Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γιάννης Καρατζόγλου - Βιογραφικό, Εργογραφικό σημείωμα

Το επόμενο διάστημα θα είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Καρατζόγλου, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους στη Θεσσαλονίκη της τρίτης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς ή γενιάς του "70 ή γενιάς της αμφισβήτησης.

Ο Γιάννης Καρατζόγλου είναι ποιητής και κριτικός, μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, ερευνητής και μελετητής με έργο που εστιάζεται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και μεταπτυχιακός τίτλος (Μ.Β.Α.) από το Brunel University της Μεγ. Βρετανίας, υποψήφιος Διδάκτωρ οικονομικής ιστορίας.

Επί 35 χρόνια διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, κυρίως σε βιομηχανίες αλλά και εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ενώ από το 2004 μέχρι το 2008 ανώτατο στέλεχος σε Οργανισμό του Δημοσίου. Από το 2009, συνταξιούχος.

Ποιητικό έργο

Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1970 με την ποιητική συλλογή «Ένα καλοκαίρι», που τυπώθηκε "ιδίοις αναλώμασι" στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε μια ακόμη ιδιωτική έκδοση το 1975, η συλλογή «Δέλτα-ξι-θήτα». Το 1982 εξέδωσε το «Πρατήριο καυσίμων», από τις εκδόσεις «Μπαρμπουνάκη». Το 1987 ακολούθησε η συλλογή «Αποσβέσεις», από τις εκδόσεις Διαγωνίου. Η συλλογή αποτελούσε μια δεύτερη ματιά στη μέχρι τότε δουλειά του και περιείχε ποιήματα, που αποτελούσαν μια επιλογή από τις προηγούμενες συλλογές και από την ως τότε ανέκδοτη συλλογή «Κομματική Εποχή».

Το 2001 χρησιμοποίησε το διαδίκτυο (www.karatzoglou-poems.gr) για τη δημοσίευση της ποιητικής συλλογής «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ» που το 2006 ενσωματώθηκε στη συλλογή «Αποτελέσματα Χρήσεως». Η συλλογή «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ» εκδόθηκε το 2006 από τις εκδόσεις  «Ίκαρος» και περιείχε ποιήματα από τις συλλογές «Διαβατήριος Έρωτας», «Καταθέσεις Προθεσμίας» και «Αποτελέσματα Χρήσεως». Η συλλογή βρίσκονταν στη «στενή λίστα» των λογοτεχνικών βραβείων 2007 του περιοδικού «Διαβάζω».

Η επόμενη συλλογή, με τίτλο «ΠΗΓΑΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ» εκδόθηκε επίσης από τις εκδόσεις  «Ίκαρος» το 2009 και αποτελούσε μια ανθολόγηση από όλες τις προηγούμενες συλλογές, μαζί με νέα ποιήματα.

Έργο λογοτεχνικής κριτικής

Σχέδιο Μελέτης «Η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης» 1978, ανάτυπο από το περιοδικό "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" της Λευκωσίας. «Ιστορική μνήμη στην ποίηση της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα» ομιλία  στο Συνέδριο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στον ποιητή Γ. Βαφόπουλο (Δεκέμβριος 2001), δημοσιεύτηκε στον τόμο «Η ποίηση της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα» και σε ανάτυπο, που κυκλοφόρησε το 2003

Συνεργάτης των περιοδικών «Αντί», «Διαβάζω», «Νέα Εποχή» (Λευκωσίας), «Πολίτης» «Εντευκτήριο» «Νέα Εστία» και στο περιοδικό «Ποίηση» εκδ. ΝΕΦΕΛΗ με δημοσιεύσεις άρθρων λογοτεχνικής κριτικής, πολιτικής και κοινωνικής ή πολιτιστικής παρέμβασης , ονομαστικά ή με το ψευδώνυμο Γιάννης Μακεδονίτης.

2 σχόλια:

Poet είπε...

Η ευρεία ανθολόγηση της ποίησης του Γιάννη Καρατζόγλου θα γίνει τμηματικά, με κάποιο ενδιάμεσο χρονικό περιθώριο, για να δοθεί η δυνατότητα στους αναγνώστες του στολογίου να την προσεγγίσουν καλύτερα.

Poet είπε...

Όλα τα ποιήματα που θα αναρτηθούν έχουν επιλεγεί από τη συγκεντρωτική έκδοση/ανθολόγηση (μαζί με νέα ποιήματα) Πηγαίος Κώδικας, ποιήματα 1964-2009, 2009.