Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2009


Η φωτιά με τα θλιμμένα μάτια που ακούει σιωπηλή τον συγγραφέα, ο γιός του ζαχαροπλάστη που θα άλλαζε τον κόσμο με ζωγραφιές, τα ποιήματα και η θέα απ’ την εξέδρα της μικρής πόλης. Εκείνος που έχει ξεχάσει εντελώς τα ουσιώδη αλλά θυμάται καθαρά τις λεπτομέρειες, οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα, πράγματα κοινά που ξάφνου γίνονται σπουδαία και σημαντικά. Ο άντρας που ήταν κάποτε βαρύς και ασήκωτος και το αδέσποτο σκυλί που υιοθέτησε έναν γάτο.

Κι ακόμη, τα υψίπεδα της νοημοσύνης και η ανταμοιβή της, τα πολιτιστικά σωματεία που έγιναν γραφείο ταξιδιών και κομμωτήριο, οι ανθρώπινοι πόροι, ο ευρύτερος του δημοσίου και οι διαφημιστικές εκστρατείες για τα αρχαία ερείπια. Τα μυστικά που είναι γραμμένα στο νερό, μια χώρα δίχως μονοπάτι, η ατέλειωτη πορεία προς τη θάλασσα και την πατρίδα. Εκείνοι που δίνουν το χέρι και τιμούν τον λόγο τους και τα σκληρά παγκάκια του Λευκού Πύργου.

Μετά τα μυθιστορήματα "Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα" (2005) και "Η εξαίσια ηδονή του βιασμού" (2006), δώδεκα διηγήματα του Τόλη Νικηφόρου σε πρώτο πρόσωπο. Καλογραμμένα, ειρωνικά, συγκινητικά. Η φωτιά με τα θλιμμένα μάτια, η κληρονομιά μιας γενιάς και ο δρόμος για την Ουρανούπολη. Τώρα που δεν υπάρχει δρόμος, ποιος είναι ο δρόμος για την Ουρανούπολη;



(συνέντευξη του Τόλη Νικηφόρου στο Βασίλη Βασιλικό ΕΤ3 21/11/2008)

40 σχόλια:

Τζούλια Φορτούνη είπε...

φίλοι μου διαπράττοντας μια μικρή "χριστουγεννιάτικη" αυθαιρεσία ενάντια στους δισταγμούς του Ποιητή μας, έβαλα και στο λιβάδι την ανακοίνωση για τη βράβευση του Τόλη Νικηφόρου με το κρατικό βραβείο διηγήματος, γιατί είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους και θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας!

α...και δεν το έκανα εγώ... το καλλικαντζαράκι μέσα μου...

Αγγελικούλα είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ για τη διάκριση αυτή, Τόλη! - Όπως σου είπα και από το τηλέφωνο, ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο!

Τζούλια, να ζήσουν οι... καλλικάντζαροι!

Χρόνια πολλά σε όλους.

το πετάλι είπε...

Τόλη μου,
συγχαρητήρια!

ένα μπράβο
στη συνέπεια
στο ταλέντο
στην ταπεινότητα
και στην αφοσίωση
είναι αυτό το βραβείο...

χρόνια πολλά και καλά!

πάντα τέτοια...

πολλά φιλιά

Dinos-Art είπε...

Τζούλια, εσύ με τα καλλικαντζαράκια εγώ συνεχίζω με τα ζωγραφικά βουντού μου. Δεν μπορεί, θα υπάρξει κι άλλη συνέχεια.
Χρόνια Πολλά σε όλους.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Τα συγχαρητήριά μου στον Τόλη Νικηφόρου για αυτην την διάκριση!Στον ποιητή,τον συγγραφέα και ιδιαίτερα τον άνθρωπο που είχα την τιμή να τον γνωρίσω εστω και διαδικτιακά.πάντα τέτοια!
Ενα μπράβο στην Τζούλια που άφησε τα ξωτικούλια να κάνουν το θαύμα τους!
Χρόνια σας Πολλά!!

55fm είπε...

Mπράβο Τζούλια μου, που άφησες ελεύθερα τα τετραπέρατα καλλικαντζαράκια!
Τόλη μου,χαίρομαι τοοοοοοοοοσοοοοοοοο!!!
Σε απόλαυσα και στη συνέντευξη, είμαι καταχαρούμενη!
Θερμά συγχαρητήρια!
Να σε χαιρόμαστε!
Φιλιά πολλά!

Poet είπε...

Μόλις τώρα τελείωσαν(;) οι χριστουγεννιάτικες οικογενειακές υποχρεώσεις και μπορώ να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια.

Αισθάνομαι ότι έγινε κάποια υπερβολή στις δημοσιεύσεις και τα εγκώμια αλλά ξέρω ότι προέρχεται από την αγάπη και την καλή διάθεση των φίλων μου και αυτό είναι για μένα σημαντικότερο από το οποιοδήποτε βραβείο.

