Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

- Αποσκότησόν μου.
Διογένης προς Αλέξανδρον

«‘Μη με σκοτίζεις, ρε μαλάκα.»

Βέβαια
Κάπως πιο κομψά
Μας διασώζει ο Λαέρτιος
Τη στιχομυθία
Κι έμεινε πια
Στα εγχειρίδια ιστορίας.
Μα εγώ
Που είμαι «μανούλα» στα τερτίπια της φιλολογίας
Το γράφω ακριβώς όπως ειπώθηκε.
[ Άλλωστε
Τι σόι κυνικός αλήθεια θα 'τανε
Αν διάλεγε άλλο τρόπο
Αν άλλες λέξεις χρησιμοποιούσε
Για να σοκάρει τους μελλούμενους;]

«Μη με σκοτίζεις, ρε μαλάκα.»

Χρυσοντυμένος στο φαρί του ο βασιλιάς
- Τι στήσιμο τι άρτιο σκηνικό τι πόζα! -
Δεκαοχτώ χρονώ το κωλοπαίδι
Κι αυτός σκατόγερος
Αλλά με φήμη σεβαστή στο πανελλήνιο
Την επερίμενε

Την επερίμενε σας λέω
Την έλευση του βασιλέα…

Νίκος Χειλαδάκης
από τη συλλογή ΥΚΣΩΣ ή ΙΞΩΣ, 1993

4 σχόλια:

logia είπε...

πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πώς θα ήταν σήμερα μια στιχομυθία των προγόνων μας σήμερα. Σε ποιές δικές μας εκφράσεις αντιστοιχούν τα λεγόμενά τους, ποιό ήταν το ύφος τους ποιά η καθημερινή τους γλώσσα.
Γιατί αυτό που σήμερα φαντάζει στα παιδιά μας αλλά και σε μας, ας μην κρυβόμαστε, γυάλινο, κάποτε ήταν ζωντανό, ήταν γλώσσα που έρεε ήταν γλώσσα που τσάκιζε...

Poet είπε...

Χωρίς καμία αμφιβολία, Νέλλη μου. Εγώ μάλιστα θα ήθελα ιδιαίτερα να ακούσω στα νέα ελληνικά τον διάλογο μεταξύ του Αθηναίου ναυάρχου που πολιόρκησε τη Μήλο και των κατοίκων του νησιού που είχαν πάψει να πληρώνουν φόρο υποτέλειας στην Αθήνα. Και πώς θα ζούσαν οι διακόσιες χιλιάδες ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες, που είχαν αναπτύξει υψηλό πολιτισμό, μόνο με την εργασία των τετρακοσίων χιλιάδων δούλων; Τι ακριβώς τους είπε ο ναύαρχος πριν ξεθεμελιώσει τη Μήλο, πιστός στα δημοκρατικά ιδεώδη; «Άντε από δω, ρε μαλάκες, που θα μου μιλήσετε εμένα για ελευθερία και δικαιοσύνη;» Βλέπεις, δεν ήταν μόνο η γλώσσα των «αρχαίων ημών προγόνων» που τσάκιζε.

Με την ευκαιρία, ο Δημήτρης Φωτιάδης είχε γράψει πριν 30-40 χρόνια μια σειρά βιβλίων για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τώρα.

ΥΓ. Μήπως ξέρει το ξωτικό που είναι αθάνατο και φυσικά έστηνε αυτί από αρχαιοτάτων χρόνων;

Alexandra Bakonika είπε...

Παληκάρη ο Διογένης, ένας ρεμπέτης της εποχής του.Και για να συμπληρώσω, αν κάτι αμαυρώνει το λαμπρό πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας είναι οι δούλοι και η καταπίεση των γυναικών.
Με την
καλημέρα μου.

Poet είπε...

Όλοι οι πολιτισμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας, Αλεξάνδρα μου, έχουν οικοδομηθεί πάνω στην καταπίεση και το εξανδραποδισμό των άλλων. Και σήμερα στο παγκόσμιο σκηνικό οι απόκληροι πληρώνουν με το αίμα τους τα προνόμια των «πολιτισμένων». Κυριαρχούν τα αρπακτικά και τα σαρκοβόρα, δεν έχει ξημερώσει ακόμη η εποχή του ανθρώπου.

Καλή σου μέρα.