Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μετασχηματισμοί


Καμιά φορά η αγάπη
αντί να αναληφθεί
στους ουρανούς
μικραίνει τόσο
που πέφτει στον υπόνομο.
Τα βράδια που ξυπνάς
να πιεις νερό
την βρίσκεις στην κουζίνα
να τρέχει στις ρωγμές
για να κρυφτεί
σαν μαύρη
τρομαγμένη κατσαρίδα
και παραμερίζεις.
Ούτε να την πατήσεις
δεν καταδέχεσαι.

Λίλιαν Μπουράνη
από τη συλλογή ερώματα, 2012

9 σχόλια:

Poet είπε...

Η άποψή μου είναι ότι η αγάπη που καταλήγει στον υπόνομο δεν υπήρξε ποτέ αληθινή αγάπη. Μπορεί να υπήρξε εντυπωσιασμός, πάθος, έρωτας, αγάπη όμως όχι. «Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει ...»

55fm είπε...

Συμφωνώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!
Εχω την ίδια άποψη αγαπημένε μου Τόλη!Καρατσεκαρισμένο!Σε γλυκοφιλώ!Καλή βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα. Ναι, μπορεί να συμβεί κι αυτό, με την αγάπη: λέγεται, σκληροκαρδία ή απλά, απόρριψη ατόμου προς άτομο. Η αγάπη έχω καταλάβει τελευταία, φοβίζει τους ανθρώπους. Εύχομαι καλό Φθινόπωρο, με υγεία πάνω απ' όλα. Να είστε, καλά. Με σεβασμό, Γεράσιμος.

Dinos-Art είπε...

Συμφωνώ Τόλη αλλά πως να το ξέρεις όταν ξεκινάει μια σχέση; Όλα τότε είναι μπερδεμένα. Η διαπίστωση εκ των υστέρων γίνεται.

Poet είπε...

Όταν, Όλγα μου, ένας γήινος σαν κι εμένα και μια ουρανία σαν κι εσένα συμφωνούν, τότε δεν μένει καμία αμφιβολία.

«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον».

Poet είπε...

Καλησπέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο, Γεράσιμε. Καλωσόρισες. Ευχαριστώ για τις ευχές.

Αληθινή αγάπη είναι η πλήρης και ανεπιφύλακτη αποδοχή του άλλου. Είναι η ταύτιση με τον άλλο. Συνεπώς, η απόρριψη δεν έχει θέση παρά μόνο όταν αναφέρεται σε ισχνά φαντάσματα της αγάπης.

Χρειάζονται κότσια για τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Όποιος τις φοβάται, κάθεται σπίτι του. Δηλαδή, ζεί μια επιφανειακή και υποκριτική ζωή.




Poet είπε...

Σύμφωνοι, Ντίνο μου. Όταν ξεκινάει μια σχέση και όλα είναι μπερδεμένα, καλύτερα να μην λέει κανείς μεγάλα λόγια. Μεγάλα, πρόχειρα και επιπόλαια λόγια. Μόνο όταν αποδειχτεί στο καμίνι της καθημερινής ζωής ότι αυτό που νιώθει είναι η αληθινή αγάπη, τότε να προφέρει τη λέξη.

Ανώνυμος είπε...

Τόλη μου καλέ, θα συμφωνήσω με τα όσα περί αληθινής αγάπης θερμά υποστήριξες στον σχολιασμό σου. Για το τί σόι αγάπη είναι αυτή που καταλήγει στον υπόνομο (ελπίζω να μην αμφιβάλλεις πως συμβαίνει και αυτό "καμιά φορά") αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη και στην απογοήτευση του γράφοντα.

καλό βράδυ σε όλους!

Poet είπε...

Λίλιαν, γλυκειά μου, γνωρίζω και από ουρανό και από υπόνομο, να είσαι σίγουρη. Τι σόι συγγραφέας θα ήμουν αλλιώς; Καταλαβαίνω λοιπόν πολύ καλά το είδος της αγάπης και την απογοήτευσή σου.

Καλό ξημέρωμα, καρντασίνα.