Ευχαριστώ λοιπόν θερμά το μωβ καλλικαντζαράκι που έκανε αυτή την αυθόρμητη αυθαιρεσία από τις παρυφές των Μετεώρων. Είναι η εποχή του εξ άλλου και έπρεπε να ξεμυτίσει.

Ευχαριστώ θερμά την Αγγελικούλα. Τα Χριστούγεννα είναι και δική της εποχή αφού ίσως μας κάνουν πιο καλούς, αν και όχι βέβαια αγγελικούς, στην καθημερινή ζωή.

Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο που πάντα είναι πρόθυμος για τον καλό λόγο από το πλεόνασμα της καρδιάς του.

Ε, τώρα για τον Ντίνο τι να πω; Έχουμε φάει μαζί τόσα καρβέλια και είναι τόσο γενναιόδωρος που με αφήνει σε πλήρη αμηχανία. Βεβαίως, ως υπαρξιακός ποιητής χωρίς βουντού δεν κάνω βήμα.

Ευχαριστώ θερμά την Πέλα που γνώρισα πρόσφατα εδώ και την εκτίμησα. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει για βραβεία, υπάρχει όμως για σκληρή δουλειά.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά την Ουρανία μας για το σχόλιό της λίγο πιο κάτω. Με ένα ευχαριστώ διαρκείας μεν αλλά εντελώς ανεπαρκές.

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά.

Yiannis είπε...

Τόλη μου ένιωσα ανείπωτη χαρά για τη δίκαιη βράβευσή σου.Τα γραπτά σου ποιητικά και πεζά είναι άρτια δημιουργήματα που αντανακλούν την βαθιά σου ευαισθησία ,ανθρωπιά και καλλιέργεια.Η δε μορφή της δουλεάς σου υπηρετεί βαθιά το αληθινό νόημα της τέχνης.Νιώθω περήφανος για τη φιλία μας.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά, Γιάννη μου. Κι εγώ χαίρομαι πολύ που γνωριστήκαμε και ελπίζω σύντομα να σε φέρουν τα βήματά σου στη Θεσσαλονίκη και να τα πούμε από κοντά.

Τη στιγμή αυτή αισθάνομαι την υποχρέωση να τονίσω ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί άξιοι ποιητές και πεζογράφοι στη χώρα μας που δεν βραβεύτηκαν ποτέ. Είτε γιατί πέθαναν νέοι, είτε γιατί το έργο τους δεν προβλήθηκε, είτε γιατί αδικήθηκαν από συνθήκες και καταστάσεις. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Ιδίως τις μέρες της δική μας χαράς.

ξωτικό είπε...

Χαρά μεγάλη για την δικαίωση
που προστίθεται στο μεγάλο βραβείο της καρδιάς μας !!!
Χρόνια πολλά αγαπησιάρικα,μαγικά ποιητικα.

Poet είπε...

Πρώτο το βουντού του Ντίνου, δεύτερο τα μάγια του ξωτικού και τρίτο και καλύτερο το μεγάλο βραβείο της καρδιάς, δεν γλυτώνω με τίποτα. Σίγουρα θα με κατηγορήσουν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σε ευχαριστώ, καλή μου, ήδη ανέβηκα ως το φεγγάρι σου.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τόλη μου το είδα τυχαία σήμερα το πρωί στο in.gr στην ενότητα πολιτισμού. Φυσικά καταλαβαίνεις την χαρά μου, μέχρι και η κόρη μου το άκουσε και άρχισε τις άπειρες ερωτήσεις της ειδικά όταν με έβλεπε το πρωί που ετοίμαζα την ανάρτηση στο ιστολόγιο μου αλλά και σε αυτό της λέσχης Ανάγνωσης Άνω Τούμπας.

Είπες "Τη στιγμή αυτή αισθάνομαι την υποχρέωση να τονίσω ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί άξιοι ποιητές και πεζογράφοι στη χώρα μας που δεν βραβεύτηκαν ποτέ. Είτε γιατί πέθαναν νέοι, είτε γιατί το έργο τους δεν προβλήθηκε, είτε γιατί αδικήθηκαν από συνθήκες και καταστάσεις. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Ιδίως τις μέρες της δική μας χαράς".

Αυτές οι φράσεις για μένα τα λένε όλα και συνοψίζουν την μεστή από ανθρωπιά προσωπικότητα σου. Την αγάπη μου στην Σοφία σου.

Καλά Χριστούγεννα

ΥΑΚΙΝΘΗ είπε...

