Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Λίλιαν Μπουράνη

Έχω δημοσιεύσει και στο παρελθόν ποιήματα που ανακάλυψα στα διαδίκτυο. Είναι η πρώτη φορά όμως που μπορώ να κάνω μια ολοκληρωμένη παρουσίαση ποιήτριας που δεν γνώριζα καν πριν δημιουργηθεί αυτό το ιστολόγιο. Και μάλιστα μιας ποιήτριας που δεν έχει εκδώσει ως τώρα ούτε ένα βιβλίο. Κρίνω ότι η Λίλιαν Μπουράνη δικαιούται μια θέση στις θεματικές ανθολογίες για τη λιτότητα, τη σαφήνεια και τη δύναμη της ποίησής της. Αλλά και για την ενδιαφέρουσα προσωπική της ματιά στα πράγματα.

Ελπίζω να έχω τον χρόνο στο μέλλον για να μελετήσω προσεκτικά την εργασία και άλλων ποιητών του διαδικτύου, που υποπτεύομαι ότι έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν. Και, μόλις βεβαιωθώ γι’ αυτό, να προχωρήσω σε μια επαρκή ανθολόγησή τους.

Παραθέτω ένα βιογραφικό σημείωμα της Λίλιαν Μπουράνη (της φίλης μας Pandora του διαδικτύου), γραμμένο από την ίδια στο πρώτο πρόσωπο. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση του πρώτου ποιήματός της.

Γεννήθηκα πριν από 44 χρόνια στον Βόλο Μαγνησίας όπου έζησα μέχρι την αποφοίτησή μου από το Λύκειο. Σπούδασα στο Νομικό τμήμα της Νομικής Αθηνών όμως δεν εργάστηκα ποτέ ως δικηγόρος διότι ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια προσλήφθηκα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, στον οποίο εξακολουθώ να εργάζομαι μέχρι σήμερα. Η ζωή μου μοιράζεται ανάμεσα στην δουλειά μου, την ποίηση και το μεγάλωμα της εννιάχρονης κόρης μου, την οποία και θεωρώ το μεγαλύτερο παράσημο που κέρδισα σ΄ αυτή τη ζωή.

Η αγάπη μου για την λογοτεχνία και ειδικά για την ποίηση έχει τις ρίζες της στην παιδική μου ακόμη ηλικία. Μοναχοπαίδι μιας πολύ συντηρητικής αστικής οικογένειας και φύσει μελαγχολικό άτομο, εύρισκα διέξοδο στο διάβασμα και στο γράψιμο, ποτέ όμως δεν θεώρησα τα έργα μου κάτι παραπάνω από «εργαλεία» μιας προσωπικής ψυχικής εκτόνωσης, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την μη διατήρηση οποιουδήποτε αρχείου.

Σήμερα πια, στην ωριμότητά μου, έχοντας αναγκαστικά διαφορετική εκτίμηση και θέση απέναντι στον χρόνο και την διάρκειά μου ως οντότητας, άρχισα να συγκεντρώνω ευλαβικά τα γραπτά μου, βγήκα από την εσωστρέφεια με την δημοσίευσή τους σε ιστολόγιο που διατηρώ στο διαδίκτυο υπό τον τίτλο pandora’s bookmarks και σχεδιάζω σύντομα να προχωρήσω στην έκδοση μιας ποιητικής συλλογής.

5 σχόλια:

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Καλή αρχή Pandora!!Τα κείμενα σου έχουν ήδη κατακτήσει μια θέση στην καρδιά μας μέσα από το blog σου.Ανυπομονώ για ότι ακολουθεί.Καλή αρχή στην καινούργια γειτονιά.

το πετάλι είπε...

well done Τόλη,

πολύ καλή η επιλογή σου να μας παρουσιάσεις την Pandora

Poet είπε...

Κάτι άλλο σημαντικό, Carpe diem και Νίκο, είναι ότι η pandora θα μας παρακολουθεί συνεχώς και μπορεί να απαντάει στα σχόλια ή και να προσθέτει στοιχεία και πληροφορίες, όταν βέβαια το κρίνει αναγκαίο.

Ξέρω ότι πολλοί ποιητές παρακολουθούν τις θεματικές ανθολογίες, η συμμετοχή τους όμως στον σχολιασμό των ποιημάτων υπήρξε ως τώρα ελάχιστη. Περιττό να πω πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία τους.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Διάβασα στο blog της Pandora για πρώτη φορά χτες. Ομολογώ πως η ποίηση της μου άρεσε για τη καθαρότητα, την ευαισθησία, τη δύναμη και το πλάτος του λόγου της.

Poet είπε...

Το ήξερα πως συμφωνούμε, Ανδρέα.