Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Το ατελεύτητο


Για μιαν απάντηση

στο ματωμένο σούρουπο

κι ένα γιατί

στον δόλο της αυγής

ζητιάνευες μια συλ-λαβή

μια συμφωνία

μια μουσική αιώνιας σιγής

και μια τελεία



Μα τελικά

ο  ποιητής υμνεί το ατελεύτητο



Ζωγραφια Οτζάκη
από τη συλλογή Λιμπρέτο
ομαδική έκδοση Φούγκα, 2017

6 σχόλια:

Poet είπε...

Η Ζωγραφιά Οτζάκη σπούδασε στη Φιλοσοφική ΄Σχολή (Α.Π.Θ.) και εργάζεται ως εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Το Λιμπρέτο είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ανώνυμος είπε...

Φανταστικό, Ονειρεμένο, εκπέμπει μια ονειρική μελαγχολία που αφήνει απόλυτα μαζοχιστικά μια γλυκιά έκρηξη στην ψυχή, με μια νότα λύτρωσης. Είχα καιρό να νοιώσω το γράφημα των συναισθημάτων μου να μετασχηματίζεται από ευθεία σε αιχμηρή ακίδα, εναλασώμενη με όμορφες γκαουσιανές καμπύλες σαν την μαγεία της γυναικείας ύπαρξης. Είχα 10 χρόνια ή και πιο πολύ (δεν έχει σημασία) να νοιώσω αυτήν την σπίθα, να νοιώσω ζωντανός, να κλάψω λυτρωτικά χωρίς δάκρυ... Σε ευχαριστώ. Θα διαβάσω όλα τα ποιήματά σου. Έστω και για σήμερα το βράδυ νοιώθω γεμάτος .. Αναρωτιέμαι γιατί

Ανώνυμος είπε...

Α λοιπόν ή Λ;
Θυμάμαι... Αυτό το στερητικό "α" που πληγώνει. Λένε πως κάθε τελεία ακολουθείται και από ένα Κεφαλαίο "Α" μιας νέας Αρχής....
Μα εγώ βαθειά μέσα μου έχω ακόμα το "ατελεύτητο" πιστό (κρυμένο) συνοδό.
Α για το "Ατελεύτητο" ή Λ για την "Λήθη"....; Άνιση μάχη..
Άραγε μόνο εγώ "θυμάμαι;"

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΛ μιλάει για κάτι άλλο ατελεύτητο…
………
«που ύστερα θα πίνεις, πίνεις δροσερό νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»
………………
Μαγική εικόνα μιας ψυχικής πληρότητας, η στιγμή που την ρουφάς λαίμαργα και την κρύβεις για πάντα μέσα σου, για να την αναπολείς τις ψυχρές στιγμές της Λήθης….. Ταλάντωση και συντονισμός ψυχής και νευρώνων, καρδιάς και μυαλού, μια γλυκιά αίσθηση γαλήνης που δεν κρατά πολύ… παρά μόνο όσο ένα μαγικό καλοκαίρι. Μα αξίζει τον κόπο να την αναζητήσεις.
….. Εκεί ο ήλιος ,το μαγικό γαλάζιο της Ελλάδας και ο καπνός της ηδονικής γαλήνης όπου το ατελεύτητο δίνει την θέωση, εδώ το ατελεύτητο της Λήθης …. το ατελεύτητο στην ομίχλη!!
Μήπως μόνοι μας κεντάμε τον καμβά με ομίχλης; ή μήπως φεύγει ο ήλιος σαν άμμος από τα χέρια μας;


Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτό που χτίζει τα όνειρά μας, αυτό που γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας;
Ποιός θέλει να ζει για πάντα;
Ποιός τολμάει να αγαπά για πάντα;
Όταν η αγάπη πρέπει να πεθάνει, άγγιξέ με με τα ακροδάχτυλά σου και τότε θα ζήσουμε για πάντα, τότε θα αγαπήσουμε παντοτινά
"Για πάντα θα είναι η ημέρα μας"......
στο φως του Αιγαίου που διαλύει την ομίχλη!
................................
Το 4ο μηνυμά μου. Η αύρα σου είναι εδώ και με θεριεύει!

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΟΣ ΑΝ!!!
Αχνές εικόνες μιας ζωντανής ανάμνησης, μιας αληθινής ολοκλήρωσης που κράτησε ένα ασήμαντο κλάσμα του χρόνου. Σε πείσμα της φθαρτής ύπαρξής μας αυτό το απόλυτο (το μόνο που έζησα ποτέ) κρατά πεισματικά σαν ζωντανό και ξεκάθαρο σημείο αναφοράς, σαν ήλιος σε γαλάζιο καμβά!! Μόνο ... για μένα.
Τελικά το "για πάντα" υπάρχει και συνοδεύει στιγμές απόλυτης ψυχικής πληρότητας που θα πλανώνται σαν αστρική σκόνη στο διηνεκές.
Θα σπάνε το κρύο και το σκοτάδι του γαλαξία μας και δεν θα τις βλέπει κανείς παρά μόνο η "αιώνια" ψυχή μου.
Μα να που το σύμπαν με ακροάστηκε και για μια στιγμή τρεμόπαιξε η ελπίδα. Ήθελα τόσο το μελαγχολικό λιβάδι να γίνει μια γαλάζια θάλασσα δικαίωσης! Μα δεν είχα το κουράγιο να σου χαμογελάσω! Σα να βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με το απόλυτο και πάλι ....και σάστησα.
Λείπεις από τον καμβά μου και ίσως ο πίνακας δεν θα τελειώσει ποτέ... εκτός αν...