Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Φίλοι μου του διαδικτύου,
Συμπληρώθηκαν ήδη δεκατρία χρόνια από τον Ιούνιο του 2008, όταν με τη Λίνα Παπαδοπούλου αποφασίσαμε να ανοιχτούμε στο πέλαγος των Ελλήνων ποιητών του 20ου (και του 21ου !!) αιώνα. Με προσωπικές θεματικές ανθολογίες. Με ποιήματα για τον έρωτα και την αγάπη, για την κοινωνία και την επανάσταση, για το όνειρο και την ουτοπία, για τον χρόνο και τη μνήμη, για τη μοναξιά, για το ίδιο το ποιητικό φαινόμενο, για όλα τα αιώνια θέματα της λογοτεχνίας.
Στο διάστημα αυτό, διάβασα αναρίθμητες ποιητικές συλλογές, ξεφύλλισα εκατοντάδες τεύχη λογοτεχνικών περιοδικών, ανέτρεξα σε μερικές δεκάδες ανθολογίες από τη βιβλιοθήκη μου και προμηθεύτηκα άλλες, για να θυμηθώ τα αγαπημένα μου ποιήματα, να ανακαλύψω άλλα και έτσι να μοιραστώ μαζί σας αυτόν τον αμύθητο πλούτο της ψυχής.
Εκτός από τις θεματικές ανθολογίες, σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε ξεχωριστά σημαντικούς ποιητές, ιδίως εκείνους που είναι λιγότερο γνωστοί έξω από τον στενό ποιητικό κύκλο. Επίσης, να σας γνωρίσουμε αξιόλογους νέους ποιητές, την ελπίδα και το μέλλον. Αυτό έχει ήδη γίνει για αρκετούς ποιητές και θα συνεχιστεί με ειδικά αφιερώματα σε πολλούς άλλους. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουμε με τη δική μας οπτική τις άλλες αξιόλογες προσπάθειες ανθολόγησης που έχουν γίνει στο διαδίκτυο.
Το ιστολόγιο φέρει ένα δικό μου ποίημα ως προμετωπίδα, υπήρξε όμως, έως πριν έξι χρόνια περίπου, αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Συνεχίζω μόνος μου από τότε. Τα ποιήματα συνοδεύονται, σχεδόν πάντα πλέον, από πίνακες ζωγραφικής, εικόνες, σχέδια ή φωτογραφίες. Το ποίημα του Άρη Αλεξάνδρου στη στήλη «Το ποίημα που διανυκτερεύει», όπως και το δικό μου ποίημα ως προμετωπίδα της ανθολογίας, εκφράζουν τον αγωνιζόμενο άνθρωπο και το πνεύμα του ιστολογίου. Δραστικό αντίδοτο, ελπίζω, στη μοναξιά που ενεδρεύει μέσα μας.
Μερικούς μήνες μετά την αρχή αυτής της προσπάθειας, είχαμε τη χαρά να γίνει βασική συνεργάτιδά μας η πολύτιμη Τζούλια Φορτούνη. Η Τζούλια ανέλαβε να επιλέγει πίνακες και συνθέτει εικόνες για τα ποιήματα της ανθολογίας - μια πρωτότυπη δημιουργική εργασία. Τη Τζούλια διαδέχτηκε στον τομέα αυτό μια άλλη φίλη από την Αθήνα, η Γιάννα Αγγελοπούλου. Εδώ και έξι χρόνια περίπου, την εργασία αυτή έχω αναλάβει εγώ προσωπικά.
Βασικός συνεργάτης του ιστολογίου υπήρξε και ένας παλιός μου φίλος, ο ζωγράφος και λογοτέχνης Ντίνος Παπασπύρου. Κατά διαστήματα είχαμε τη βοήθεια και άλλων φίλων της ποίησης.
Μετά λοιπόν περισσότερους από 500 ποιητές με περισσότερα από 5.000 ποιήματα σε 14 θεματικές ενότητες, έχω πια συνειδητοποιήσει ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει. Δεν θα τελειώσει ποτέ γιατί η ποίηση δεν τελειώνει ποτέ. Δεν έχουν ακόμα ανθολογηθεί πολλοί σημαντικοί ποιητές και η ανθολόγηση άλλων δεν είναι πλήρης. Και το κυριότερο, παρά την παραδοσιακή μικροψυχία και μεμψιμοιρία στον τόπο μας, η ελληνική ποίηση γνωρίζει στις μέρες μας μια πρωτοφανή άνθιση.Οι παλιότεροι ποιητές δημοσιεύουν το έργο της ωριμότητάς τους ενώ εμφανίζονται συνεχώς αξιόλογοι νέοι ποιητές. Μέσα στην κοπριά φυτρώνουν εξαίσια λουλούδια.
Η έρευνα λοιπόν θα συνεχιστεί, παρά τη γενικότερη σοβαρή μείωση στην κίνηση των ιστολογίων, και θα προστεθούν στις ανθολογίες πολλοί ποιητές και πολύ περισσότερα ποιήματα. Με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα. Πρόκειται ασφαλώς για μια φιλόδοξη προσπάθεια, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι τεχνικοί περιορισμοί ενός απλού ιστολογίου αλλά και ο περιορισμένος χρόνος που εγώ διαθέτω. Και κάτι ακόμα, νομίζω ιδιαίτερα σημαντικό. Η αγάπη όλων μας για την ποίηση δημιουργεί φιλικούς δεσμούς με ξεχωριστούς ανθρώπους που, πιθανότατα, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσουμε από κοντά. Παράδειγμα η συνεργασία μου με τα άλλα μέλη της παρέας που υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονική και τηλεφωνική. Και οι πολλοί κάτοχοι άλλων ιστολογίων που έχουν γίνει τακτικοί αναγνώστες μας. Νομίζω ότι αυτή είναι μια άριστη συστατική επιστολή για τη λειτουργία του διαδικτύου.
