Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

λάμπουν σαν δάκρυα τα χριστούγεννα

ένας μικρός χριστός γεννιέται πάλι αύριο
μόνος στον κόσμο
ένας μικρός χριστός που ζωγραφίζει θαμπά στο τζάμι
δέντρα για τα παιδιά
καράβια για τα όνειρα
ένα παραμύθι της αγάπης για τους απελπισμένους

παραμονή
και τα χιλιάδες φώτα της πλατείας
στα μάτια του λάμπουν σαν δάκρυα

Τόλης Νικηφόρου
από τη συλλογή Γαλάζιο βαθύ σαν αντίο, 1999

28 σχόλια:

Poet είπε...

Για τρίτη χρονιά αναρτώ αυτό το ποίημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Και επαλαμβάνω όσα είχα πει και πέρσι μαζί με τις πιο θερμές ευχές μου σε όλους τους φίλους του ιστολογίου.

«Ο εμπνευσμένος από το ποίημα πίνακας δεξιά είναι του ζωγράφου, Ντίνου Παπασπύρου (και η μορφή στο τζάμι του εγγονού του).

Νομίζω ότι, μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα και το πλούσιο τραπέζι μας, θα πρέπει να θυμόμαστε και τους απόκληρους αυτού του κόσμου.
Την αληθινή αγάπη και αλληλεγγύη που μας κληροδότησε ο δάσκαλος».

Margo είπε...

Κάθε χρόνο να κάνεις το ίδιο Τόλη μου γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε. Άλλωστε οι γιορτές τι άλλο είναι από μία υπενθύμιση για όσους πονούν και ότι μας πονάει;

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι με πολύ πολύ αγάπη.
Σε φιλώ!

evelina είπε...

Η Γέννησή Του ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως.
Καλές Γιορτές.

Dinos-Art είπε...

"Χριστός γεννάται-ώρα γεννάται", έλεγε η γιαγιά μου, καθώς η μέρα άρχιζε να μεγαλώνει μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Ας είναι αυτή η νέα "ώρα" όπως καθένας την προσμένει. Χρόνια καλά-πολλά σε όλους.

Άστρια είπε...

Υπέροχο αυτό το ποίημα που διανυκτερεύει τώρα τις νύχτες περιμένοντας τον μικρό χριστό.. κάθε στίχος, κάθε λεξη, γεμάτα από μικρά πολύτιμα θαύματα!


Ολόψυχες ευχές για όμορφα Χριστούγεννα με αγάπη και πολλά πολλά μικρά θαύματα:)

ΥΑΚΙΝΘΗ είπε...

Ένας μικρός Χριστός θα σηματοδοτεί το θαύμα της γέννησης. Κι ο μαγικός χρόνος θα πέφτει πάντα πάνω στον πραγματικό να σκεπάσει την τραγικότητα του μύθου.Για να διασώζει την αλήθεια του προσώπου μας μέσα στο αίμα και το ψέμα .
Το παραμύθι της αγάπης χρόνο το χρόνο ξεριζώνεται από μονομερείς αποφάσεις .
Μη , μην αφήσουμε να ερημώσει η χώρα των παιδιών Αυτή η απέραντη γη μέσα στα μάτια τους .
Ας κρατήσουμε το συμβολισμό της γέννησης σαν επιστροφή στην αρχή, στην παιδική καθαρότητα , στο ξημέρωμα της μεγαλύτερης μέρας μέσα στην πιό χειμωνιάτικη νύχτα .
Μην αφήσουμε να μας πάρουν το παραμύθι της ΑΓΑΠΗΣ .
Ας το σώσουμε για όσους και με όσους αγαπάμε .

Τόλη οι λέξεις στο ποίημά σου είναι μικρά αστέρια και λάμπουν μέσα απ΄την οθόνη .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Φίλοι.

55fm είπε...

Κάθε φορά η ίδια συγκίνηση Τόλη μου!
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υγεία και αγάπη,για σένα και την οικογένειά σου!
Να μας φωτίζεις και να μας συγκινείς σε γιορτές και κάθε μέρα!
Ευχές και από τον Κώστα!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

IZA είπε...

Αυτό το ποίημα, Τόλη μου, έχει δέσει καταπληκτικά με τον τόσο ατμοσφαιρικό πίνακα του ντίνου. Να είστε πάντα καλά και να περάσετε υπέροχες γιορτές. Φιλιά.

despoina είπε...

Η χαρά της γέννησης του Χριστού
Ζεσταίνει πρώτα πρώτα
τις καρδιές των ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ
και μετα παρηγορεί τους άλλους
Ολόψυχα σας εύχομαι
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
με υγεία
με αγάπη
με Πίστη και Ελπίδα
στη Δύναμη της Χαράς και της
Παρηγοριάς που γεννιέται
μαζί με τον Χριστό.

