Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Φίλοι μου του διαδικτύου,
Συμπληρώθηκαν ήδη δεκατρία χρόνια από τον Ιούνιο του 2008, όταν με τη Λίνα Παπαδοπούλου αποφασίσαμε να ανοιχτούμε στο πέλαγος των Ελλήνων ποιητών του 20ου (και του 21ου !!) αιώνα. Με προσωπικές θεματικές ανθολογίες. Με ποιήματα για τον έρωτα και την αγάπη, για την κοινωνία και την επανάσταση, για το όνειρο και την ουτοπία, για τον χρόνο και τη μνήμη, για τη μοναξιά, για το ίδιο το ποιητικό φαινόμενο, για όλα τα αιώνια θέματα της λογοτεχνίας.
Στο διάστημα αυτό, διάβασα αναρίθμητες ποιητικές συλλογές, ξεφύλλισα εκατοντάδες τεύχη λογοτεχνικών περιοδικών, ανέτρεξα σε μερικές δεκάδες ανθολογίες από τη βιβλιοθήκη μου και προμηθεύτηκα άλλες, για να θυμηθώ τα αγαπημένα μου ποιήματα, να ανακαλύψω άλλα και έτσι να μοιραστώ μαζί σας αυτόν τον αμύθητο πλούτο της ψυχής.
Εκτός από τις θεματικές ανθολογίες, σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε ξεχωριστά σημαντικούς ποιητές, ιδίως εκείνους που είναι λιγότερο γνωστοί έξω από τον στενό ποιητικό κύκλο. Επίσης, να σας γνωρίσουμε αξιόλογους νέους ποιητές, την ελπίδα και το μέλλον. Αυτό έχει ήδη γίνει για αρκετούς ποιητές και θα συνεχιστεί με ειδικά αφιερώματα σε πολλούς άλλους. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουμε με τη δική μας οπτική τις άλλες αξιόλογες προσπάθειες ανθολόγησης που έχουν γίνει στο διαδίκτυο.
Το ιστολόγιο φέρει ένα δικό μου ποίημα ως προμετωπίδα, υπήρξε όμως, έως πριν έξι χρόνια περίπου, αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Συνεχίζω μόνος μου από τότε. Τα ποιήματα συνοδεύονται, σχεδόν πάντα πλέον, από πίνακες ζωγραφικής, εικόνες, σχέδια ή φωτογραφίες. Το ποίημα του Άρη Αλεξάνδρου στη στήλη «Το ποίημα που διανυκτερεύει», όπως και το δικό μου ποίημα ως προμετωπίδα της ανθολογίας, εκφράζουν τον αγωνιζόμενο άνθρωπο και το πνεύμα του ιστολογίου. Δραστικό αντίδοτο, ελπίζω, στη μοναξιά που ενεδρεύει μέσα μας.
Μερικούς μήνες μετά την αρχή αυτής της προσπάθειας, είχαμε τη χαρά να γίνει βασική συνεργάτιδά μας η πολύτιμη Τζούλια Φορτούνη. Η Τζούλια ανέλαβε να επιλέγει πίνακες και συνθέτει εικόνες για τα ποιήματα της ανθολογίας - μια πρωτότυπη δημιουργική εργασία. Τη Τζούλια διαδέχτηκε στον τομέα αυτό μια άλλη φίλη από την Αθήνα, η Γιάννα Αγγελοπούλου. Εδώ και έξι χρόνια περίπου, την εργασία αυτή έχω αναλάβει εγώ προσωπικά.
Βασικός συνεργάτης του ιστολογίου υπήρξε και ένας παλιός μου φίλος, ο ζωγράφος και λογοτέχνης Ντίνος Παπασπύρου. Κατά διαστήματα είχαμε τη βοήθεια και άλλων φίλων της ποίησης.
Μετά λοιπόν περισσότερους από 500 ποιητές με περισσότερα από 5.000 ποιήματα σε 14 θεματικές ενότητες, έχω πια συνειδητοποιήσει ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει. Δεν θα τελειώσει ποτέ γιατί η ποίηση δεν τελειώνει ποτέ. Δεν έχουν ακόμα ανθολογηθεί πολλοί σημαντικοί ποιητές και η ανθολόγηση άλλων δεν είναι πλήρης. Και το κυριότερο, παρά την παραδοσιακή μικροψυχία και μεμψιμοιρία στον τόπο μας, η ελληνική ποίηση γνωρίζει στις μέρες μας μια πρωτοφανή άνθιση.Οι παλιότεροι ποιητές δημοσιεύουν το έργο της ωριμότητάς τους ενώ εμφανίζονται συνεχώς αξιόλογοι νέοι ποιητές. Μέσα στην κοπριά φυτρώνουν εξαίσια λουλούδια.
