Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Αντώνης Φωστιέρης

Αρχίζουμε σήμερα την ανθολόγηση του Αντώνη Φωστιέρη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τρίτης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς ή γενιάς του "70 (τα τέσσερα ποιήματά του που έχουν ήδη δημοσιευτεί θα ενσωματωθούν σ' αυτή την παρουσίαση)

Ο Αντώνης Φωστιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομικά. Εξέδωσε τα ποιητικά βιβλία : Το μεγάλο ταξίδι (1971), Εσωτερικοί χώροι ή τα είκοσι (1973), Ποίηση μες στην ποίηση (1977), Σκοτεινός έρωτας (1977), Ο διάβολος τραγούδησε σωστά (1981), Το Θα και το Να του θανάτου (1987), Η σκέψη ανήκει στο πένθος (1996), Πολύτιμη λήθη (2003), Ο ήχος του σφυγμού (2007), και Ποίηση 1970 - 2005 (συγκεντρωτική έκδοση), 2008.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, δανέζικα και ισπανικά. Εξέδιδε το περιοδικό Η νέα ποίηση και διηύθυνε την ετήσια έκδοση Ποίηση, σε συνεργασία με τον Θανάση Νιάρχο. Μετέφρασε ποιητικά βιβλία και συνέθεσε ανθολογίες. Από τον Ιανουάριο του 1981 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό Η Λέξη.

2 σχόλια:

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Ο Φωστιέρης είναι ένας από τους ποιητές που μου αρέσει ιδιαίτερα. Από την ώρα που είδα την ανάρτηση πήρα την συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του και τη διάβαζα γιατί τη πήρα πριν λίγες μέρες και δεν την είχα ανοίξει. Θέλω όμως να σταθώ και στις ανθολογίες που συνέθεσε. Νομίζω ότι η ανθολογία της σύγχρονης ερωτικής ποίησης- εκδόσεις Καστανιώτη- πρέπει να είναι έργο δικό του γιατί αναφέρει ότι είναι επιμέλεια περιοδικού "η λέξη". Πάντως περιμένω να χαρώ την επιλογή των ποιημάτων που θα αναρτήσεις.
Με την ευκαιρία να πω ότι αύριο ελπίζω να ειδοθούμε στον Βαρβιτσιώτη.

Poet είπε...

Xαίρομαι, Ανδρέα. Πράγματι δική του είναι η ανθολογία. Προτιμώ όμως να παραθέτω πιο σύντομα βιογραφικά. Λόγω των περιορισμών του ιστολογίου, κάτι ανάλογο κάνω και με τα ποιήματα. Αποφεύγω κατά κανόνα τα πολύ μεγάλα.

Θα σε δω αύριο στην Ποιητική Εστία.