Ευχαριστώ θερμά τη Τζούλια, τη Λίνα, τη Γιάννα και τον Ντίνο, σας ευχαριστώ όλους.
Τόλης Νικηφόρου
9 σχόλια:
Αγαπημένο ποίημα. Από εκείνα που λένε πολλά με λίγα λόγια.
Αυτή είναι πράγματι η ποιητική τέχνη. Λιτές, πρωτότυπες και κρυστάλλινης διαύγειας συλλήψεις.
Μια αστραπή.
Θα πρότεινα μάλιστα, Λίνα, να αναδημοσιεύσεις αύριο τα μικρά ποιήματα Χρόνος, Ροτόντα και Αρχαίο Κόσμημα της Χλόης Κουτσουμπέλη. Άλλες αστραπές και άλλες γοητευτικές συλλήψεις.
Θα χαρώ μάλιστα να δω μαζί τη Μυρτώ και τη Χλόη, δυο φίλες μου που αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα.
να λάμψουν τ΄άστρα
που χρόνια περιμένουν
χάδι εσπερινό...
υπέροχο ποίημα...
περιέχει το πριν το τώρα...
το μετά...το πάντα...
την καλημέρα μου
Καλή σου μέρα, Μωβ.
Λοιπόν, δεν ρίγησε μόνο τ' άγραφο χαρτί και η Μυρτώ, ριγήσαμε κι όλοι εμείς και δεν ξέρω πόσοι άλλοι.
Τα τρία μικρά ποιήματα της Χλόης θα τα αναδημοσιεύσω αργότερα εγώ στο ημερολόγιό μου για να μην έχουμε πρόβλημα με το Google, όπως μας επισήμανε η Βίκυ.
Μόλις θυμήθηκα κάτι που μου είπε πέρυσι η ίδια η Μυρτώ, τη μέρα που είχα δημοσιεύσει το Ars Poetica και σας μεταφέρω πάνω κάτω τα λόγια της γιατί αξίζουν τον κόπο:
«Δεν υπάρχει ποιητής που να μην τον έχει απασχολήσει το φαινόμενο της γέννησης ενός ποιήματος ή αυτή καθεαυτή η διαδικασία της ποιητικής δημιουργίας.
Κατά καιρούς περνώ κι εγώ φάσεις αναζήτησης και προβληματισμού πάνω στο θέμα αυτό. Μ' έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές. Σε μια τέτοια στιγμή γράφτηκε αυτό το μικρό ποίημα.»
Καλά κάνεις και τα μεταφέρεις, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Και είναι φανερό το πόσο απασχολεί το θέμα αυτό τους ποιητές, τουλάχιστον σε τούτη την ανθολογία, όπου βλέπεις ότι πρώτη ενότητα είναι αυτή για τον Έρωτα και την αγάπη (τι άλλο...) και δεύτερη η ενότητα για την Ποιητική τέχνη.
Να πω με την ευκαιρία αυτή κάτι άλλο που αξίζει τον κόπο και αφορά τη Μυρτώ Αναγνωστοπούλου:
Η Μυρτώ ήταν μαθήτρια του Γιώργου Θέμελη. Η χαρά της, όποτε έχουμε βρεθεί, είναι να μου μιλάει για τον δάσκαλό της. Μια και μιλάμε για την Ars Poetica (που αποτελεί τίτλο πασίγνωστων ποιημάτων αρκετών Θεσσαλονικιών ποιητών (Βιστωνίτη, Ευαγγέλου, Θέμελη) αλλά και πολλών άλλων), αξίζει να πω ότι η Μυρτώ συνεχίζει να μένει εκστατική μπροστά το υπέροχο ποίημα του Γιώργου θέμελη. Θυμάμαι ότι όταν αποφάσισα να τιμήσουμε κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα της ποίησης τον Γιώργο Θέμελη στο Translatum, κάνοντας μία και μοναδική δημοσίευση, ένα απόσπασμα από τη δική του Ars Poetica, η Μυρτώ έσπευσε να με πάρει τηλέφωνο την προηγούμενη μέρα για να μου πει επακριβώς τα στοιχεία της συλλογής (αφού το ποίημα το είχα μόνο από την ανθολογία του Καστανιώτη που δεν ανέφερε την πηγή) και μ' έβαλε να της επαναλάβω τα στοιχεία 3 φορές μην τυχόν και κάνουμε κάποιο λάθος. Και μιλούσε σαν μαγεμένη για το ποίημα αυτό και ήταν πολύ συγκινημένη που θα τιμούσα με τον τρόπο αυτό τη μνήμη του μεγάλου Σαμιώτη.
Αυτά τα λέω γιατί έχει σημασία να τονίσουμε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη Μυρτώ είναι ένα σπάνιο ήθος και παντελής έλλειψη έπαρσης για το δικό της έργο. Και, ειλικρινά, αυτά τα γνωρίσματά της την έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά στα μάτια μου, πάντα σε συνδυασμό με τις ποιητικές της δεξιότητες.
Σπανίζουν τόσο πολύ στις μέρες μας οι άνθρωποι με τέτοιο ήθος. Και οφείλουμε να το υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία.
To προσυπογράφω.
Υπέροχο, αληθινά, ποίημα.
Δημοσίευση σχολίου