Μαρία Δριμή είπε...

Χρόνια πολλά, Τόλη μου.
Να έχεις πάντα ζεστασιά στην ψυχή και στο λόγο σού. Να είσαι γερός και χαρούμενος.

Poet είπε...

Σήμερα έχει μια θαυμάσια εορταστική λιακάδα στη Θεσσαλονίκη. Το φως και τη θαλπωρή του χειμωνιάτικου ήλιου εύχομαι λοιπόν σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά, μακρινοί αγαπημένοι φίλοι μου. Καλά Χριστούγεννα.

Poet είπε...

Θα το κάνω, Μαρία του φωτεινού Αιγαίου, το υπόσχομαι. Κι εσύ όμως θα είσαι πάντα παρούσα με το μωβ καραβάκι σου και με τις ομορφιές που μας αποκαλύπτεις.

Καλά Χριστούγεννα, γλυκιά μου.

Poet είπε...

Ας ευχηθούμε κάποτε να δικαιωθεί ο δάσκαλος της αγάπης, Εβελίνα μου. Με την «καλύτερη ζωή, γεμάτη αλήθεια και φως» που όλοι ονειρευόμαστε. Καλές γιορτές.

Poet είπε...

Χρόνια πολλά, Ντίνο μου. Σε σένα, την Ελένη, τον Παναγιωτάκη, σε όλη την οικογένεια και τους αγαπημένους σας. Με υγεία, αγάπη και κάθε εκπλήρωση.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ, καλή μου Άστρια. Σου εύχομαι μ' όλη μου την καρδιά τα μικρά πολύτιμα θαύματα της καθημερινής ζωής που γεννιούνται απ' την αγάπη. Την αγάπη που γιορτάζουμε σήμερα.

Καλά Χριστούγεννα.

Poet είπε...

Υακίνθη μου, νομίζω ότι τα λόγια σου μας εκφράζουν όλους. Είναι η αλήθεια και η ευχή μας. Σε ευχαριστώ θερμά.

Καλά Χριστούγεννα μέσα στην αγάπη, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, καλή μου.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, Όλγα-Ουρανία μου. Εσύ η ίδια είσαι μια γιορτή και μια ελπίδα με τη θερμή σου παρουσία, το χαμόγελο και την αγωνιστικότητά σου.

Καλά Χριστούγεννα, κάθε καλό σε σένα, το Κώστα, το παληκάρι σου και σε όλους τους αγαπημένους σου.

Poet είπε...

Ο Ντίνος εμπνέει εμένα κι εγώ εκείνον, Μαρία μου. Η φιλία μας έχει γίνει σαν το παλιό καλό κρασί με τα χρόνια και τις κοινές εμπειρίες.

Σε ευχαριστώ. Εύχομαι κι εγώ σε σένα, το άντρα και τα αγγελούδια σου, σε όλους τους αγαπημένους σου κάθε χαρά κι εκπλήρωση. Καλά Χριστούγεννα.

Poet είπε...

Θα επαναλάβω τα λόγια σου σαν προσευχή, Δέσποινά μου. Όπως τα ποιήματα μου είναι προσευχές. Ακόμη κι όταν τις ακούω μόνο εγώ.

Καλά Χριστούγεννα.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρία μου, πολύτιμη φίλη μου. Χρόνια πολλά. Μας χρειάζεται η γνώση, η ευγένεια, η ιδιαίτερη ματιά σου στα πράγματα. Να είσαι πάντα καλά.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τόλη μου το ξέρεις και δεν βαριέμαι να στο λέω είναι το αγαπημένο μου ποίημα σου. Να το βάζεις κάθε Χριστούγεννα και να μας χαρίσεις και άλλα στο μέλλον.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένα για όλους και σίγουρα να μην ξεχνάμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας όχι μόνο τις γιορτινές μέρες αλλά και τις υπόλοιπες του χρόνου, της μουντής καθημερινότητας. Αύριο μπορεί να είμαστε και όλοι εμείς στην θέση τους.

Μια ίωση με έχει καταβάλλει αλλά δεν το βάζω κάτω το πολεμάω. Αυτή την φορά έγραψα ένα πρωτοχρονιάτικο παραμύθι για παιδικές καρδιές από 6 έως 106 χρονών. Όσοι δεν την λάβετε με email μπορείτε να την βρείτε στο ιστολόγιο μου.

Τζούλια περιμένω τα φωτογραφικά καλλιτεχνήματα σου από την παρουσίαση.

Να είστε όλοι καλά.

Poet είπε...

Περαστικά σου, Τάσο μου, και καλές γιορτές. Κι εγώ είμαι κρυωμένος.

