Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τα οικογενειακά πορτρέτα του κυρίου Ντελ


Στην οικογένειά μας είμαστε όλοι πορτρέτα.
Ζούμε γαντζωμένοι από καρφιά. 
Με πρόσωπα χλωμά και μάτια μαύρα
μαλλιά σε κότσο και παλαιομοδίτικα φουστάνια
σακάκια που μυρίζουν πράσινο σαπούνι.
Καθώς είμαστε κρεμασμένοι σε τοίχους
που χρειάζονται σοβάντισμα,
έξαφνα κάποιος ερωτεύεται
η κορνίζα του ραγίζει
και κυλάει στο πάτωμα.
Στον τοίχο εμφανίζεται τετράγωνος
ο λεκές της απουσίας.
Ύστερα από λίγο κάποιοι τον ανασύρουν
τον αποκαθιστούν στην αρχική του θέση. 
Μόνο τα μάτια του για λίγο αλλάζουν χρώμα.
Μπορεί όμως να 'ναι κι απ' την υγρασία.

Χλόη Κουτσουμπέλη
από τη συλλογή Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης, 2016

2 σχόλια:

Rosa Mund είπε...

Εντέλει, μου αρέσει η Χλόη Κουτσουμπέλη. Την έχω ψάξει αρκετά και σήμερα διάβασα πάλι αρκετά ποιήματά της, που επιβεβαίωσαν την αρχική μου γνώμη.
Μου αρέσει ο στοχασμός της, ο παιδεμός της με τις λέξεις γενικά και την οικογένεια ειδικά, από όπου ξεκινάνε όλα, -αν θέλεις να το δεις.*

* Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο.[Άννα Καρένινα]

ΥΓ. Μπορεί να μη σχολιάζω, αλλά να είσαι σίγουρος ότι π α ρ α κ ο λ ο υ θ ώ όλες τις αναρτήσεις σου, Ποιητή. Κάπως σαν την ...Έσελον.

Poet είπε...

Καλωσόρισες, Κική μου, στον «Όμιλο Φίλων των Λαίδης Κ.», του οποίου έχω από χρόνια αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος. Ως παλαιός κάτοικος της Γηραιάς Αλβιώνος και μελετητής του Βρετανικού understatement, καταλαβαίνω την αυτοσυγκράτησή σου ως προς τη χαρισματική αυτή ποιήτρια. Στον Όμιλό μας πάντως γίνονται δεκτά μέλη που εκπροσωπούν όλες τις αποχρώσεις της ευαρέσκειας.

Εύστοχη η παρατήρησή΄σου για τις δυστυχισμένες οικογένειες. Η Λαίδη Κ. (περισσότερο γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Χλόη Κουτσουμπέλη»), είχε το προνόμιο να να λάβει το πρώτο και σπουδαιότερο μάθημα δημιουργικής γραφής σε νεαρή ηλικία («το πρώτο μάθημα ονομάζεται απώλεια/ που σε σφραγίζει με πυρωμένο σίδερο/ μικρό κι ανυπεράσπιστο ...» - Τόλης Νικηφόρου). Από τότε όλα εξελιχθηκαν φυσιολογικά (δηλαδή, ανώμαλα)και οι απώλειες πολλαπλασιάστηκαν. Θαυμάσιες συνθήκες για να ανθίσει το ποιητικό ταλέντο.

Κική μου, το ξερω ότι μας παρακολουθείς και σε ευχαριστώ από καρδιάς. Είσαι η καλύτερη αναγνώστρια μας και, φυσικά, πρόεδρος του αντίστοιχου ομίλου.