Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ανομήματα


Μετά από περιοδική αλληλογραφία δύο περίπου ετών, γνώρισα τη Σοφία Κολοτούρου από κοντά χτες το βράδυ κατά την παρουσίαση του βιβλίου της, Αν-επίκαιρα ποιήματα, στο αναρχοαυτόνομο στέκι Buena Ventura στην οδό Διαλέττη της Θεσσαλονίκης. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ρωτήσω αν το στέκι αυτό πήρε το όνομά του από τον θρυλικό ηγέτη των αναρχικών στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, Buenaventura Durruti. Διαπίστωσα όμως κάτι για το οποίο ήδη ήμουν βέβαιος. Ότι η Σοφία και ο άντρας της, Νίκος, είναι συμπαθέστατα παιδιά. Να σημειωθεί ότι ο ελεύθερος αυτός χώρος είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση από φασιστικά στοιχεία αργά την προηγούμενη νύχτα, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Τα δύο τελευταία ποιήματα του Νίκου Καρούζου έγιναν δεκτά από τους αναγνώστες με αμήχανη σιωπή. Είμαι περίεργος να δω τώρα αν τα γυναικεία «ανομήματα» ανά τους αιώνες θα προκαλέσουν περισσότερα σχόλια. Διανυκτερεύουν πάντως για να μας θυμίζουν ότι οι πραγματικοί ένοχοι σπάνια κάθονται στο σκαμνί.

8 σχόλια:

ifigenia είπε...

Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος.Κι αυτό προφανώς γιατί έχουμε όλοι βολευτεί ή συμβιβαστεί με κάποιες αντιλήψεις και μια τάδε ροή των πραγμάτων.Ο κόσμος εκσυγχρονίζεται,αλλάζει αλλά μερικά πράγματα θα είναι πάντα ίδια,όπως η θέση της γυναίκας. Μάλλον ήταν λάθος η άποψη του Ηράκλειτου ε? (Τα πάντα ρει??????)

Να έχετε ένα όμορφο βράδυ.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

..στα φαύλα και τα κρείτω η πηγή,
ειμαιη Γυναικα που παλεύει την πληγη!
Η Κασιανη με την πασίγνωστη φράση
'Αλλά και δια της γυναικός πηγάζει τα κρείτω''τα είπε όλα σε μια αντίληψη του κόσμου αρσενική και έχασε τον θρόνο.
Πανέμορφη επιλογή Ποιητή μου,ωραία γραφή.Υποκλίνομαι!

Poet είπε...

Εγώ δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος, μικρή μου Ιφιγένεια. Και δεν έχω συμβιβαστεί καθόλου με αυτές τις αντιλήψεις. Παράδειγμα το μυθιστόρημα μου, Η εξαίσια ηδονή του βιασμού, 2006 (ειρωνικός ο τίτλος), που παρουσιάστηκε από τέσσερις από τις πιο μαχητικές φεμινίστριες.

Η γυναίκα έχει κάνει άλματα προς την πλήρη ισοτιμία στην εποχή μας. Τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο και όχι στα ανθρωποειδή του Ισλάμ. Μαζί γυναίκες και άντρες θα κατακτήσουμε και τα υπόλοιπα παραδοσιακά οχυρά της καθυστέρησης και της αδικίας.

Καλή σου μέρα.

Poet είπε...

Καλά το λέει αρσενική η Σοφία, Πέλα μου, και όχι ανδρική. Έχει μεγάλη διαφορά.

Χαίρομαι που σου άρεσε το ποίημά της. Μετά τον Καρούζο, θα αναρτήσω μερικά ακόμη ποιήματα της Σοφίας Κολοτούρου. Ποιήματα κοινωνικού προβληματισμού που τόσο σπάνια γράφονται στις μέρες μας ιδίως από γυναίκες.

Καλή σου μέρα.

55fm είπε...

Tόλη μου,πραγματικά τα δυο τελευταία ποιήματα του Καρούζου,μου δημιούργησαν ένα μάζεμα...
Έχω και ένα πρόβλημα με κάποιες λέξεις...
Χαίρομαι για το στεκάκι που έγινε η παρουσίαση!
Κάτι λέει...
Το ποίημα μ΄αρέσει,και χαίρομαι να παλεύουν την πληγή οι γυναίκες.
Η ανησυχία μου είναι, μήπως παίρνουμε πολλή φόρα και αντί να κλείνουμε, ανοίγουμε διαρκώς καινούργες πληγές...
Είναι και αυτά τα ανδρικά αρσενικά καμμιά φορά, χειρότερα από τα γυναικεία!
Για την ποίηση/γυναίκα θα ήθελα κάποια στιγμή να μιλήσουμε...
Σε φιλώ!

Poet είπε...

Όπως θυμάσαι, εγώ το είχα πει από την αρχή, Ουρανία μου. Κι εγώ έχω το δικό σου πρόβλημα και, είμαι βέβαιος, πολλοί άλλοι. Να σκεφτείς ότι έχω επιλέξει τα, κατά τη γνώμη μου, πιο εύληπτα και εύστοχα από τα ποιήματα του Καρούζου. Είναι όμως μια φωνή αξιόλογη και ιδιόμορφη που πρέπει να ακουστεί.

Οι ακραίες θέσεις από μια ορισμένη κατηγορία γυναικών είναι φυσιολογικό φαινόμενο στη διαδικασία της χειραφέτησης και δεν με ανησυχεί καθόλου. Τις αντιμετωπίζω με χαμόγελο κατανόησης αν και συχνά βλέπουν τον κάθε άνδρα ως εχθρό. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι τα πρωτόγονα αρσενικά, αντίπαλος όμως και κάθε άντρα που είναι άξιος του ονόματος. Καθοριστικό ρόλο στο σημείο αυτό παίζει η παιδεία και η καλλιέργεια.

Να μιλήσουμε όσο θέλεις και για ό,τι θέλεις. Αλλά πώς;

Καλή σου μέρα.

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ είπε...

Να 'μαι κι εγώ...ευχαριστώ για όλα!

http://blog.sofiakolotourou.gr/archives/52

Poet είπε...

Να είσαι πάντα καλά, Σοφία μου.