παρεμβολή στη σειρά των ποιημάτων της Λίλιαν Μπουράνη, το νέο ποίημα που διανυκτερεύει. Ένα ποίημα εκρηκτικό κυριολεκτικά και ιδίως μεταφορικά, που έχει φυσικά ιδιαίτερη αδυναμία στη νύχτα αλλά κρίνω ότι δεν θα προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις εάν το αγγίσετε με το φως του ήλιου.

Η παλιά μου φίλη Μυρτώ Αναγνωστοπούλου είναι, κατά τη γνώμη μου, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ερωτικές ποιήτριες στην Ελλάδα. Συνιστώ σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου να διαβάσουν την παρουσίασή της και τα 20 ποιήματά της που είχα ανθολογήσει πριν μερικούς μήνες.

Εντελώς πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπάνι μια νέα ποιητική συλλογή της Μυρτώς με τίτλο τόσα χρόνια στη θάλασσα, την οποία θα παρουσιάσω στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις αρχές Μαρτίου. Ως πρόγευση της παρουσίασης αυτής, το ερχόμενο Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, από το μεσημέρι και μετά, είστε όλοι καλεσμένοι στα γραφεία του εκδοτικού οίκου στο Καπάνι (λαϊκή αγορά) για τον δέοντα εορτασμό με ούζο, ρετσίνα και τα σχετικά.

32 σχόλια:

Αγγελικούλα είπε...

Μου αρέσουν πολύ τα ποιήματα σαν κι αυτό, που μέσα σε μερικούς στίχους συμπυκνώνουν τόση εκρηκτική ένταση.

Poet είπε...

Σημείωση τεχνικής φύσεως. Η χειροβομβίδα είναι Μιλς αμυντική, από κείνες που προξενούν τις μεγαλύτερες απώλειες στα αρσενικά.

Αγγελικούλα είπε...

But what a way to go...

το πετάλι είπε...

μπουμ!!!!!!

ωωωωωωχχχχχ!!!!

Αγγελικούλα είπε...

...καημένο πάσχον αρσενικό...

Ανώνυμος είπε...

Πάντα με μάγευε η δυναμική των απλών, ξεκάθαρων στίχων. Η αίσθηση πως ο ποιητής δεν καλλωπίζει την αλήθεια του φορτώνοντάς την σουσούμια αλλά γρήγορα και αποφασιστικά, αιφνιδιάζει αφήνοντάς την ολόγυμνη μπροστά στα μάτια μου.
Αυτό ακριβώς ένιωσα με το ποίημα της Μυρτώς.

ΥΓ. Συγχώρα με ποιητή που δις σήμερα κινήθηκα σε φραστικά "ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ κλίμα".

Poet είπε...

Field of dreams, 1 : Ναι, από τον ένα παράδεισο απευθείας στον άλλο.

Poet είπε...

το πετάλι : Αρκεί το επιφώνημα.

Poet είπε...

Field of dreams, 2 : Ε, ναι, καλέ, εύκολο είναι να τα βγάλουμε πέρα με το προαιώνιο θηλυκό;

Poet είπε...

pandora : Συμφωνώ μαζί σου σε όλα εκτός από το υστερόγραφο. Είναι καιρός που με αφήνουν πλέον να μπαίνω μέσα σε ακατάλληλα έργα. Εξ άλλου,το ακατάλληλο είναι συχνά το πλέον κατάλληλο.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Πριν σχολιάσω τη Μυρτώ Αναγνωστοπούλου θα φροντίσω αύριο να πάρω τη συλλογή της.Όσο για τη πρόγευση του άλλου Σαββάτου ακούγεται ελκυστική.

Dinos-Art είπε...

Ευχάριστα θα δεχόμουν λίγα θραύσματα από μια τέτοια χειροβομβίδα.
Και, για όσουν δεν γνωρίζουν, το ρόδι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Poet είπε...

Και βέβαια να την πάρεις, Ανδρέα. Και να έρθεις στο Καπάνι. Καλύτερη ώρα 2-3 μ.μ., όπως μου έχει πει η Μυρτώ. Ιστορική η αγορά, ιστορικός και ο εκδοτικός οίκος της οικογένειας Γούσιου.

