Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

VI (Άτιτλα)

*
Κάτω απ΄τη λεύκα κίτρινα τα φύλλα
σαν το φουστάνι της χορεύτριας
ύστερα απ' την παράσταση
στο καμαρίνι.

*
Τύλιξε το βουνό γλήγορη ομίχλη
και το ξωκλήσι κρύφτηκε
σκιαγμένο αρνί
κάτω απ' την προβατίνα.

*
Τον Αύγουστο κρυφομιλούν οι πελαγίσιοι
στην κουπαστή με το φεγγάρι
κι εκείνο χαμηλώνει τόσο που νιώθουν
τα χνούδι του
ζεστό στα μάγουλά τους.

Κωστής Παπακόγκος
από τη συλλογή Ιθάκη, 2010

11 σχόλια:

Poet είπε...

Ο Κωστής Παπακόγκος γεννήθηκε το 1936 στο Παχτούρι της κεντρικής Πίνδου. Σε ηλικία είκοσι χρονών εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή και στη συνέχεια άλλες δεκαπέντε. Ενδιάμεσα ακολούθησαν, σε διάφορες γλώσσες, άλλες εννέα εκδόσεις πεζογραφικών βιβλίων του. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι δύο ιστορικές βιογραφίες για τους πολέμαρχους της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, με τίτλους: «Καπετάν Άρης», 1975 και «Καπετάν Μάρκος»,1999.

Απ' τα μέσα της δεκαετίας του "60, ο Κ.Π. εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Στοκχόλμη κι ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παραμένει ανέκδοτο στην Ελλάδα.

Η «Ιθάκη» γράφτηκε μέσα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του "80 και πρωτοεκδόθηκε το 1987 στη Σουηδία. Η παρούσα έκδοση είναι η πρώτη στην ελληνική γλώσσα.

Τα παραπάνω αναφέρονται από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας και εξηγούν με κάθε σαφήνεια γιατί ένας αυθεντικός και σημαντικός ποιητής της γενιάς μου (2η μεταπολεμική ποιητική γενιά) δεν περιλαμβάνεται στις ανθολογίες και ουσιαστικά αγνοείται στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, η Στοκχόλμη είναι εκτός της διαδρομής Κολωνακίου - Συντάγματος.

Margo είπε...

Και χάρη σε σένα Τόλη μου τον γνωρίσαμε και εμείς.
Μου αρέσουν πολύ και βρίσκω πολύ εύστοχη την ομάδα που τοποθετείς τα ποιήματά του "μυστικά και θαύματα"!

Καλή χρονιά με αγάπη και υγεία!!! Όλα τα άλλα θα έρθουν έτσι ή αλλιώς:)
Σε φιλώ!

55fm είπε...

Είδες πόσα σπουδαία μας μαθαίνεις;
Τόλη μου,καλή χρονιά με υγεία!
Σου στέλνω την αγάπη μου και την εκτίμησή μου!
Σε γλυκοφιλώ!

evelina είπε...

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος όλος μπορεί να τα φέρει μια στιγμή. Γι’ αυτό ο καινούργιος χρόνος ας είναι γεμάτος στιγμές ευτυχίας και αγάπης. Χρόνια Πολλά και δημιουργικά

Poet είπε...

Ναι, Μαρία μου, ο Παπακόγκος έχει εκείνη την καθαρή παιδική ματιά που ανακαλύπτει έκθαμβη τα μικρά μυστικά και θαύματα του κόσμου.

Με αγάπη και υγεία λοιπόν. Κι ό,τι άλλο είναι να έρθει, ας έρθει. Καλή χρονιά, γλυκιά μου, να είσαι πάντα καλά.

Poet είπε...

Προσπαθώ, Όλγα-Ουρανία μου, προσπαθώ. Έχω μια μεγάλη στοίβα επιλεγμένα ποιήματα και μια πολύ μεγαλύτερη αδιάβαστα βιβλία και επιλέγω τα κατά τη γνώμη μου καλύτερα για να τα μοιραστώ μαζί σας.

Σε ευχαριστώ για τόσο ωραία φιλία σου. Σε φιλώ με αγάπη και σου εύχομαι κάθε χαρά και εκπλήρωση τον καινούριο χρόνο. Να είσαι καλά μέσα στη ζεστή ανάσα των αγαπημένων σου.

Poet είπε...

Ακριβώς, Εβελίνα μου. Στιγμές είναι ζωή, πολύτιμες στιγμές που περνάνε και χάνονται για πάντα. Σε ευχαριστώ και σου τις εύχομαι μ' όλη μου την καρδιά τον καινούριο χρόνο.

Άστρια είπε...

Έικόνες λεπτεπίλεπτης ύφανσης που τυλίγουν τρυφερά την καρδιά!
Αλήθεια, πόσα διαμαντάκια σαν αυτό παραμένουν άγνωστα! Συγχαρητήρια για την ανάδειξή τους.

Καλή Χρονιά εύχομαι από καρδιάς γεμάτη αγάπη για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους και εμπνευσμένα δημιουργική!

ღ oneiremataღ είπε...

Χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένειά σου,
ευτυχισμένο, μελωδικό και δημιουργικό το 2011, με εμπνεύσεις...
"με υγεία , καλοτυχία, αγάπη και χαρά η νέα χρονιά κι όσες τραγανές και κατακόκκινες ρώγες έχει το ρόδι , τόσες γερές κι όμορφες κι ευλογημένες να είναι οι μέρες όλης της χρονιάς"...!!!
φιλάκια γιορτινά

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, Άστρια, για τα καλά σου λόγια και για τις ωραίες ευχές. Ναι, πολλά, πάρα πολλά διαμαντάκια και διαμάντια παραμένουν άγνωστα. Η παλιά πονεμένη ιστορία της ποίησης.

Να είσαι καλά, γλυκιά μου, και η αγάπη που μου εύχεσαι να ευλογεί κι εσένα πάντα. Καλή χρονιά.

Poet είπε...

Καλωσόρισες, oneiremata, σε ευχαριστώ για το τραγούδι, για τις πρωτότυπες και εύγευστες ευχές, για όλα. Τι είναι αυτό που θέλεις πιο πολύ; Αυτό ακριβώς σου εύχομαι εγώ να αξιωθείς τον καινούριο χρόνο. Πάντα μέσα στην αγάπη.

Καλή χρονιά, φίλη μου.