Η έρευνα λοιπόν θα συνεχιστεί, παρά τη γενικότερη σοβαρή μείωση στην κίνηση των ιστολογίων, και θα προστεθούν στις ανθολογίες πολλοί ποιητές και πολύ περισσότερα ποιήματα. Με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα. Πρόκειται ασφαλώς για μια φιλόδοξη προσπάθεια, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι τεχνικοί περιορισμοί ενός απλού ιστολογίου αλλά και ο περιορισμένος χρόνος που εγώ διαθέτω. Και κάτι ακόμα, νομίζω ιδιαίτερα σημαντικό. Η αγάπη όλων μας για την ποίηση δημιουργεί φιλικούς δεσμούς με ξεχωριστούς ανθρώπους που, πιθανότατα, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσουμε από κοντά. Παράδειγμα η συνεργασία μου με τα άλλα μέλη της παρέας που υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονική και τηλεφωνική. Και οι πολλοί κάτοχοι άλλων ιστολογίων που έχουν γίνει τακτικοί αναγνώστες μας. Νομίζω ότι αυτή είναι μια άριστη συστατική επιστολή για τη λειτουργία του διαδικτύου.
Ευχαριστώ θερμά τη Τζούλια, τη Λίνα, τη Γιάννα και τον Ντίνο, σας ευχαριστώ όλους.
Τόλης Νικηφόρου
16 σχόλια:
"ανατρίχιασα"
καταπληκτικό...
καλημέρα, Τόλη
(που το ξετρύπωσες πάλι αυτό;)
Eίναι συγκλονιστικό!
Αυτά τα μάρμαρα και εγώ τα απεχθάνομαι...
Σκέτο χωματάκι δε γίνεται;
Τι στολισμός και τι βάρος είναι κι αυτό...
Όσο και να φανεί περίεργο,θυμάμαι στο χωριό όταν πήγαινα στο νεκροταφείο, ένιωθα πολύ λιγότερο φόβο και αγωνία στη θέα των ξύλινων απλών σταυρών πάνω στο χώμα.
Όσο πιο κτισμένο και στολισμένο είναι η τελευταία μας κατοικία, τόσο πιο πολύ παγώνω...
Φιλάκια Τόλη μου.
Καλησπέρα, Νίκο.
Ήθελα να έρθετε σπίτι για να σας δείξω, μεταξύ των άλλων, και τις οχτώ βιβλιοθήκες μου. Το καμάρι μου. Μ' έφαγε όμως στη στροφή ο Ντίνος. Επιπλέον, είμαι συνδρομητής σε καμιά δεκαριά λογοτεχνικά περιοδικά και μου στέλνουν άλλα πέντε. Από κει και πέρα, μάλλον εύκολο είναι να ξετρυπώσω αυτά τα διαμαντάκια.
Το συγκεκριμένο ποίημα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο. 200 του περιοδικού, Η λέξη, (στα Εξ όνυχος) που είχε και την ανθολογία του Αντώνη Φωστιέρη για τη λέξη στην ελληνική ποίηση.
Πώς δεν γίνεται, Ουρανία μου. Και στάχτη σκορπισμένη στη θάλασσα γίνεται που είναι ακόμη καλύτερα.
Θα πρότεινα ένα ειδικό μάθημα στα σχολεία για τη ματαιότητα των εγκοσμίων (για την αιωνιότητα των επουρανίων ουδέν γνωρίζω). Έτσι για να μειωθεί λιγάκι, εκτός από την αρπακτικότητα, η μεταθανάτια ματαιοδοξία και ο βλαχομπαρόκ διάκοσμος.
Καλό βράδυ.
Νίκο προχθές ήμουν στου Τόλη. Ανάμεσα στις οχτώ βιβλιοθήκες του και πολλούς ζωγραφικούς πίνακες συζητήσαμε για δυο περίπου ώρες τις λεπτομέρειες για ένα βιβλιαράκι που σκοπεύω να βγάλω με μερικά ανέκδοτα πεζά. Τού είπα ότι, πέρα από το φως και τα διαμαντάκια που από μόνα τους κρύβουν τα χιλιάδες βιβλία του και περιοδικά, να τα ανοίξει όλα στο φως (επίκαιρο το θέμα, των Φώτων γαρ) υποστέλοντας τα πραγματικά ωραία τσιγκελοφτιαγμένα λευκά κουρτινάκια από τα παραθυράκια και φωτίζοντας με σποτάκια τους με με το ποιητικό του γούστο επιλεγμένους ζωγραφικούς πίνακες (όχι μόνο δικούς μου).
Αν εισακούσθηκα, θα το διαπιστώσετε όταν τον επισκεφθείτε.
Τόλη πιστεύω να πείσεις τον αρχηγό της οικογένειας. ΄Ετσι κάνω κι γω χα, χα, χα...