Τι όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο!!Το άκουσα στην τηλεόραση για τη βράβευση και μπαίνοντας στο λιβάδι να σου πω από καρδιάς " συγχαρητήρια " διαβάζω τα λόγια σου POET .Είναι μεγαλείο η απλότητα . Είναι " ο δρόμος για την Ουρανούπολη".
Νάσαι καλά και να χαρίζεις στους άλλους και σε σένα ομορφιά.Να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου και.. πάντα τέτοια μοναδικά δώρα !

Γεφυριστές είπε...

Εύχομαι η νέα χρονιά να σηματοδοτηθεί ανάλογα. Συγχαρητήρια και Καλή Χρονιά!

Poet είπε...

Τάσο μου, σε ευχαριστώ θερμά για τα αγνά και ειλικρινή αισθήματά σου. Και για την ανάρτηση στη Λέσχη Ανάγνωσης.

Τα όσα είπα για τους άλλους ποιητές και πεζογράφους είναι η απλή αλήθεια, όπως την έχω διαπιστώσει στα τόσα χρόνια της λογοτεχνικής διαδρομής μου. Και ένα χρέος.

Να είσαι καλά, εσύ και οι αγαπημένοι σου.

Poet είπε...

Φαίνεται ότι είχα καλούς δασκάλους, ευγενική μου Υακίνθη. Ένας από αυτούς, ο Γιώργος Σεφέρης, είχε πει «άλλο δεν θέλω παρά να μιλήσω απλά... ας μου δοθεί αυτή η χάρη». Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο δρόμος για την Ουρανούπολη, ξέρω όμως ότι είναι ο δρόμος προς την ωριμότητα.

Σε ευχαριστώ θερμά, να είσαι πάντα καλά.

Poet είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά, αγαπητοί μου Γεφυριστές. Καλή χρονιά.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Τις ευχές μου τις είπα και στο blog μου, Τόλη μου. Θέλω όμως κι εδώ, σ' αυτό το λιβάδι της ποίησης, να μοιραστώ τη χαρά με όλους τους φίλους που ευχήθηκαν πιο πάνω. Και θέλω να προσθέσω ότι, αυτή η πόλη κάποτε πρέπει να μάθει να τιμά τα άξια παιδιά της, ποιητές και πεζογράφους, για να μην αναγκαζόμαστε να λέμε, όπως καθαρά και τίμια είπες "Τη στιγμή αυτή αισθάνομαι την υποχρέωση να τονίσω ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί άξιοι ποιητές και πεζογράφοι στη χώρα μας που δεν βραβεύτηκαν ποτέ". Αυτό σε τιμά εσένα κι είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Καλή δύναμη Τόλη μου για καινούργιους δρόμους της Ουρανούπολις και της ποίησης.

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ είπε...

Επιτέλους! Από χθες προσπαθώ να αφήσω σχόλιο και για κάποιο λόγο δεν περνούσε...Λοιπόν, θέλω να ευχηθώ κι εγώ δημόσια στον Τόλη για το βραβείο που επάξια πήρε. Πάντα τέτοια !

Με πολλή αγάπη
Σοφία

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ και πάλι, Ανδρέα μου. Μου θυμίζεις τώρα κάποιον συγγραφέα που είχε πει «καλύτερα να ρωτάνε γιατί δεν βραβεύτηκα παρά γιατί βραβεύτηκα». Εγώ έχω χάσει πλέον αυτό το πλεονέκτημα.

Να είσαι καλά.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, καλή μου Σοφία. Υποπτεύομαι ότι έχει ενοχληθεί ο δαίμων του διαδικτύου. Θα προσέχω να είμαι χαμηλόφωνος.

Καλή χρονιά και κάθε δική σου επιτυχία.

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Tα συγχαρητήρια μου Τόλη..
Όμορφο δώρο..
Εύχομαι η γραφή σου να συνεχίσει να ανοίγει δρόμους στην καρδιά μας.. Χρόνια Πολλά..

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά,΄Έλενα. Χρόνια πολλά.

Appelsinpigen είπε...

Μπραβο Ποιητή μου...

χαιρομαι για σενα μεσα σ αυτα τα πολυ δυσκολα χριστουγεννα...

να σαι καλα...

καλες υπολοιπες γιορτες...

Poet είπε...

Στους βραβευμένους Θεσσαλονικείς που αναφέρονται στον τύπο και σε διάφορες ιστοσελίδες/ιστολόγια, δηλαδή, τον Γιώργο Κορδομενίδη που εκδίδει το περιοδικό Εντευκτήριο κι εμένα, θα πρέπει να προστεθεί ο Γιάννης Ατζακάς που έλαβε το βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του, Θολός βυθός.

