Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Δίκορφο

Με το ποίημα αυτό ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Θέμη Λιβεριάδη. Πιστεύω ότι έχετε επισημάνει τα κυρίαρχα στοιχεία στην ποίησή του, στοιχεία μιας γενιάς που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, όπως λένε, και σταδιακά κατέληξε, αποστερημένη από όνειρα και απογυμνωμένη από ψευδαισθήσεις, σε ένα ωμό, κυνικό έως σπαρακτικό ρεαλισμό. Έκλεισε ένας κύκλος, ανοίγει ένας καινούριος.

Με βρίσκουνε παντού
Μέσα στον ύπνο
Ακόμα κι όταν με ξεπλένει το νερό
Παραβιάζουν τάχα συναδερφικά
Πόρτες και αριθμούς
Πιο πεινασμένοι απ’ το δικό μου το μυαλό
Προχθές εισέβαλε ο Λάζαρος
Σαβανωμένος σε ψευδαισθήσεις
Με πέτυχε γυμνό και ιδρωμένο
Κι όλο ’ρωτούσε επίμονα και δύσπιστα
Για τα χαμένα ένσημα
Για την αντίσταση
Και για την προδοσία
Αποζητάω τους δικούς μου
Μια θέση μες στο καταφύγιο
Όπως παλιά που πέφτανε οβίδες
Φτιάχνω και τη βαλίτσα μου
Για το βουνό ψηλά
Στα 1453
Δροσιά μέσα στον Μάιο
Εγγεγραμμένοι 29
Αυτοί ’ναι όλοι κι όλοι
Γέροι και έτοιμοι

Δεν ψηφίζουν
Δεν κάνουν δήλωση
Δεν οδηγούνε πια.


Θέμης Λιβεριάδης
από τη συγκεντρωτική έκδοση,
Ο θάνατος του ζώου Ι, 1958 - 1988, 1989

18 σχόλια:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ είπε...

Τώρα με συγκίνησες .Γιατί ο Θέμης είναι πολύ φίλος μου κι έζησα από κοντά την πικρία και τη θλίψη του. Και το περίεργο! Σήμερα μίλησα μαζί του μετα απο πολύ καιρό.

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Το σχόλιο για τον ποιητή και μετά για το ποίημα..
Ποιός ποτέ κατάλαβε τα δειλινά που τ' άντεχες μην και δακρύσεις;Οδυσσέας Ελύτης

Poet είπε...

Χαίρομαι που πετύχαμε εδώ μια μικρή, όχι βουβή, σύναξη ποιητών. Η Κατερίνα γράφει για τον Θέμη, ο Θέμης παρακάτω εκτενέστερα για τον Ασλάνογλου, εγώ για όλους. Και η καλή μας φίλη, Carpe diem, μας θυμίζει τον Οδυσσέα Ελύτη.

Για τον Ασλάνογλου φυσικά θα υπάρξει αφιέρωμα όταν έρθει η ώρα.
Για σένα Κατερίνα, φυσικά και πάλι, μόλις κυκλοφορήσει η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων σου στο τέλος του μήνα ή λίγο αργότερα.

Μα πώς τα καταφέρνουμε έτσι στον ποιητικό μικρόκοσμό μας; Καλά η πίκρα της ζωής ... αλλά η πικρία και η θλίψη που προκαλεί στους ποιητές η απαράδεκτη συμπεριφορά μερικών ομότεχνών τους; Τόση μικροψυχία από ανθρώπους που διαβαίνουν μαζί την κοιλάδα των δακρύων δεν μπορώ να τη δεχτώ. Και με επίζηλο έπαθλο την μελλοντική πλήρη και απόλυτη ανωνυμία. Μέρος κι αυτό της «ελληνικής πραγματικότητας».

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Χαιρετώ τους ποιητές μας.
Με μεγάλη προσοχή διάβασα και το αφιέρωμα στον Θέμη Λιβεριάδη και γνώρισα άλλη μια σημαντική πένα αλλά δυστυχώς άγνωστη στο ευρύ κοινό όπως και τόσες άλλες.

Τόλη έχω ξεκινήσει το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα. Μου άρεσε πολύ η αρχή και ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχεια, με εξ έπληξες.
Στο ιστολόγιο μου έχω ανεβάσει το βίντεο της πρωτοχρονιάτικης κοπής στην Λέσχη.

Καλό βράδυ πάω να ανακαλύψω τα κίτρινα βήματα.

Poet είπε...

Θα γνωρίσεις και πολλούς άλλους καλούς ποιητές, Τάσο, να είσαι βέβαιος.

Είδα το βίντεο, η Ντίνα ήταν η τυχερή της βραδιάς. Ρεκόρ προσέλευσης προχτές στη Λέσχη, 14 ή 15 άτομα. Και νέα μέλη.

Η έκπληξη για το «Κίτρινο περπάτημα στα χόρτα» προέρχεται από το γεγονός ότι γνωρίζεις τη βίαιη πλευρά μου. Ή μάλλον τα βιβλία της βίας και της αυτοδικίας. Πρόσεχε όμως, γιατί το κίτρινο περπάτημα είναι της τίγρης.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Θα την προσέχω την τίγρη, από μακριά και με σεβασμό.
Μόλις ανέβασα και μερικές φωτογραφίες που είχα τραβήξει την Κυριακή.
Πρέπει να περάσω αύριο καμιά βόλτα από την Λένα να τα βάλω και στο ιστολόγιο της Λέσχης.