Καμία σχέση με κοσμική εκδήλωση. Θα είναι εκεί οι δικοί μας άνθρωποι.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. Τόλη, αν είναι αμυντική είναι οι χειρότερες αυτές, τις θυμάμαι από τον στρατό πολύ καλά.
Απλότητα και δύναμη στις λέξεις. Φυσικό αφού αυτές πρέπει να σηκώσουν στο άπειρο το δημιούργημα του καλλιτέχνη.
Καλά να περάσετε το Σάββατο.

Poet είπε...

Kαλημέρα, Τάσο. Γιατί δεν έρχεσαι κι εσύ στο Καπάνι το Σάββατο; Μια μεγάλη φιλική παρέα θα είμαστε.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Ευχαρίστως θα ερχόμουν, αλλά ξέρεις τώρα και τα πράγματα με την θεία μου πάνε πολύ στραβά. Πάμε για τέταρτη εγχείρηση. Θέλω να πάρω και μια 3ώρη άδεια για την Κυριακή το βραδάκι :-)))) οπότε ευχαριστώ για την πρόσκληση, καλά να περάσετε και ελπίζω σε μια επόμενη φορά.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τόλη επιτέλους κατάφερα και ολοκλήρωσα βιβλίο σου, Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα. Μόλις βρω χρόνο θα κάνω μια σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο μου. Από εδώ απλώς έχω να πω ότι είναι ένα προφητικό βιβλίο που συνδυάζει την λιτότητα της γραφής με τον μεστό από νοήματα λόγο.
Την ανάδειξη αρχέγονων αλλά και σύγχρονων πανανθρώπινων πρακτικών, συμπεριφορών, πολιτικών αλλά και θεμελιωδών ερωτημάτων της ανθρώπινης φύσης.
Αξίζει να διαβαστεί από όλους.
Από εβδομάδα συνεχίζω το ταξίδι με την Εξαίσια ηδονή του βιασμού.

Poet είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε, Τάσο. Δεν είναι εύκολο βιβλίο.

Να δούμε τώρα πώς θα σου φανεί το κατηγορητήριό μου κατά των αρσενικών.

StonAera.com είπε...

Πάλι μου την έφερε η μαμά. Εκεί που ήθελα να της κάνω έκπληξη το βιβλίο να της το στήσω και να το τυπώσω εγώ, μου ανήγγειλε ότι αυτό εκδόθηκε...
Πάλι μου ξέφυγε.
Αλλά που θα πάει, την άλλη φορά.
Αλλά βρε μαμά, τι θα γίνει, με εκνευρίζει να φτιάχνω μόνο βιβλία άλλων κι οχι το δικό σου...
Μετριοφροσύνη σου λέει μετά...
Κύριε Νικηφόρου τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μου από τη Νέα Υόρκη.
Αντε παιδιά, τα ξαναλέμε.

Λευτέρης Πισσαλίδης
Νέα Υόρκη, 27 Ιανουαρίου 2009

Poet είπε...

Λευτέρη, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα όταν είδα ξαφνικά το σχόλιό σου. Έχει πάνω από δέκα χρόνια που μου είχε πει ο Φάνης στο γραφείο ότι είστε φίλοι.

Καλά, δεν την ξέρεις τη μαμά σου; Ατίθασο και σκανταλιάρικο πλάσμα. Χρόνια την παρακαλούσα να βγάλει αυτή τη συλλογή. Και χρόνια την παρακαλάω τώρα να βλέπει εδώ τα ποιήματά της που δημοσιεύω, τα αφιερώματα κτλ. Τώρα χάλασε ο υπολογιστής, σύντομα θα μπω και τέτοια.

Να σε βλέπουμε συχνά. Με μαμά εκλεκτή ποιήτρια, δεν μπορείς να λείπεις. Θα μας φέρνεις και το άρωμα της Νέας Υόρκης.

Καλό βράδυ.

