Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Κρυστάλλινη διαύγεια, εκθαμβωτική γοητεία

Αφορμή μου δίνει το ποίημα της Μυρτώς Αναγνωστοπούλου, Ars Poetica. Είχα τονίσει κάπου αλλού αλλά και στην παρουσίαση της Χλόης Κουτσουμπέλη στο ιστολόγιο αυτό ότι, αν με ρωτούσαν τι είναι ποίηση, θα τους έλεγα να διαβάσουν τα ποιήματα Χρόνος, Αρχαίο κόσμημα, Ροτόντα και μερικά ακόμη. 

Οι δύο αυτές σπουδαίες ερωτικές ποιήτριες της Θεσσαλονίκης εκπροσωπούν δυο διαφορετικές γενιές, τη γενιά του "70 και τη γενιά του "80, αλλά μοιάζουν σε πολλά. Η μεγάλη δύναμή τους βρίσκεται στα σύντομα αυτά ποιήματα, στις πυκνές, πρωτότυπες, κρυστάλλινης διαύγειας και εκθαμβωτικής γοητείας συλλήψεις τους. Παραθέτω τα τρία ποιήματα της Χλόης χωρίς άλλα σχόλια. 

Χρόνος

Και η στιγμή ένα γοργοπόδαρο ελάφι
που αφήνει πίσω του
μια βουρκωμένη, βελούδινη ματιά
πριν βουτήξει για πάντα στο κενό.




Αρχαίο κόσμημα

Δυο μέλισσες ηλιοστάλακτες
ενωμένες ακατάλυτα, τελεσίδικα, διαχρονικά
προαιώνια ιεροτελεστία
να μεταφέρουν μια σταγόνα μέλι στην κυψέλη

Και κάθε άλλο ποίημα για αγάπη ξεθωριάζει.


Ροτόντα

Μεσημέρι προς βράδυ.
Ψιχαλίζει μικρά πουλιά.
Δεν με αγγίζεις.
Είσαι ολόκληρος μέσα μου.

3 σχόλια:

Vicky Papaprodromou είπε...

Πολύ συνοπτικά θα πω ότι λατρεύω το «Ροτόντα» (το θεωρώ πανέμορφο ερωτικό ποίημα με ατόφιο άρωμα Θεσσαλονίκης), αγαπώ το «Αρχαίο κόσμημα», με γεμίζει θλίψη το «Χρόνος».

Ενδιαφέρον είναι να δούμε αυτά τα τρία μικρά ποιήματα της Χλόης με μια άλλη οπτική όσον αφορά την εποχή που γράφτηκαν - γιατί εκφράζουν τόσο την εξέλιξη της ποιήτριας ακόμη και θεματολογικά όσο και τα σταθερά σημεία αναφοράς στη γραφή της:

Αρχαίο κόσμημα - 20ός αιώνας [συλλογή: Η νύχτα είναι μια φάλαινα (1990)]

Χρόνος - 21ος αιώνας [συλλογή: Η αποχώρηση της Λαίδης Κάπα (2004)]

Ροτόντα - 21ος αιώνας [συλλογή: Η Λίμνη, ο Κήπος και η Απώλεια (2006)]

Πάντα ψιχαλίζει μικρά πουλιά όταν περνάς απ' τη Ροτόντα. Και το συνειδητοποίησα όταν διάβασα αυτό το ποίημα της Χλόης που πήρε μια κλασική εικόνα της Θεσσαλονίκης και την άφησε να κουρνιάσει (μαζί με τα μικρά πουλιά) μέσα σ' ένα στίχο.

Poet είπε...

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας έδωσες, Βίκυ, και οι παρατηρήσεις σου. Ένα σημείο μόνο. Δεν ψιχαλίζει πια μικρά πουλιά στη Ροτόντα.

Μαρια Νικολαου είπε...

Εξαιρετικά (και ίσως κατι παραπάνω απο εξαιρετικά ) αλλα το ΡΟΤΟΝΤΑ ανατριχιασα..