Καλό βράδυ σε όλους.
"Τελευταίο θέλω" - τελευταία προσφορά στη ζωή που συνεχίζεται.
Θα συμφωνήσω μαζί σου Τόλη για τη στάχτη.. ότι καλύτερο..
γιατί μοιραία η τελευταία κατοικία κάποτε χάνει τη φροντίδα αυτών που συνεχίζουν να ζουν.. και καλώς κάνουν.. απλά είναι πάντα θλιβερή η εικόνα ενός απεριποίητου τάφου (είτε με μάρμαρο, είτε με χώμα που φυτρώνουν αγριόχορτα).Έτσι είναι προτιμότερο να σκορπίζεσαι εντέλει στη θάλασσα ή στον άνεμο..
Πολύ ωραίο ποίημα..
Είναι γεγονός, Νίκο, ότι ο Ντίνος θέλει περισσότερο φως στο σαλόνι μας (φυσικό και τεχνητό) για να φωτίζει, στις λογοτεχνικές αποδράσεις του, έναν καταχθόνιο Σκορπιό σαν κι εμένα που έλκει την καταγωγή του από τον Πλούτωνα. Το βλέπω κάπως δύσκολο όμως, δεδομένου ότι τα κουρτινάκια αυτά τα είχε φτιάξει η αγαπημένη μας Τάνια, που από χρόνια τώρα έχει επιστρέψει στο βασίλειο των ψυχών. Ανάλαφρα αυτά, βαριά η μνήμη.
Για τους πίνακες βέβαια κάτι μπορεί να γίνει. Θα υποβάλω το αίτημα αρμοδίως και ελπίζω να εισακουσθεί από τη γενική διευθύντρια του σπιτιού μας.
Εγώ έχω μια κάπως διαφορετική επιθυμία, Έλενα. Η στάχτη μου να σκορπιστεί στις ρίζες μιας ελιάς που έσωσα από το μαχαίρι στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Για να δροσίζεται κάτω από τα φυλλαράκια της και να 'χει παρέα τα ταπεινά του κόσμου. Τα χελιδόνια και τα σπουργιτάκια, τις σαύρες, τα ζουζούνια και τα χορταράκια.
Ίσως τότε να κερδίσει τη γαλήνη που δεν αξιώθηκε στη ζωή.
Τόλη και Ντίνο,
(σας έχει πιάσει το καλλιτεχνικό σας μου φαίνεται...)
όταν με το καλό αντικρίσω το χώρο
με τις οχτώ βιβλιοθήκες και τους πίνακες ζωγραφικής,
θα σας πω τη γνώμη μου
(σαν "ειδικός διακοσμητής" εσωτερικών χώρων!!!)
προς το παρόν
αφήστε τη διευθύντρια του σπιτιού να κάνει
τις αισθητικές παρεμβάσεις
(μάλλον είναι πιο ειδική)
υπέροχο ποίημα...
συγκλονιστικά απλό...
την καλησπέρα μου στην παρέα!
Συμφωνώ μαζί σου, Νίκο. Τώρα μάλιστα που γύρισε γεμάτος εντυπώσεις και ο υποδιευθυνής του σπιτιού από το ταξίδι του στο Παρίσι, εμένα το απλό μέλος δεν μου πέφτει λόγος. Ας τα βρουν οι υψηλά ιστάμενοι μεταξύ τους.
ΥΓ. Θα έλεγα πάντως ότι τα βιβλία δεν χρειάζονται και πολλή διακόσμηση. Είναι ομορφιά από μόνα τους.
Στο συγκλονιστικά απλό αυτό ποίημα, Τζούλια μου, διαφαίνεται το αιώνιο δίπολο του έρωτα και του θανάτου. Ή του έρωτα που υπερβαίνει τον θάνατο. Όπως και στην τόσο ωραία εικόνα σου.
Είχα σκοπό να αναρτήσω ένα, νομίζω εξίσου ωραίο, καθαρά ερωτικό ποίημα τώρα αμέσως, θα το αφήσω όμως για αργότερα για να απολαύσουν οι αναγνώστες μας την εικόνα σου και το συναρπαστικό γυναικείο πρόσωπό της.
Από τα ωραιότερα θέλω που έχω διαβάσει..
κι ας θέλω κι εγώ τη στάχτη.
να σκορπίσει όμως.
Βλέπω ότι προχώρησες στα έγκατα της ανθολογίας, Ανιρέτα μου, και χαίρομαι. Ξαναδιάβασα και τα παλιά σχόλια και πολύ το διασκέδασα. Τα διαμάντια λάμπουν και μετά από καιρό. Ίσως περισσότερο, όπως και οι στάχτες.
Δημοσίευση σχολίου