Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Εκατό φωνές (7)


Αγνάντια το παράθυρο. στο βάθος
ο ουρανός, όλο ουρανός, και τίποτ' άλλο.
κι ανάμεσα, ουρανόζωστον ολόκληρο,
ψηλόλιγνο ένα κυπαρίσσι. τίποτα άλλο.
Και ή ξάστερος ο ουρανός ή μαύρος είναι,
στη χαρά του γλαυκού, στης τρικυμίας το σάλο,
όμοια και πάντα αργολυγάει το κυπαρίσσι,
ήσυχο, ωραίο, απελπισμένο. Τίποτ΄άλλο.

Κωστής Παλαμάς
από τη συλλογή Η ασάλευτη ζωή, 1904

6 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Ποτέ δεν θα μάθουμε αν ειναι απελπισμένο το κυπαρρίσι..
ΜΠορει να ναι και ευτυχισμένο στη μοναξιά του μεσα..

καλημερα

Poet είπε...

Καλημέρα, Μαρία.

Κανένα πλάσμα σ' αυτόν τον μάταιο κόσμο δεν γεννιέται για να ζήσει μόνο. Γεννιέται για να βρει το ταίρι του, να βρει τη φυσική του εκπλήρωση, να γίνει ένα μαζί του και να διαιωνίσει την αγάπη, τα μυστικά και τα θαύματα της ύπαρξης, όλα εκείνα που του δόθηκαν.

Κανένα πλάσμα δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο στη μοναξιά του. Απλώς συμβιβάζεται όταν οι συνθήκες της ζωής του επιβάλλουν τη μοναξιά.
Άλλοι κάνουν απελπισμένες και σπασμωδικές κινήσεις για βρουν έναν σύντροφο και άλλοι δέχονται τη μοίρα τους με απελπισμένη αξιοπρέπεια και κάποια περηφάνια.

Για μένα, το κυπαρίσι είναι αυτή η ομορφιά. Σαν ένα απλωμένο χέρι στον ουρανό, σαν μια επίκληση στο
άγνωστο δέος, σαν ένα μονολεκτικό εκθαμβωτικό ποίημα.

Ποτέ κανείς μας δεν θα μπορέσει να γράψει το ποίημα που είναι ένα κυπαρίσι.

Administrator είπε...

Τι όμορφο ποίημα. Λιτό και ξεκάθαρο σ' αυτό που λέει.

Και βέβαια δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος στη μοναξιά του. Συμφωνώ πως συμβιβάζεσαι με τη μοναξιά αν θες να επιβιώσεις χωρίς να τρελαθείς.

Απ' την άλλη μεριά, η μοναξιά πολλών ανθρώπων συνδέεται με τον τρόπο που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Μακριά από τη φύση, μέσα σε τσιμεντένια κουτιά, μακριά από ανθρώπους, συγγενείς ή γείτονες.

Ζούμε σε πολυκατοικίες τους κατοίκους των οποίων δεν γνωρίζουμε καν. Πού να βρούμε συντροφιά, παροδική ή μόνιμη, φιλική ή ερωτική, που να μας γεμίζει και να χεωματίζει τη ζωή μας, αν δεν βλέπουμε το χέρι που απλώνεται σε μας είτε να ζήτήσει κάτι είτε να προσφέρει;

Ας κατεβάσουμε τα μάτια από τον ουρανό κι ας κοιτάξουμε γύρω μας. Θα δούμε κι άλλους ανθρώπους σαν κι εμάς, που δεν θελουν να είναι μόνοι, που έχουν ανάγκη για επαφή.

Poet είπε...

Με άλλα λόγια, ο ουρανός είναι στα μάτια κάποιου άλλου, Λίνα μου (όχι απαραιτήτως γαλάζια). Τώρα μου θύμισες το παλιό μου ποίημα Αγωνία θωρακοφόρου.

Σε πολλούς από μας, οι σκληρές εμπειρίες και οι απογοητεύσεις της ζωής έχουν δημιουργήσει ένα καύκαλο, ένα προστατευτικό περίβλημα. Για να αποφύγουμε την επόμενη απογοήτευση, τον επόμενο πόνο της καρδιάς.

Έτσι όμως παύουμε να είμαστε δεκτικοί, περιοριζόμαστε σε μηχανικές κινήσεις, ο έρωτας γίνεται σεξ και ρυθμική γυμναστική, χάνει το άρωμα και τη
γοητεία του. Ο αναρχικός τρομοκράτης γίνεται δημόσιος υπάλληλος. Τι θλίψη ! Θλίψη να πας και θλίψη να γυρίσεις, που λέει και ο Έζρα Πάουντ.

Τίποτα που αξίζει στη ζωή αυτή δεν είναι ανέξοδο. Τα πιο πολύτιμα μάλιστα κατακτώνται με αίμα. Κι όποιος δεν είναι διατεθειμένος να ματώσει, μένει στη μοναξιά του. Και στις αναμνήσεις του.

Administrator είπε...

Άλλοι πάλι δεν μαθαίνουμε με τίποτα και «την πατάμε» ξανά και ξανά, ψάχνοντας τον σύντροφο, ψάχνοντας την αγάπη, ψάχνοντας την συντροφιά.

Χρειάζεται λίγο κουράγιο για να συνεχίσεις να ζεις όταν σε έχουν λαβώσει οι αναποδιές και να διατηρήσεις το κέφι σου για να πας παρακάτω.

Poet είπε...

Ε, όχι να μας βγαίνεις και παραπονούμενη ! Εκεί στα ορεινά της Άνδρου όπου βρίσκεσαι, πρόσεχε μην αγανακτήσει ο Δίας για την απληστία σου και σου αμολύσει κανένα κεραυνό. Out of the blue, όπως λένε και οι αγγλοσάξωνες.

Είπα ο Δίας και θυμήθηκα τις ερωτικές επιδόσεις του. Έδωσε το παράδειγμα ο μεγάλος !