Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

TV 100 - Ένα βιβλίο ένα ταξίδι

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009 στις 9.00 το βράδυ

Ποιητές, πεζογράφοι, ηθοποιοί και αρχιτέκτονες
μιλάνε στην εκπομπή του Στέλιου Λουκά για τη
Θεσσαλονίκη και την παρουσία της πόλης στο
έργο τους.

18 σχόλια:

Αγγελικούλα είπε...

Μακάρι να μπορούσαμε να την ακούσουμε και εμείς...

Poet είπε...

Εκεί εσείς, τιμωρία, στην Αθήνα.

pandora είπε...

πολυ ενδιαφέρον ποιητή...
αν προλάβω να ξεκλέψω λιγο χρόνο από τις ονομαστικές εορτές φίλων και γνωστών θα το παρακολουθήσω !

καλή σου μέρα !

Poet είπε...

Ναι, κάνε μια μετακόμιση από το κουτί της Πανδώρας στο κουτί της τηλεόρασης. Τους φίλους σου τους βλέπεις κάθε μέρα, τον καθηγητή Μουτσόπουλο όμως (να μιλάει για την καταστροφική δόμηση στην πόλη), τον ηθοποιό Βάγια, τον πεζογράφο Σφυρίδη κι εμάς τους ποιητές;

Καλή σου μέρα.

Dinos-Art είπε...

Γιατί ο Λουκάς "ρίχνει" τους ζωγράφους και μάλιστα αυτούς που είναι γέννημα-θρέμμα αυτής της πόλης;
Ίσως αυτοί είχαν να πουν κάτι παραπάνω με το διαφορετικό τους κοίταγμα και τις κατά καιρούς αποτυπώσεις της γενέθλιας πόλης.
Φυσικά θα την παρακολουθήσω την εκπομπή γιατί πάντοτε μ' ενδιαφέρει ό,τι αφορά ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Καλό απόγευμα σε όλους.

Poet είπε...

Συμφωνώ, Ντίνο, ότι θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιος ζωγράφος. Όπως και κάποιος μουσικός. Ίσως όμως και να υπάρχουν. Δεν έχω τον πλήρη κατάλογο εκείνων που συμμετέχουν στην εκπομπή.

Μετά τη μαγνητοσκόπηση στο βιβλιοπωλείο του Μαλλιάρη, ο Λουκάς μου ανέφερε μερικά ονόματα και ίσως να παρέλειψε άλλα. Ή να μην τα θυμάμαι εγώ. Θα το διαπιστώσουμε το βράδυ.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι η εκπομπή ονομάζεται «Ένα βιβλίο ένα ταξίδι» και καλύπτει
σε καθοριστικό βαθμό θέματα λογοτεχνίας.

Ανδρέας Καρακόκκινος είπε...

Αυτοί που αναφέρεις Τόλη, όπως κι άλλοι άνθρωποι της τέχνης που θα είναι απόντες, έχουν έργο και τιμούν τη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε όμως να είναι και κάποιοι από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες να δούμε την απραξία τους και το πως κατάντησαν τη πόλη.

Dinos-Art είπε...

Τόλη συμφωνώ μαζί σου ως προς παρουσία ζωγράφου και μουσικού.
Όταν κάνεις μία εκπομπή περί επηρεασμού της πόλης στη δημιουργία, για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει να έχει μία σφαιρικότητα χωρίς ο τίτλος της να βάζει φραγμό.
Τώρα, and33 περί τοπικών αρχόντων, "Θου Κύριε...".
Το μόνο που λέω, μη γηγενείς που γοητεύτηκαν από τη Θεσσαλονίκη, έμειναν και πήραν εξουσία, αποφασίζουν για μας και προσπαθούν να διαγράψουν βιώματα και εικόνες μας από την πόλη αυτή. Στήνουν εκτρώματα δίπλα σε ήρεμης μορφής αρχιτεκτονήματα, αποπειρώνται να μπαζώσουν την παλιά παραλία και τόσα άλλα εγκλήματα, "ων ουκ έστιν αριθμός"...
Καλό βράδυ

Poet είπε...

Ανδρέα μου, αν έρχονταν οι τοπικοί «άρχοντες», θα φεύγαμε εμείς. Τι σχέση μπορεί να έχει η καλλιτεχνική δημιουργία με τους ανθρώπους της εξουσίας και την ξύλινη γλώσσα τους;

Μην ξεχνάμε όμως ότι η δημοτική τηλεόραση τους ανήκει και όλοι οι δημοσιογράφοι είναι υφιστάμενοι τους. Έχουν λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν και το κοπάδι τους επανεκλέγει, προφανώς κατευχαριστημένο από τις επιδόσεις τους.

Poet είπε...

Πέρα από μια ειδική λογοτεχνική εκπομπή που δεν έχουμε ακόμη δει για την κρίνουμε, θα πρέπει να τονίσουμε, Ντίνο, ότι ο Στέλιος Λουκάς κάνει θαυμάσια δουλειά εδώ και πολλά χρόνια και είναι κρίμα που η TV100 έχει περιορισμένη εμβέλεια.

