Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Ωδή στη σκληρότητα


Θέλω να γίνω ταπεινός
σαν το γεράκι, τον γύπα και τον αετό
το θύμα να καρφώνω με μανία
χωρίς αναστολές ευγενικής ψυχής
και τον εχθρό μου να ραμφίζω δυνατά
χωρίς ανωτερότητα
χωρίς πια την αλαζονεία
πάντα να συγχωρώ !

Σεμνά θα υποκύπτω στο ένστικτό μου
στα νέφη ακροβατώντας,
υπάκουα εκτελώντας 
τον νόμο τον δικό μου.

Η μόνη έπαρσή μου θα 'ναι το ύψος
απ' όπου θα υπολογίζω
το σθένος της ορμής
- αδίστακτος Ερμής !

Στρατής Πασχάλης
από τη συλλογή Εποχή παραδείσου, 2008

1 σχόλιο:

Poet είπε...

Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λέσβο. Πρώτο του βιβλίο η "Ανακτορία", το 1977, καθαρή ποίηση μέσα σε καιρούς έντονης πεζολογίας και πολιτικοποίησης. Έκτοτε δημοσίευσε άλλα οκτώ ποιητικά βιβλία, ανάμεσά τους τα πιο ώριμα: "Ανασκαφή" (1984), "Βυσσινιές στο σκοτάδι" (1991), "Άνθη του νερού" (1994), η μεγάλη ποιητική σύνθεση "Μιχαήλ" (1996), η "Κωμωδία" (1998), το "Κοιτάζοντας δάση" (2002) και η τελευταία του συλλογή "Εποχή παραδείσου" (2008, βραβείο ποίησης περιοδικού "Διαβάζω" 2009). Το 2002 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική ως τότε έκδοση: "Στίχοι ενός άλλου: ποιήματα 1977-2002".

Η έκφρασή του χαρακτηρίζεται από μουσικότητα, έντονη μεταφυσική ανησυχία, μυστικιστική υποβολή αλλά και από αμεσότητα και εμμονή στο γνήσιο και το συγκεκριμένο.

Μετέφρασε πολλούς ξένους συγγραφείς και ποιητές, κυρίως Γάλλους, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με τη θεατρική μετάφραση (Shakespeare, Racine, Corneille, Rostand κ.ά.). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη, και, επίσης, επιμελήθηκε τον τόμο της σειράς "Μια πόλη στη λογοτεχνία" των εκδόσεων "Μεταίχμιο", για την πατρίδα του Μυτιλήνη. Το 2006 εκδόθηκε το μοναδικό μυθιστόρημά του "Ο άνθρωπος του λεωφορείου".