Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Σε πρώτο πλάνο


Η Λίνα μου υπενθύμισε πριν από λίγο ότι είχαμε αναρτήσει αυτό το ποίημα και τον περασμένο Ιούνιο. Δεν πειράζει. Τα ερωτικά ποιήματα για γυναίκες είναι έτσι κι αλλιώς απείρως περισσότερα. Παραθέτω λοιπόν τα όσα είχα γράψει στην αρχική δημοσίευση και αφήνω τον ύμνο αυτό να διανυκτερεύσει μαζί με τον θαυμασμό μου για τις γυναίκες εκείνες που, μαζί με τη θεσπέσια θηλυκότητά τους, έχουν περισσότερο «ανδρισμό» από πολλούς «άνδρες».

Η σημαντική ποιήτρια της Θεσσαλονίκης και καλή μου φίλη, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, ξέρει να εκτιμά και να υμνεί τις πανάρχαιες ανδρικές αρετές. Σε μια εποχή που το είδος φαίνεται να εκλείπει και όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών, η Μαρία δίνει απάντηση στο αρχικά σκωπτικό και στην ουσία τραγικό ερώτημα «πού είναι οι άνδρες». Οι άνδρες (ανεξάρτητα από φύλο) βρίσκονται εκεί που υπάρχει ευθύτητα, μπέσα, τιμή. Ανάληψη ευθυνών. Εκεί διανυκτερεύουν.

4 σχόλια:

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Ασχολίαστο ποιητή μας.Επειδή όντως οι άντρες εκεί διανυκτερεύουν κι ας μας είναι λίγο δύσκολο πια να τους εντοπίσουμε.Δεν φταίνε μόνο αυτοί, φταίμε και μεις, σωστά;Καληνύχτα Τόλη

Poet είπε...

Φταίτε πολύ λιγότερο, Όλγα μου. Ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος (και εκείνος ο ίδιος) είναι ο άντρας ή καλύτερα το αρσενικό. Το θεωρώ αυτονόητο.

Καληνύχτα.

55fm είπε...

Tόλη μου,λες...
Με πιάνουν οι ευαισθησίες μου...
Μισό μισό το φταίξιμο,το καταπίνω καλύτερα!
Σε φιλώ

Poet είπε...

Φοβάμαι ότι κρίνεις από έναν δικό σου στενό κύκλο εξαιρετικών ανδρών, ουράνιο πλάσμα. Δεν είναι όμως αντιπροσωπευτικός.

Αν ήταν μισή μισή η εξουσία, θα δεχόμουν ως μισό μισό και το φταίξιμο. Την εξουσία όμως ασκεί το αρσενικό από την αρχή του χρόνου. Τη στυγνή, καταπιεστική, δολοφονική εξουσία. Ο εξανθρωπισμός του είναι πρόσφατο ιστορικό γεγονός και σε μικρό μόνο μέρος του κόσμου.

Από την άλλη, δεν δέχομαι ότι ευθύνονται οι γυναίκες για τον ευρύτατα παρατηρούμενο στη δύση πολύπλευρο ευνουχισμό του.Δεν δημιούργησαν οι γυναίκες τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει σ' αυτό το φαινόμενο.

Καλή σου μέρα.