Υ.Γ. Για τους αναγνώστες του ιστολογίου, να πω ότι η Μυρτώ Αναγνωστοπούλου ήταν παντρεμένη με τον Πάνο Πισσαλίδη και εξέδωσε αρκετά βιβλία ως Μυρτώ Πισσαλίδου ή Μυρτώ Αναγνωστοπούλου-Πισσαλίδου.

StonAera.com είπε...

Ευχαριστώ πολύ, τώρα θα τα λέμε συχνότερα.
Την πιέζω χρόνια να μάθει, να κατανοήσει και να εισχωρήσει στο νόημα της νέας τεχνολογίας και των μέσων. Ο σύγχρονος άνθρωπος του λόγου (και των λέξεων δε λέω) πρέπει να γνωρίζει καλά τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για αυτοέκφραση και γιατί όχι και ...επανάσταση.
Δε θα μου τη γλυτώσει, από τη μια πλευρά εγώ κι από την άλλη ο Βύρων μάλλον όπως φαίνεται την πείσαμε.
Να είστε καλά και θα τα λέμε συχνά.

Με συντροφικούς και αγωνιστικούς
χαιρετισμούς
από τη Νέα Υόρκη

Λευτέρης

Poet είπε...

Καλημέρα, Λευτέρη.

Άργησα να σου απαντήσω γιατί είχα διάφορες υποχρεώσεις και εξόδους χθες. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σου. Εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να ξεπεράσουμε τη φυσιολογική μας αντίδραση στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Όταν άρχισα να εξοικειώνομαι με τους υπολογιστές στην ICAP, διερωτόμουν πώς μπορούσα να δουλεύω παλιά με τα κοπιώδη συμβατικά μέσα. Και, φυσικά, είναι πλέον αδύνατον να γράψω ένα μυθιστόρημα ή μια συλλογή διηγήματων με μολύβι και χαρτί.

Μίλησα χθες με τη μαμά σου στο τηλέφωνο και της είπα για την επικοινωνία μας. Το χάρηκε. Σήμερα το μεσημέρι θα πάω στην εκδήλωσή της στο Καπάνι και θα τα ξαναπούμε.

Δίσταζα να σε ρωτήσω αλλά θα το τολμήσω τώρα. Τι κάνει ο μπαμπάς σου; Έχω χρόνια να μάθω νέα του. Με τον Πάνο είμασταν γείτονες στα εφηβικά μας χρόνια. Εγώ έμενα με τη μητέρα μου και τη νέα οικογένειά της Παστέρ 3, στον τρίτο όροφο, κι εκείνος με τους γονείς του στον δεύτερο. Δώσε του, σε παρακαλώ, τους χαιρετισμούς μου.

StonAera.com είπε...

Μιά χαρά είναι ο Πάνος, μένει ακόμα στην Κασσάνδρου. Εμείς θα τα πούμε κι από κοντά τον επόμενο Αύγουστο. Λέω να περάσω για μια μακράν βόλτα. Εδώ τα πράγματα έχουν για την ώρα "παγώσει", πολιτιστικά τίποτε δεν κινείται, μόνο μερικά πολύ εμπορικά θεατρικά έργα στο Μπρόντγουεϊ και "η ανάγκη μας που όνομα δεν έχει" όπως λέει κι ο αγαπητός Διονύσης.
Να την πείσεις τελικά να ασχοληθεί με το διαδίκτυο. Χάνει πολύ και πολλά με το να μην έχει παρουσία άμεση και καθημερινή.
Σε χαιρετώ για την ώρα.
Κατεβάζω ρολλά και πάω για σπίτι.
Εχω ψιλοταξιδάκι και χιονίζει σήμερα.
Καλό βράδυ.

Ελευθέριος

Poet είπε...

Καλησπέρα, Λευτέρη.

Είπαμε, κάποια στιγμή θα την πείσουμε, δε μας γλυτώνει. Αν και γλυστράει σαν χέλι με αόριστες υποσχέσεις.