Ο Γιάννης γεννήθηκε στη Θάσο και πέρασε από τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης αλλά επί σαράντα τόσα χρόνια τώρα ζει στη Θεσσαλονίκη και εδώ ανήκει. Σε κάθε ανάλογη περίπτωση (Θέμελης, Μέσκος, Μάρκογλου κ.α.), πατρίδα του λογοτέχνη θεωρείται η Θεσσαλονίκη.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, Χριστίνα μου. Εύχομαι να είναι πιο χαρούμενες για σένα οι υπόλοιπες γιορτές και ο καινούριος χρόνος να σου δώσει κάθε εκπλήρωση.

logia είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον Τόλη
καλά έκανες και το έβαλες!!!!!
Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ εξίσου θερμά, κορίτσι της μουσικής. Χρόνια πολλά, Νέλλη μου, με κάθε εκπλήρωση.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!
Το βιβλίο αυτό θα είναι το δώρο που θα μου φέρει ο Άγιος Βασίλης.

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ, Χρωματιστή μου. Αν σου αρέσει το βιβλίο που θα σου φέρει ο Άγιος Βασίλης, γράψε μου τη διεύθυνση της καμινάδας σου να σου στείλω εγώ άλλο ένα.

pandora είπε...

Ποιητή μου συγχαρητήρια για το όμορφο διήγημα...

σ' αυτή τη συνέντευξη νιώθω λιγάκι σαν να σε γνώρισα καλύτερα, μαζί με εκείνον τον κόσμο μιας άλλης εποχής που περιέγραφες...

να σαι καλά... :)

Poet είπε...

Σ' ευχαριστώ, Πανδώρα μου.

Σιγά-σιγά γνωριζόμαστε όλοι μας καλύτερα. Σκέψου μετά μερικά χρόνια εδώ στο διαδίκτυο (καλά να είμαστε), θα έχουμε πια γίνει στενοί φίλοι. Κι ας μην έχουμε συναντηθεί ποτέ.

Καλή χρονιά με ό,τι λαχταράει η καρδιά σου.

Τεχλεμετζής Γρηγόρης είπε...

Συγχαρητήρια Τόλη. Να είσαι πάντα κάλα και να δημιουργείς.
Χρόνια Πολλά και Καλά.

Poet είπε...

Χαίρομαι που εμφανίστηκες εδώ, Γρηγόρη. Σε ευχαριστώ θερμά και σου εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά και κάθε επιτυχία.

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Είμαι ευγνώμων που ένας κοινός μας φίλος στάθηκε η αιτία για να σας γνωρίσω και σαν συγγραφέα μέσα απο το δικό σας "έρημο νησί στην άκρη του κόσμου".

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ τώρα για να σας συγχαρώ για τη βραβευσή σας.

Και είς άλλα με υγεία θα σας ευχηθώ για το νέο χρόνο που έρχεται και όλους που έπονται κάθε χρονιά.

Καλό βράδυ

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, Λίνα μου, για τα τόσο καλά σου λόγια. Και για τις ευχές σου.

Ομολογώ ότι αισθάνομαι αμηχανία όταν μου μιλάνε στον πληθυντικό. Ακόμη και τα παιδιά. Φαίνεται ότι δεν έχω συνειδητοποιήσει το πόσο μεγάλωσα. Έτσι, εκμεταλλεύομαι ασύστολα τον καθιερωμένο ενικό του διαδικτύου. Τι λες, θα θελήσεις να με κάνεις να αισθανθώ σαν φίλος σου;

Καλή χρονιά με κάθε επιτυχία και κάθε εκπλήρωση.

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Τόλη (ήταν να μην κάνω την αρχή),νομίζω ότι στο οφείλω αυτό.
Μέσα απο το γραπτά σου οικεία φιγούρα,σκέψεις,προσωπικότητα έχείς ήδη γίνει (άσε δε που κάποια ποιηματά σου έχουν γίνει αγαπημένα και της κόρης μου).
Οπότε, ας πάει στην ευχή ο πληθυντικός της ευγενειας και μια όμορφη μέρα να έχεις :)

Poet είπε...

Μπράβο, Λίνα μου, χαίρομαι γι' αυτή την οικειότητα. Με τη γνωστή αδυναμία μου όμως για τα παιδιά, περισσότερο χαίρομαι για την αγάπη της κορούλας σου.

Εκπληρώθηκε ακαριαία και η ευχή σου. Σήμερα έχει μια λαμπρή ανοιξιάτικη μέρα στη Θεσσαλονίκη.
Τους φιλικούς χαιρετισμούς μου.

Γιώργος Χ. Θεοχάρης είπε...

Συγχαρητήρια Τόλη και Καλή Χρονιά

Με αγάπη Γιώργος Χ. Θεοχάρης

Poet είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά, Γιώργο μου. Σου εύχομαι υγεία, αγάπη και κάθε δημιουργική εκπλήρωση τον καινούριο χρόνο.