Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόλογος - Καιρός να γράψω


Καιρός να γράψω

Αρκετά ζύμωσα
αρκετά περπάτησα
Και το ψωμί μένει ακόμη στο ντουλάπι
κι ο κόσμος είναι ακόμη στρογγυλός
Χάραξα τη ζύμη           χάραξα τον δρόμο
Κανείς δεν χόρτασε     κανείς δεν άλλαξε
Νερό δεν έτρεξε στα αυλάκια
Η αβροχία φύσηξε        εδώ
ή και παντού                 Ποιος ξέρει

Καιρός να γράψω  

Ζωή Σαμαρά
από την ποιητική συλλογή Και είναι πολύ μακριά η Δύση, 2012

3 σχόλια:

Poet είπε...

Η Ζωή Σαμαρά γεννήθηκε στην Κάρπαθο. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για το επιστημονικό της έργο έχει βραβευθεί επανειλημμένως στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποίηση της έχει κυκλοφορήσει από εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης.

Ας σημειωθεί ότι ο Επίλογος αυτού του ποιητικού βιβλίου με τίτλο «Γράφω» είχε αναρτηθεί στο Λιβάδι το 2008 μετά τη δημοσίευσή του σε λογοτεχνικό περιοδικό.

nameliart είπε...

Έπιασα το νήμα από εκεί που το είχα αφήσει στη τελευταία μου επίσκεψη στο λιβάδι. Βρήκα λίγες στιγμές ηρεμίας για να απολαύσω τη συνέχεια του αφιερώματος στη Λίλιαν Μπουράνη (αυθεντική ποιητική φλέβα που σε κάθε στίχο νιώθεις το παλμό της) και την αρχή ενός ακόμη πολλά υποσχόμενου αφιερώματος (..σωστά δεν υποπτεύομαι;) στη Ζωή Σαμαρά.
Κάτι που πραγματικά με συγκινεί στην αληθινή ποίηση, είναι το πώς η κάθε απλή λέξη μεταμορφώνεται, σαν να ντύνεται τα καλά της, να φοράει το πιο λαμπερό της χαμόγελο και να μας στέλνει μελωδικά κελεύσματα. Και οι φιλοξενούμενοί σου ποιητές Τόλη προσφέρουν στ' αλήθεια τέτοιες συγκινήσεις...

Poet είπε...

Τα λες τόσο ωραία, Μελίνα μου, που δεν βρίσκω τίποτα να προσθέσω. Χαίρομαι μόνο ειλικρινά, σε ευχαριστώ θερμά και υπόσχομαι να συνεχίσω.