Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Από μία λάθος νότα ...


Από μία λάθος νότα
από έναν ήχο παράταιρο
χαλάει η ζωή,
όπως η μουσική
όπως το ποίημα

*

Για το ελάχιστο ο αγώνας,
για κείνο το λιγοστό φως
πάνω στο μνήμα,
για ένα μικρό κλωνάρι
ανθισμένους στίχους
στον ξερό βράχο

Βασίλης Ιωαννίδης
από την ανέκδοτη συλλογή Ρωγμές

17 σχόλια:

IZA είπε...

Για το ελάχιστο ο αγώνας. Μα ποιος το συνειδητοποιεί; `Ολα μας φαίνονται τεράστια και σημαντικά στο μικρόκοσμό μας. Ζούμε και σκεφτόμαστε λες και είμαστε αιώνιοι και μοναδικοί. Μόνο μπρος στο θάνατο βλέπουμε την ωμή αλήθεια της ματαιότητας.

Poet είπε...

Αυτή η ωμή αλήθεια της ματαιότητας είναι πολύ έντονη μέσα μου, ΙΖΑ. Ξέρω πως τίποτα δεν θα μείνει. Και διαμαρτύρομαι με τον μοναδικό τρόπο που ξέρω. Με την αγάπη και το πάθος για δημιουργία.

Dinos-Art είπε...

Καλώς "ζούμε και σκεφτόμαστε λες και είμαστε αιώνιοι" μακάρι όμως να υπάρχει συγχρόνως "αγάπη και πάθος για δημιουργία", ΙΖΑ και Τόλη, διότι "Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιαχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία, δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση" (ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ)
Καλό ξημέρωμα και καλό μήνα!

Poet είπε...

Σοφός ο Τολστόι. Καλό μήνα, ΙΖΑ, καλό μήνα, Ντίνο, καλό μήνα σε όλους.

IZA είπε...

Καλό μήνα φίλοι μου με πολλές ευχές λοιπόν για το μοναδικό σκοπό στη ζωή: το πάθος για δημιουργία αλλά και την ασταμάτητη εργασία για ν' αφήσουμε κι εμείς το στίγμα μας με το γρήγορο πέρασμά μας απ' αυτόν τον κόσμο. Να βάλουμε έστω ένα μικρό λιθαράκι σ' αυτό το τεράστιο οικοδόμημα που λέγεται ανθρώπινος πολιτισμός και κληροδοτείται στις επόμενες γενιές.

Margo είπε...

Καλό δημιουργικό μήνα, ας είναι και με ήχους ή λέξεις παράταιρες.. το τίποτα είναι που τρομάζει..
Καλημέρα σε όλους!

Dinos-Art είπε...

Όταν μου τηλεφωνούσε πριν χρόνια ο εγγονός μου (δωδεκάχρονος σήμερα) και τον ρωτούσα τί κάνει μου απαντούσε "τίποτα". Του έλεγα τότε "αυτή η λέξη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο". Τώρα όταν τον ρωτώ απαντάει "ζωγραφίζω", "γράφω",
"τακτοποιώ το δωμάτιό μου", "βλέπω τηλεόραση" και άλλα παρόμοια.
Καλημέρα Margo!

Τζούλια Φορτούνη είπε...

"για το ελάχιστο ο αγώνας"

τι δυνατός στίχος και τι υπέροχες εικόνες...

Poet είπε...

Καλημέρα σε όλους λίγο καθυστερημένη λόγω της Κυριακάτικης σύναξης των παλιών συμμαθητών στην καφετέρια του Πανοράματος.

Παρακαλώ, δημιουργικά πλάσματα, περάστε και από δίπλα στον Πλοηγό, για να ευχηθείτε στην Μωβ μας για τα σημερινά της γενέθλια. Προσφέρει tούρκικο καφέ με σάμαλι υπό τους ήχους μιας μακρινής φυσαρμόνικας και με τη θέα ενός χαρταετού που υψώνεται πάνω απ' τα κάστρα της Θεσσαλονίκης.

Ένας μήνας που αρχίζει με τα γενέθλια της Τζούλιας δεν μπορεί παρά να είναι καλός.

Αγγελικούλα είπε...

Πόσοι ήχοι παράταιροι... πόσοι ήχοι ταιριαστοί... πόσες όμορφες και οδυνηρές στιγμές έχει η ζωή μας. Συγκλονιστικό ποίημα, Τόλη.

Poet είπε...

Κανένα όμως ήχο παράταιρο δεν έχει το ποίημα ούτε η εικόνα της Τζούλιας, Λίνα μου. Και το ελάχιστό τους είναι ήδη πολύ. Όπως ίσως και της ζωής μας.

Απορία: πού βρήκες τα εξώφυλλα της Έλσας πάνω δεξιά; Eυχάριστη έκπληξη.

55fm είπε...

Kαλό μήνα σε όλους!
Τόλη μου, πολύ δυνατό ποίημα!
Φιλιά
Υ.Γ.Σε ευχαριστώ που μας ενημέρωσες για τα γενέθλια της αξιολάτρευτης Τζούλια μας!

Αγγελικούλα είπε...

Σαφώς και όχι (τίποτε παράταιρο στο ποίημα ή την εικόνα της Τζούλιας). Όσο για τα εξώφυλλα, ο ... γκούγκλης να είναι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε.

Poet είπε...

Καλό μήνα, Ουρανία μου. Ο Βασίλης Ιωαννίδης είναι ζωγράφος, ποιητής και κριτικός της λογοτεχνίας. Διαθέτει τον μικρό εκθεσιακό χώρο Δίπολο (γκαλερί και βιβλιοπωλείο) στη Δημητρίου Γούναρη, πίσω από τη Ροτόντα.

Σας ενημέρωσα διότι «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», όπως έλεγαν και οι φιλόλογοί μας.

Poet είπε...

Μου άρεσε πολύ, Λίνα μου, και πρέπει να ειδοποιήσω την Έλσα να δεί την ανακοίνωση.

Yiannis είπε...

Ναι Τόλη μου τούτο το ελάχιστο ειναι η πεμπτουσία της ύπαρξης και ττης φευγαλέας παρουσίας μας σ αυτό το ξένο κι αδιάφορο σύμπαν.Πολύ όμορφο το ποίημα του φίλου σου Τόλη.

Poet είπε...

Έτσι είναι, Γιάννη μου, πολύ ωραία τα λες. Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσω μερικά ακόμη από τα ποιήματα της τελευταίας σοδειάς του Βασίλη.