Κι εδώ ψοφόκρυο κάνει και προμηνύεται χιόνι. Κι όλοι πεινάνε (στην τηλεόραση). Από λογοτεχνικές εκδηλώσεις όμως άλλο τίποτα. Τέσσερις ομιλίες πρέπει να ετοιμάσω το επόμενο διάστημα.

Καλό βράδυ και καλή δύναμη.

StonAera.com είπε...

Καλησπέρα.
Απλά δίνω στίγμα και σημείο ζωής.
Θα τα πούμε σύντομα.

Λευτέρης.

Ευτυχείτε

Poet είπε...

Καλησπέρα, Λευτέρη.

Σίγουρα έμαθες ότι η εκδήλωση για το βιβλίο της μαμάς σου στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδης είχε μεγάλη επιτυχία. Λαϊκό προσκύνημα έγινε. Δηλαδή, όχι ακριβώς λαϊκό, μάλλον μεγαλοαστικό. Και με κλασική μουσική.

Πήγαμε για φαγητό μετά, ήταν και ο αδερφός σου βέβαια με τη γυναίκα του. Και σε μνημονεύσαμε.

Να είσαι καλά.

StonAera.com είπε...

Καλησπέρα.
Ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά.
Ευχαριστώ "δια την μνημόνευσιν...".
Θα τα πούμε καλοκαιρινώς.
Ελπίζω να έρθω από τα πάτρια για μια σύντομη ανάπαυση...και οχι μόνιμη!
Καλό βράδυ.

Poet είπε...

E, καλά, το καλοκαίρι μάλλον καλύτερη είναι η Ελλαδίτσα από τη Νέα Υόρκη.

Χτες βράδυ ήταν και η Μυρτώ στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καρδάτου στο βιβλιοπωλείο Βιβλιορυθμός. Και όλος σχεδόν ο ποιητικός κόσμος της Θεσσαλονίκης.

Καλημέρα και να είσαι καλά, Λευτέρη.

StonAera.com είπε...

Καλησπέρα.
Παρ'όλα τα χοιρινά που επισκιάζουν τη ζωή μας σε καθημερινή βάση, ακόμα δεν έχουμε ενσκήψει εις την γρίππην των. Αλλά ποτέ δε ξέρεις. Ελπίζω να είστε όλοι καλά.
Θα τα πούμε κι από κοντά συντόμως.
Καλό βράδυ.

Poet είπε...

Καλημέρα, Λευτέρη.

Καλά είμαστε για την ώρα και ακόμη καλύτερα οι φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν πουλήσει όλο τους το απόθεμα και συνεχίζουν απτόητες να ενσπείρουν τον πανικό.

Αν έρθεις σύντομα, έχε υπόψη σου ότι η παρουσίαση του νέου μου μυθιστορήματος, Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου, θα γίνει την Τετάρτη, 3 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδης, Αγίας Σοφίας 40. Είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά.

Αν όχι, κανόνισε με τη φοβερή και τρομερή μαμά σου να πιούμε ένα καφέ και να τα πούμε. Έχουμε και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο τέλος του μηνός.

Ως τότε να είσαι καλά από κάθε άποψη.

StonAera.com είπε...

Καλησπέρα. Οπως φαίνεται δε με βλέπω εις τα πάτρια πριν από την 14η Αυγούστου. Αλλά θα προσπαθήσω να κάτσω πάνω από δυο εβδομάδες. Οπότε, όπως τα βλέπω τα πράγματα, θα είναι μια κατακαλοκαιρίνή επίσκεψις εις την γενέθλιαν πόλιν.
Εστω κι έτσι.
Θα τα πούμε από κοντά σίγουρα.
Καλό βράδυ.

Poet είπε...

Γεια σου, Λευτέρη. Μου το είχε πει η μαμά σου ότι θα αργούσες να έρθεις. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Δεν θα το πιστέψεις. Αυτά τα υποκείμενα που ονομάζονται πολιτικοί κάνουν συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα εν όψει των ευροεκλογών. Τζάμπα πάει το σάλιο, και το δικό τους για τις μπούρδες και το δικό μας για το φτύσιμο.

Έχω παραγγείλει το κόκκινο χαλί για την υποδοχή σου.