Poet είπε...

H φρόνησή σου είναι αξιέπαινη, οι φωτογραφίες ενδιαφέρουσες, η επίσκεψη στη Λένα απαραίτητη.

Γεια σου, ρε Τάσο.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Καλημέρα Τόλη, από τα χαράματα στην βιοπάλη. Τώρα δεν μου έφταναν όλα τα άλλα έσπασε και η πεθερά μου το χέρι της. Αν προλάβω να πάω από την Λένα και το Βαφοπούλειο θα έχω δώσει ρέστα. Καλά που έχουμε και το ποίημα που διανυκτερεύει και μας κρατάει συντροφιά.

Αγγελικούλα είπε...

Την καλημέρα μου σε όλους.

Ωραίες οι φωτογραφίες και το φιλμάκι, Τάσο. Ωραία και η συντροφιά σας στη Λέσχη, Τόλη

Poet είπε...

Ναι, είμαστε μια τρελή παρέα στη Λέσχη, Λίνα. Στο βίντεο είδες μόνο τα τυπικά. Επόμενο βιβλίο προς συζήτηση το μυθιστόρημα «Γόμορρα» για τη μαφία. Ραντεβού την 1η Φεβρουαρίου. Πάρε το αεροπλάνο κι έλα.

Περαστικά στη πεθερά σου, Τάσο. Οι ποιητικές σκοπιές αγρυπνούν πάντα και μας κρατάνε το χέρι. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Lena. είπε...

Με χαρά να σας δούμε απο κοντά και να γνωριστούμε Field of Dreams.

Αγγελικούλα είπε...

Όπως λέει και ο Τόλης, με το αεροπλάνο! Αν τα καταφέρω όμως κάποτε να έρθω στη Θεσσαλονίκη, θα φροντίσω τουλάχιστον να είναι μέρα συνάντησής σας. Έχω ακούσει τόσα πολλά για την όμορφη συντροφιά σας!

Poet είπε...

Λοιπόν κορίτσια, έχω δυο λόγους για να χαίρομαι σήμερα το πρωί (τι πρωί, καλέ!). Που επιτέλους εμφανίστηκε η Λένα μας, η ψυχή της Λέσχης Ανάγνωσης, σ' αυτό το ιστολόγιο. Λένα, όχι μόνο για τη Λέσχη. Ελπίζω να σε έχουμε κοντά μας τακτικά πλέον.

Ο δεύτερος λόγος είναι που γνωρίστηκαν η Λίνα με τη Λένα, έστω και με αυτό τον τρόπο. Δυναμικές προσωπικότητες και οι δύο, καλές μου φίλες και κορίτσια με ήθος και μπέσα. Είμαι βέβαιος ότι, όταν κάποτε συναντηθείτε, θα ταιριάσετε θαυμάσια.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τελικά έδωσα ρέστα Τόλη. Πήγα απο το Βαφοπούλειο για να γυρίσω το όλοι οι λύκοι στο σκοτάδι είναι γκρι. Δυστυχώς το Γόμορρα δεν το βρήκα διαθέσιμο είναι ανάρπαστο. Μετά πολλών βασάνων πέρασα από την Λένα όπου και ανεβάσαμε στο ιστολόγιο της Λέσχης την κοπή της πίτας μας.
Και φυσικά όποτε μπορέσεις Λίνα θα χαρώ και εγώ μετά την οικοδέσποινα μας κυρία Λένα Παπαθανασίου να σε γνωρίσω από κοντά. Ε, στην γνωριμία βοήθησα και εγώ λίγο ποιητά μου, γιατί η Λένα μας στην τεχνολογία θέλει λίγο παρακίνηση. Για σένα πάντως έχουν να το λένε, τις δυνατότητες του Ίντερνετ τις έχεις κάνει κτήμα σου και μπράβο σου για μένα.

Poet είπε...

Φυσικά βοήθησες κι εσύ, Τάσο μου. Η βοήθεια σου στην τεχνολογία (και αλλού) είναι πολύτιμη αφού, παρόλα όσα λες, κι εγώ ακόμη αρχάριος είμαι μέσα σ' αυτόν τον διαδικτυακό δαίδαλο.

Lena. είπε...

Είμαι η Λένα και είμαι καλά!Το ιστολόγιο αυτό το παρακολουθώ ανελλιπώς,αλλά όπως σχολίασε κι ο Τάσος αφ'ενός δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις με την τεχνολογία,αφ'ετέρου οι επαγγελματικές υποχρεώσεις φέτος είναι παραπάνω από αρκετές.Κορίτσια,σας περιμένω με χαρά εκ του σύνεγγυς..Να μου προσέχετε τον Τόλη.

Αγγελικούλα είπε...

Γεια σου Λένα! Χαρά μας μεγάλη που σε βλέπουμε στο λιβάδι μας.

Και μην έχεις έννοια, Τον Τόλη τον προσέχουμε με το παραπάνω. Θα έλεγα ότι τον έχουμε στα όπα όπα, ε, Τόλη; Πες κι εσύ!

Poet είπε...

Ε, αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Αμάν πια με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Εμείς θέλουμε την παρουσία σου και δεν ακούμε τίποτα.

Καλύτερα κορίτσια, Λένα μου, από τη Λίνα και τη Τζούλια δεν υπάρχουν. Η φιλία μας είναι γνήσια και η συνεργασία μας καταπληκτική. Είμαι πολύ τυχερός που τις γνώρισα.