Ξέρω πολύ καλά τα ευγενικά σου αισθήματα που μάλιστα συχνά γίνονται πράξη. Αποδεικνύονται για μια φορά ακόμη από το ωραίο παραμύθι σου που διαβάσα νωρίτερα σήμερα. Παραμένει όμως ένα παραμύθι, μια λαχτάρα όλων μας για έναν καλύτερο κόσμο. Μοναδική λύση η κορυφαία για μένα ανθρώπινη αρετή. Η αλληλεγγύη.

Η Τζούλια σου έστειλε τις εικόνες της από την παρουσίαση. Μη βιάζεσαι όμως, ας γίνει κάτι σύντομο και καλό.

Κάθε χαρά σε σένα, καλέ μου φίλε.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τόλη μου καλημέρα, σήμερα διανύω την έκτη μέρα εμπύρετος και ο γιατρός τώρα αποφάσισε να μου δώσει αντιβίωση. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και εύχομαι εσύ να μην ταλαιπωρηθείς καθόλου από το κρυολόγημα.

Η αλληλεγγύη είναι το κεντρικό σημείο μου σε ένα διήγημα που θα προσπαθήσω πρώτα ο Θεός να το έχω έτοιμο για το φετινό Πάσχα. Ιδέα που είχα κάποια στιγμή στις αρχές του 2010.

Πήρα την παρουσίαση της Τζούλιας και ανταλλάξαμε και ευχετήρια emails. Εγώ πάντως θα προτιμούσα να έχω και όλο υλικό του Κυριακίδη και από εκεί να γίνει το συνολικό μοντάζ του υλικού.

Χαιρετισμούς και χρόνια πολλά στον Νίκο και στην υπέροχη Σοφία σου.

Poet είπε...

Ήδη ταλαιπωρήθηκα αρκετά, Τάσο μου, οι ευχές σου όμως έπιασαν και είμαι πολύ καλύτερα τώρα. Ελπίζω ήδη να είσαι καλά κι εσύ.

Το θέμα της παρουσίασης είναι στα δικά σου χέρια. Πες μου αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι.

Η Σοφία και ο Νίκος σε ευχαριστούν και σου στέλνουν τις ευχές τους. Καλή χρονιά, φίλε, να είσαι καλά.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Ωραία χαίρομαι που είσαι καλύτερα. Αυτή η ίωση είναι πολύ άσχημη στην Μαρία μου κατέληξε σε πνευμονία. Ευτυχώς και εγώ καλύτερα πάω τουλάχιστον από πυρετό μετά την έναρξη της αντιβίωσης.

Τόλη από εσένα θα ήθελα να ζητήσεις από τον Κυριακίδη αν μπορεί να μας δώσει το αρχείο του βίντεο που έγραψε και τις φώτο που τράβηξε.

Εγώ έχω τραβήξει 5 ποιήματα από Συνέπεια 2 μέχρι Ουτοποία αναρχικού λούστρου. Αυτός λογικά θα τα έχει όλα τα ποιήματα οπότε θα μου πεις ποιά να επιλέξω.

Καλό βράδυ

Poet είπε...

Τάσο μου, μίλησα σήμερα το πρωί με τον Ιορδάνη και μου είπε ότι υπάρχουν όλα, βίντεο και φωτογραφίες, θα τα δει και θα μου τα δώσει μετά τις γιορτές. Δεν υπάρχει βιασύνη έτσι κι αλλιώς.

Και σε μένα επιμένει αυτή η ιστορία, ευτυχώς ήπια. Εύχομαι σύντομα να είμαστε όλοι εντελώς καλά και εντελώς καλά να περάσουμε τον καινούριο χρόνο. Καλή χρονιά, Τάσο μου, με κάθε χαρά και εκπλήρωση.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Που θα πάει θα περάσει και αυτό.

Καλή χρονιά Τόλη μου με υγεία και ποιητική δημιουργία. Καλή χρονιά Τζούλια, Λίνα, Ντίνο για όσα υπέροχα μας χαρίζετε.

Καλή χρονιά στο λιβάδι και στους φίλους του. Εύχομαι οι χρονιές που θα ακολουθήσουν να είναι πολλές πάρα πολλές.

Poet είπε...

Επειδή δεν ξέρω αν θα δουν τις ευχές σου οι άλλοι εδώ κάτω που είναι κρυμμένες, σε ευχαριστώ εγώ και εκ μέρους τους, Τάσο μου. Το Λιβάδι αντέχει ακόμη στην οικονομική και κυρίως πνευματική κρίση της εποχής. Και όσο έχει φίλους σαν κι εσένα, δεν φοβάται τίποτα. Να είσαι πάντα καλά.