Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ποτέ - Πάντα

Κολάζ πορτρέτων του P. Picasso
εμπνευσμένα από την Jacqueline Roque (1960-1962)
Πηγή: www.miracerros.com/artwork/g_picasso_0.htm

Κάθε στιγμή πεθαίνεις.
Κάθε στιγμή ξαναγεννιέσαι.
Διαφορετικός.
Ποτέ ο ίδιος.
Μέσα σου κουβαλάς ουσία
από πολλούς εαυτούς.
Ανεξερεύνητους, άγνωστους.
Φανταστικά ωραίους.
Ενώ στον καθρέφτη του Χρόνου,
σαν βουερός ποταμός,
ρέουν οι λέξεις σου διαυγείς.
Αναλλοίωτες ζουν,
αντανακλώντας πάντα
τους ίδιους ήχους,
το ίδιο ρίγος.

Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου
από τη συλλογή Αποικία κοχυλιών, 2008

11 σχόλια:

Poet είπε...

Μετά την Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, μία καλή μου φίλη ακόμη, η Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου από την ποιητική παρέα της Θεσσαλονίκης.
Προστίθενται τρία ποιήματα από την εντελώς πρόσφατη συλλογή της.

Όπως και η Ευτυχία, η Μελίτα είναι φιλόλογος, της Γαλλικής όμως, και τα βιβλία της εκδίδονται και στις δύο γλώσσες, μεταφρασμένα από την ίδια.

Αγγελικούλα είπε...

Μόλις τώρα το διάβαζα και σκεφτόμουν πόσο αληθινά είναι αυτά που λέει.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Για τη Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου έχω να πω ότι θεωρώ τη ποίηση της εξαιρετική. Οι στίχοι της σε αγγίζουν και σε ταξιδεύουν
"...αστρολούλουδα στη χόβολη του πόθου ανυφασμένα,σκιρτώντας να λύσει του καραβιού τα πανιά σε κρύπτες χαράς να αρμενίσει..." Απο το ομώνυμο ποίημα της συλλογής της Φαινώ, η αγρύπνια του πελάγου. Σημαντικό επίσης θεωρώ ότι συλλογές της έχουν εκδοθεί και στις δυό γλώσσες Ελληνικά και Γαλλικά

το πετάλι είπε...

το ένα ποίημα καλύτερο από το άλλο.
καταπληκτικές και οι δύο ποιήτριες.

well done poet!
μας φέρνεις σε επαφή με σπουδαίους δημιουργούς "άγνωστους" στο ευρύ κοινό.
μπράβο!!!

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Την καλημέρα μου σε όλους και καλή εβδομάδα.
Να συμπληρώσω, μπράβο Τόλη και ειδικά για νεόκοπους στην ποίηση όπως εγώ αυτό είναι ανεκτίμητο.

Poet είπε...

Χαίρομαι που είσαι τόσο καλά ενημερωμένος για την ποίηση της Θεσσαλονίκης, and33. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη περισσότερο θα χαρεί η Μελίτα όταν την ενημερώσω για τα ευνοϊκά σχόλια που κάνετε όλοι σας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά της λογοτεχνικής δραστηριότητας της Μελίτας είναι οι μελέτες της για τη σχηματική ποίηση. Στις αρχές του 2009 μάλιστα πρόκειται να μιλήσει πάνω σ' αυτό το θέμα στη Δημοτική Κίνηση, Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας. Λυπάμαι που οι περιορισμένες δυνατότητες του ιστολογίου δεν μου επιτρέπουν να παρουσιάσω μερικά από τα ποιήματά της αυτού του είδους.

Είμαι κυριολεκτικά καταποντισμένος αυτό τον καιρό μέσα σε βιβλία και κάθε είδους έντυπα, and33, αλλά μόλις βρω καιρό σκοπεύω να διαβάσω προσεκτικά το ενδιαφέρον ιστολόγιό σου.

Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, πετάλι. Πάντως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι μας είμαστε άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ένα γεγονός που δεν αναμένεται να αλλάξει παρά μόνο σε μια κοινωνία ουτοπική.

Να δούμε τώρα αν θα σου αρέσει και αν θα αρέσει και στους άλλους φίλους ένας ποιητής με εντελώς ιδιόμορφη αλλά, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντική φωνή, ο Στάθης Κουτσούνης. Ένας αληθινά αιρετικός ιερέας του αόρατου, όπως αρμόζει στο ποιητικό φαινόμενο.

Poet είπε...

Σ' ευχαριστώ κι εσένα, φίλε μου Α.Δ.Ε. Βαλμά. Έχω την καλή διάθεση να τα διαβάσω όλα και να παρουσιάσω όλες τις αξιόλογες φωνές αλλά, παρά τις εισηγήσεις μου για μια μέρα των 48 ωρών, ο ποιητής ορατών τε και των αοράτων εμμένει στα από εκατομμυρίων ετών καθιερωμένα. Τέτοιο πείσμα!

Υπομονή λοιπόν. Έχουμε εμπλακεί σε μια συναρπαστική περιπέτεια και το τέλος της δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Ναι έχει αυτήν την εμμονή αλλά ποιός ξέρει ίσως κάποια στιγμή τα μυστηριώδη - κατ΄ εικόνα - τέκνα του να βρούμε κάποιον τρόπο και για αυτό.

Τόλη το ποίημα σου Λάμπουν σαν δάκρυα τα Χριστούγεννα είναι απλά Εκπληκτικό. Εκπέμπει συγκίνηση σε ένα μήκος κύματος που συντονίζει και η δική μου ύπαρξη.

Τώρα για όποιον έχει την διάθεση να διαβάσει ένα σκληρό παραμύθι αλλά και γεγονός των γιορτινών ημερών έγραψα κάτι που θα ήθελα να το μοιραστούμε όλοι μαζί.
http://tasosv.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Τόλη συγνώμη που κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σου αλλά πιστεύω πως είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με κοινές ανησυχίες και συναισθήματα και θέλω να μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου.

Poet είπε...

Ευχαριστώ θερμά, Τάσο. Έχω κι εγώ μια αδυναμία σ' αυτό το ποίημα. Ιδίως αυτές τις μέρες και με αυτά τα γεγονότα στη χώρα μας.

Κανένα πρόβλημα και καμία κατάχρηση. Αυτό ακριβώς είμαστε εδώ, μια ομάδα ανθρώπων με κοινές ανησυχίες και συναισθήματα. Και με ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Θα παρακαλούσα όταν θα μάθετε την ημερομηνία της ομιλίας της για τη σχηματική ποίηση να βάλετε μιά ανάρτηση για να πάμε στην εκδήλωση αν και πιστεύω θα την έχει και ο φίλος μου ο Βοριάς στα λογοτεχνικά επίκαιρα. Σας ευχαριστώ που είδατε το ιστιολόγιο μου και με χαρά θα ακούσω τις παρατηρήσεις σας

Poet είπε...

H εκδήλωση της Μελίτας θα είναι προς το τέλος Ιανουαρίου και σίγουρα θα αναρτήσω τη σχετική πρόσκληση, and33. Όσο για το ιστολόγιό σου, ευχαρίστως θα σου πω τη γνώμη μου, χρειάζομαι όμως μια μικρή πίστωση χρόνου.