Πολλές φορές με έχει καταπλήξει με την ευσυνειδησία του, την ευθύτητά του και το θάρρος του να φιλοξενεί αιρετικές απόψεις όπως οι δικές μου. Οι λογοτέχνες που έχουν παρουσιαστεί στην εκπομπή του θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν μια ανθολογία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης και της ελληνικής πεζογραφίας. Και τόσοι άλλοι σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων.

Από την άλλη μεριά, η κρατική τηλεόραση τι κάνει; Για να μη μιλήσω για την ξεφτίλα των ιδιωτικών καναλιών.

Αυτά τα ολίγα γιατί πιστεύω ότι η κριτική πρέπει να συνοδεύεται και από τον οφειλόμενο έπαινο.

το πετάλι είπε...

εμείς που μένουμε Αθήνα
αλλά αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη
δυστυχώς
δε θα δούμε τίποτα...

Poet είπε...

Μην στεναχωριέσαι, Νίκο, δεν έχασες και πολλά. Μόλις είδα την εκπομπή και ήταν σαφώς κατώτερη από άλλες ανάλογες. Και κατώτερη από το επίπεδο στο οποίο μας έχει συνηθίσει ο Στέλιος Λουκάς.

Έχω αντιρρήσεις σε πολλά σημεία που δεν έχει νόημα να τις αναφέρω εδώ. Ο Ντίνος λοιπόν με κάποιο τρόπο δικαιώθηκε. Ένα αφιέρωμα για την πόλη μας θα έπρεπε ασφαλώς να ήταν καλύτερο.

55fm είπε...

Τόλη μου, ήθελα κι εγώ να σου γράψω τι κρίμα που δεν μπορώ να τη δω,αλλά μετά το σχόλιό σου,κάπως ένιωσα...
Σε φιλώ.

Dinos-Art είπε...

Τόλη με πρόλαβες, μόλις ετοιμαζόμουν να αναρτήσω το πιο κάτω σχόλιο.
Γενικά τις εκπομπές του Λουκά θα τις ήθελα πιο ζωηρές. Είναι λίγο άψυχες και αδικείται η προσπάθεια που κάνει, παρά το πελέκι των "αρχόντων" πάνω από το κεφάλι του. Τέλος πάντων αυτό προφανώς είναι το στυλ του.
Τώρα για τη συγκεκριμένη: Μόλις την είδα. Όταν μας ενημέρωσες, μου δόθηκε η εντύπωση ότι οι καλεσμένοι της θα βρίσκονταν μαζί και έτσι θα υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξει ένας ενδιαφέρον διάλογος-αφιέρωμα για την πόλη, γιαυτό η ένστασή μου να συμμετείχε και κάποιος ζωγράφος, ή/και μουσικός όπως συμπήρωσες εσύ. Ήταν αποκομμένοι ξεχωριστοί μονόλογοι, ομολογώ ενδιαφέροντες, από αξιόλογους ανθρώπους δεμένους στενά με την πόλη. Τους γνωρίζω όλους (Μουτσόπουλο, Σφυρίδη, Μπακονίκα, Βελένη,εσένα φυσικά) εκτός από τον Αρβανιτάκη. Δεν ήταν όμως το αφιέρωμα που έπρεπε για την πόλη.
Θαυμάσια η ανάγνωση πεζών και ποιημάτων, λογοτεχνών και ποιητών της πόλης που δεν είναι πια μαζί μας, από τον ηθοποιό Βάγια.
Καλό βράδυ.

Appelsinpigen είπε...

Κρίμα Ποιητή μου,

ημουν εκτός και η ομπρελα μου ηταν απασχολημενη με το να μου διωχνει τη βροχη!!!

κρυα χαιρετισματα απο εδω πανω
κρυα λογω θερμοκρασιας, οχι προθεσης και διαθεσης!!!

καλο βραδυυυ!!!

Poet είπε...

Κι εγώ ένιωσα κάπως, Ουρανία μου. Δεν πειράζει, συνεχίζουμε. Να είσαι καλά.

Καληνύχτα.

Poet είπε...

Εγώ κατά κανόνα δεν βρήκα ενδιαφέροντα αυτά που είπαν, Ντίνο μου. Ίσως γιατί τα έχω ακούσει πολλές φορές. Ένα πράγμα που δεν εννοούν να καταλάβουν μερικοί είναι ότι τα εκτενή πεζά κείμενα κάνουν τον ακροατή να χασμουριέται.

Τέλος πάντων, πάει κι αυτό. Ας πούμε ότι ήταν κάτι ανάλογο της δοξολογίας στον Άγιο Δημήτριο.

Poet είπε...

Εγώ πάντως προτιμώ να βλέπω ένα ξωτικό με την ομπρέλα του παρά αυτού του είδους τα αφιερώματα. Είσαι απείρως πιο χαριτωμένη.

Καληνύχτα, Χριστίνα.