Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ένα λογοτεχνικό καφενείο


Τα λογοτεχνικά καφενεία έχουν μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. Εδώ κι ένα χρόνο περίπου λειτουργεί ένα ακόμη, με δεόντως αναρχοαυτόνομο τρόπο, στο βιβλιοπωλείο του Κυριακίδη,
Αγίας Σοφίας 40, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος (και καφετζής) ο σούπερ βιβλιοπώλης Ιορδάνης Τουρσόγλου.

Στο συνωμοτικά φιλόξενο (καπνιστικό) πατάρι του (ανεβαίνει κανείς από σιδερένια σκάλα), συγκεντρώνεται κάθε Σάββατο πρωί μια ανδρική παρέα, με κατά διαστήματα εκλεκτές γυναικείες παρουσίες (όσες αντέχουν το λεξιλόγιο). Εκτός από μένα, άλλοι τακτικοί θαμώνες από τον λογοτεχνικό χώρο είναι ο πεζογράφος (και δημοσιογράφος) Ηλίας Κουτσούκος, ο ποιητής Σταύρος Ζαφειρίου, ο πεζογράφος Σίμος Οφλίδης, ο ποιητής (και δημοσιογράφος) Γιώργος Καλιεντζίδης, που έχει τη λογοτεχνική εκπομπή Βουστροφηδόν στον FM 9.58. Την εμφάνιση τους έχουν κάνει κατά διαστήματα οι ποιήτριες Χλόη Κουτσουμπέλη, Έλσα Κορνέτη, Κατερίνα Καριζώνη, Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου, η πεζογράφος Λένα Οφλίδου και ο ποιητής Ανδρέας Καρακόκκινος,

Ο φωτογράφος μας είναι ο Φώτης, ο γιατρός μας ο Τάσος και άλλα εκλεκτά μέλη ο Γιώργος, ο Σήφης και ο Σωκράτης. Σατιρικός ποιητής της παρέας είναι ο φιλόλογος Άρης Μπιτσιώρης. Αφήνω τον Άρη να επισημάνει στιχουργικά ένα από τα μέγιστης σοβαρότητας θέματα που μας απασχολούν (πέρα από την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων).

Κουλτούρα και τσόντα

Απ’ το στέκι του Ιορδάνη
έλειψα ένα Σάββατο
και μου φάνηκε πως ήταν
το φαϊ ανάλατο.

Που ‘ναι ο Γιώργος, που ‘ναι ο Φώτης
Τόλης, Σίμος και Γιατρός
Σήφης, Σταύρος και Σωκράτης
κι ο Ηλίας ο κοντός.

Εμβαπτίστηκα μαζί τους
σε κουλτούρας νάματα
ποίηση, φωτογραφία
λόγο και θεάματα.

Πλάι τους την Ιλιάδα
όλη την ξεσκόνισα,
στον αστερισμό της Τζούλιας
πλήρως αυτομόλησα.

Δίπλα τους εν κατακλείδι
έλαβα το μήνυμα :
«η κουλτούρα και η τσόντα
είναι αδέρφια δίδυμα»

Άρης 13.3.2010

7 σχόλια:

55fm είπε...

Τόλη μου,να είσαι καλά!
Αυτή είναι ζωή!
Αυτό γουστάρω!
Και σας καμαρώνω!
Πως νομίζω ότι η ποίηση, ενώ είναι γένος θηλυκού ανδροκρατείται...είναι άλλο θέμα!
Καλά το ποιηματάκι του Άρη έγραψε!
Πάντως υπάρχουν δίδυμα που δεν έχουν καμμιά σχέση μεταξύ τους ούτε στη φάτσα ούτε σε άλλα!(Θέλω να το σώσω αλλά σκαλώνω...)
Το καταφχαρηστήθηκα!
Υ.Γ. Τόλη μου συνεχίζεις το κάπνισμα;

Dinos-Art είπε...

Ποίηση,ζωγραφική, καπνιστική είναι αδέλφια τρίδυμα, Όλγα μου.
Πολύ ωραίες αυτές οι παρέες, γράφουν ιστορία στην πόλη.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Poet είπε...

Η παρέα έκοψε και πίτα στις γιορτές. Όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, ο Ιορδάνης είναι στην άκρη δεξιά με την ποδιά. Μαθηματικός από την Ξάνθη. Εγώ στην άκρη αριστερά. Την πίτα κόβει ο Τάσος, ο γιατρός μας (παρόλο που είμαστε ανίατοι). Εν μέσω ποιητικών συλλογών.

Μπορεί να ανδροκρατείται, Ουρανία μου, αλλά την κρατάμε τρυφερά. Υπάρχουν όμως και εξαιρετικές ποιήτριες.

Είπα να διακόψω για λίγο την ροή των ποιημάτων με κάτι πιο ανάλαφρο. Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες. Καλό βράδυ.

Poet είπε...

Α, ξέχασα τα περί καπνίσματος. Ναι, συνεχίζω ο αμαρτωλός. Όχι πολλά. Βλέπεις τι λέει ο Ντίνος; Εξορθολογίζουμε τις αδυναμίες μας.

Φαντάζομαι ότι, όταν εμείς θα έχουμε γίνει σκόνη, κάποιος θα γράψει για τις παρέες μας. Τι ματαιόδοξα πλάσματα που είμαστε! Προσπαθούμε να γαντζωθούμε στον άνεμο και την τέφρα.

Poet είπε...

Α, Ντίνο, πάρε το μοντέλο της ζωγραφιάς σου παρακάτω και περάστε από τον Κυριακίδη ένα Σάββατο. Θυμήθηκα τώρα τον τίτλο μιας συλλογής της Άννυς Κουτροκόη: «Λεπτώς ενδεδεδυμένοι».

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Δεν σου κρύβω,Τόλη μου,ότι σας ζήλεψα,καλοπροαίρετα βέβαια.Ηταν το όνειρο μου!Ενα βιβλιοκαφέ.Πριν απο 1 χρόνο μαζί με μια πολύ καλη φίλη,είχαμε φτάσει στο παραπέντε(στα συμβόλαια)για να το υλοποιήσουμε.Αλλά τα απρόβλεπτα,και δύσκολα απροβλεπτα(λόγοι υγείας)ήταν αιτία να το αφήσουμε στο όνειρο.Ποτέ δεν ξέρεις..

Poet είπε...

Κι εγώ, όπως και διάφοροι άλλοι φίλοι λογοτέχνες, είχαμε από παλιά το ίδιο όνειρο, Πέλα μου. Που έμεινε όνειρο.

Πριν μερικά χρόνια είχαμε αρχίσει να μαζευόμαστε το Σάββατο στον Βιβλιορυθμό στη Βασ. Ηρακλείου αλλά προέκυψε η απαγόρευση του καπνίσματος και αναγκαστικά μετεγκατασταθήκαμε. Κάθε εμπόδιο σε καλό, που λένε. Ο Ιορδάνης βρήκε τη λύση στο πατάρι, κοντά στο ανοιχτό παράθυρο.

Εύχομαι να πραγματοποιηθεί το όνειρό σου σύντομα. Καλό βράδυ.