Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ανέστης Ευαγγέλου (1937 - 1994)

Ο Ανέστης Ευαγγέλου, ένας από τους καλύτερους ποιητές της γενιάς μας, χάθηκε νωρίς. Το ποίημά του αυτό όμως διανυκτερεύει απόψε. Διανυκτερεύει μαζί με τη μνήμη του, μαζί με την αγάπη του και την ισόβια αφοσίωσή του στην ποίηση.

Διαβάστε τα ποιήματα του Ανέστη. Τα λίγα που είναι δημοσιευμένα εδώ και τα πολλά στη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του. Το αξίζει.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν αγαπώ τόσο τον ρομαντισμό και τις πολλές μεταφορές εικόνων από τη φύση δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα τόσο ερωτικό ποίημα.
Ευχαρίστως θα το δεχόμουν αν μου το αφιέρωναν.

Καλησπέρα και καλό μήνα Ποιητή.

Poet είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα, Λίλιαν. Μπορείς άνετα να θεωρήσεις ότι το ποίημα είναι αφιερωμένο σε σένα. Γιατί είναι αφιερωμένο σε κάθε ερωτική, ερωτευμένη, αγαπημένη γυναίκα.

Δεν είναι αυτονόητο ότι, όπως ο Ανέστης, κι εγώ το έχω αφιερώσει σε κείνη που αγαπώ;

Ανώνυμος είπε...

Το οικειοποιήθηκα κιόλας Ποιητή μου!

Αγγελικούλα είπε...

Αχ αυτές οι κρύπτες του ύπνου... Κρύβουν τόσα και τόσα...

Μου αρέσει πολύ τούτο το ποίημα.

Poet είπε...

Κι εγώ γι' αυτό τα διαλέγω, Λίλιαν και Λίνα (ωραία πάνε αυτά το δύο ονόματα πλάι πλάι). Για να σας αρέσουν, να νοσταλγείτε αυτά που ζήσατε, να προσδοκάτε τα καλύτερα που θα έρθουν, να τα οικειοποιείστε «κι ως το πρωί να μοσχοβολάει παράξενα το σώμα σας ...»

Να μην ξεχνάμε ότι, από την πρώτη στιγμή που θα δημοσιευτεί ένα ποίημα, παύει να ανήκει μόνο σε εκείνον που το έγραψε. Ανήκει πλέον σε όλους. Σε εκείνους που το αγαπούν, που ταυτίζονται με το άρωμά του.

Μαρία Δριμή είπε...

Να επαναλάβω κι εγώ:...σ' ανακαλύπτω έκθαμβος στις κρύπτες του ύπνου...
Πολύ όμορφο ποίημα, Τόλη.
Καλό μήνα.

Poet είπε...

Καλό μήνα, Maria Jose. Ναι, έγραψε ωραία ποιήματα ο Ανέστης. Και είχε πολλά ακόμη να γράψει.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Ένα από τα πιό ωραία ερωτικά ποιήματα. Ο ποιητής σε απογειώνει σ' ένα ουρανό έρωτα. Στο τέλος δεν διανυκτερεύει το ποίημα. Διανυκτερεύουμε εμείς σε ταξίδι έρωτα.

Poet είπε...

Είναι η ευεργετική επίδραση της ποίησης και, γενικότερα, της ομορφιάς στη ζωή μας, Ανδρέα. Καλημέρα.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους τους εραστές της ποίησης. Τόλη για τον Ανέστη άκουγα μόνο σκόρπιες φράσεις στην λέσχη. Ήρθε η ώρα και να γνωρίσω ποιήματα του. Είχα την τύχη να γνωρίσω την σύντροφο του, μαζί με εσένα τις όμορφες κυριακές που βρισκόμαστε και χαίρομαι να σας ακούω. Ελπίζω να μας διαβάζει και να γράψει κάτι, μια ανάμνηση της ίσως από τον ποιητή.
Της αίζει ένα τέτοιο όμορφο ποίημα, κρίμα που έφυγε νωρίς.

Poet είπε...

Τάσο, ένας τρόπος να γνωρίσεις καλύτερα τον Ανέστη Ευαγγέλου (ψευδώνυμο του Ανέστη Παπαδόπουλου) είναι να διαβάσεις την ανθολογία του Η δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά, εκδόσεις Παρατηρητής, 1994. Από τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τους εξής: Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Μάρκο Μέσκο, Πρόδρομο Μάρκογλου, Ανέστη Ευαγγέλου, Μαρία Καραγιάννη και Τόλη Νικηφόρου.

Θα πρέπει να υπάρχει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και στο Βαφοπούλειο.