Κι αν τώρα σιγυρίζω και τακτοποιώ
αφύσικα φερσίματα
φλούδες δύσπιστων λέξεων
και μπουκαλάκια αιθέρα
και να φανερωθεί ζητώ
κείνο που δεν ορίζεται
είνα γιατί
το τρίξιμο κάθε μισάνοιχτου
με έχει αποτελειώσει
γιατί οι γνώμες
- ακόμη και των ειδικών -
διχάζονται
αν, λόγου χάρη, στρώνουμε
λευκό σεντόνι νυφικό
ή νεκρικό του τάφου.
\
Μα πιο πολύ
γιατί όπως ψιθυρίζεται
τα ξύλα ήδη κόπηκαν
και συναχτήκαν στη γωνιά
κι έξω από εμάς
μια δίχως έλεος πυρά
κλαδί κλαδί ετοιμάζεται.
Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου
από τη συλλογή Το επιδόρπιο, 2012
3 σχόλια:
Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία, με τη έκδοση της νέας συλλογής της Ευτυχίας, να προσθέσω αρκετά ποιήματά της σε εκείνα που έχω ήδη αναρτήσει. Θα συνιστούσα μάλιστα στους αναγνώστες του ιστολογίου να διαβάσουν και τα προηγούμενα ποιήματα της αξιόλογης και πολύ εξελίξιμης αυτής ποιήτριας.
Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.
Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το λογοτεχνικό δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές: Λυπημένες μαργαρίτες, 1986, Το τρίπτυχο του φέγγους, 1993, Εν τη ρύμη του νόστου, 1999, Ν' ανθίζουμε ως το τίποτα, 2004, Όροφος μείον ένα, 2008, και το πρόσφατο Το επιδόρπιο, 2012.
Έχει επίσης εκδώσει το δοκίμιο Συρραπτική του προσώπου - Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη, 2012.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά, και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Πράγματι διφορούμενο αυτό το λευκό: "λευκό σεντόνι νυφικό
ή νεκρικό του τάφου" όπως και αυτή η ερήμην μας πυρά που ίσως να προορίζεται για μας..
Επειδή πολύ μου άρεσαν οι σκέψεις και οι λέξεις, έψαξα λίγο παραπάνω και βρήκα αυτό: http://www.livemedia.gr/video/28673
Στο ίδιο σάιτ είναι κάποιο βίντεο και του ποιητής μας:)
Καλό βραδάκι καλή βδομάδα!
Γνώρισες λοιπόν λίγο καλύτερα την Ευτυχία, αστεράκι. Την είδες και την άκουσες, μας είδες και μας άκουσες όλους σχεδόν. Ή έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις.
Ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε ο Γιώργος Κορδομενίδης, εκδότης του περιοδικού Εντευκτήριο, σε θέατρο της Καλαμαριάς για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης κατά την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης (1912-2012).
Στην πορεία θα διαβάσεις και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες σκέψεις και λέξεις της ποιήτριας. Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα.
Δημοσίευση σχολίου