Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τόλη Νικηφόρου, Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου, στο βιβλιοπωλείο Κυριακίδης, Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009


Η διαρρύθμιση του βιβλιοπωλείου είναι κάπως άβολη. Μακρόστενο ισόγειο σε δύο επίπεδα και πατάρι. Με τους ομιλητές, τη μηχανή προβολής και το πιάνο στο πατάρι και με δύο οθόνες, πάνω και κάτω, για τις εικόνες της Τζούλιας. Ήταν όμως όλοι εκεί. Φίλοι από τη γειτονιά, φίλοι από το σχολείο, από τον στρατό, από την επαγγελματική μου εργασία, από τη λογοτεχνία, από το διαδίκτυο, από παντού. Φίλοι παλιοί και φίλοι νέοι, φίλοι γνωστοί και φίλοι άγνωστοι. Φίλοι καλοί. Αυτό ήταν το σημαντικό.

Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη παρουσίαση των ομιλητών από την κοπέλα του βιβλιοπωλείου. Ακολούθησαν : 1. H ομιλία του Ηλία Κουτσούκου, 2. Σύντομη ομιλία της Τζούλιας Φορτούνη, 3. Το κυρίως μέρος, με ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Τζούλια Φορτούνη και τον Τόλη Νικηφόρου. Ταυτόχρονα προβάλλονταν εικόνες που εμπνεύστηκε η Τζούλια από το βιβλίο. Ο Γρηγόρης Καρανικόλας έπαιζε ενδιαμέσως κομμάτια κλασσικής μουσικής στο πιάνο. 4. Σύντομη ομιλία του Τόλη Νικηφόρου.

Η βραδιά έκλεισε με την παρέα των ομιλητών προσκεκλημένη σε ουζερί της Αριστοτέλους από τον σούπερ βιβλιοπώλη Ιορδάνη.


erimo_nisi_fotos

11 σχόλια:

Αγγελικούλα είπε...

Σας ευχαριστώ που «ζωντανέψατε» αυτή την τόσο όμορφη βραδιά με τις περιγραφές τις ομιλίες και τις φωτογραφίες σας!

The next best thing to being there!

Poet είπε...

Λίνα μου, σε λίγες μέρες το Λιβάδι θα γιορτάσει τον ένα χρόνο μέσα στην ομίχλη που ονειρεύεται. Άρχισε να ονειρεύεται χάρη στη δική σου φιλία και τη δική σου στήριξη. Πόσα «ευχαριστώ» θα πρέπει να σου πω εγώ;

Θα συνεχίσει να ονειρεύεται και να ονειρευόμαστε όλοι μας, εσύ, η Τζούλια, εγώ, όλοι οι φίλοι μας. Αμετανόητοι για πάντα.

Ετοιμάσου λοιπόν. Ετοιμαστείτε. Ιδέες για τον εορτασμό, παρακαλώ.

Τζούλια Φορτούνη είπε...

"ήμουν κι εγώ εκεί..."

επιτέλους μόλις τώρα μπόρεσα να γράψω κι εγώ δυο λόγια γι΄αυτή την υπέροχη εκδήλωση, μιας και μέρες τώρα είμαι εκτός δικτύου. για μένα είχε ιδιαίτερη σημασία, και γιατί ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε λογοτεχνική εκδήλωση, αλλά κυρίως γιατί συμμετείχα στην παρουσίαση ενός βιβλίου του Τόλη, που τον αγαπώ και τον θαυμάζω ως άνθρωπο κι ως λογοτέχνη. Η μουσική και η εικόνα απλώς πλαισίωναν το λόγο...
και φυσικά ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς που μας απογείωσε με την ομιλία του, ο Τόλης Νικηφόρου...
Ευχαριστώ όλους τους φίλους παλιούς και νέους που ήταν εκεί...για τη θερμή τους ανταπόκριση,αλλά κι αυτούς που έλειπαν, μα η ψυχή τους ήταν κοντά μας. ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ανδρέα, και τον Τάσο για τα σχόλια που άφησαν... για την όμορφη ψυχή που φανερώνουν τα λόγια τους...
και βέβαια, ευχαριστώ εσένα Τόλη Νικηφόρου, για τη δυνατότητα αυτή μου έδωσες...
τελικά καθόλου δεν φάνηκες άπιστος στη σαγηνευτική σου ερωμένη...αφού το "έρημο νησί στην άκρη του κόσμου" είναι ένα ποιητικό μυθιστόρημα

Αγγελικούλα είπε...

Λοιπόν, Τόλη, σκεφτόμουν γράφοντας το προηγούμενό μου σχόλιο, πόσο μακριά έχουμε ταξιδέψει εδώ κι ένα χρόνο που ξεκινήσαμε το λιβάδι. Πόσους καλούς φίλους κάναμε, πόσες μέρες και κυρίως νύχτες ονειρευτήκαμε παρέα με την ποίηση και την μουσική, πόσες νέες εικόνες, πραγματικές και νοερές, είδαμε και πόσα έχουμε να νιώσουμε ακόμα. Είμαι πολύ χαρούμενη.

Poet είπε...

Από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισα εντελώς τυχαία το περασμένο φθινόπωρο, κατάλαβα ότι η Τζούλια είναι ένα κορίτσι με σπάνια χαρίσματα. Πάνω απ’ όλα με ψυχή, την κινητήρια δύναμη για κάθε της πράξη. Καλύτερα από μένα το ξέρουν, με την αλάνθαστη διαίσθησή τους, οι μαθητές της στην «έκτη αταξία» και γι’ αυτό κυριολεκτικά την λατρεύουν.

Η φιλία της είναι τιμή για μένα και η συνεργασία της στα ιστολόγια εξαιρετικά πολύτιμη. Η εκδήλωση αυτή, χωρίς τη Τζούλια, θα ήταν μια σειρά ομιλιών όπως τόσες άλλες. Εκείνη της έδωσε το ιδιαίτερο άρωμά της, εκείνη της έδωσε τη χάρη και την έμπνευσή της. Της είμαι ειλικρινά ευγνώμων που αναδύθηκε ξαφνικά σαν μια όαση στο έρημο νησί μου. Όπως είμαι ευγνώμων και στον Νϊκο, που έκανε μαζί της αυτό το ταξίδι αστραπή για να είναι παρών στην εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ, παιδιά.

Poet είπε...

Ναι, Λίνα μου, ακριβώς έτσι είναι. Είμαστε πλουσιότεροι τώρα. Και μας περιμένει ακόμη μεγαλύτερος πλούτος. Πλούτος σε ποιήματα, σε μουσική, σε ζωγραφιές, σε φίλους. Σε ταξίδια και εξερευνήσεις. Πλούτος της ψυχής.

55fm είπε...

Υποκλίνομαι στην παρέα σας!
Δημιουργείτε ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, μαγευτική ατμόσφαιρα!
Δεν χορταίνω να σας βλέπω... και να σας χαίρομαι!
Είναι ολοφάνερη η επιτυχία της εκδήλωσης!
Τόλη,πόσα πολλά χρόνια, ζείς νέος...
η ατελείωτη νεότητα,η ατελείωτη δημιουργία...!
Τζούλια, πανέμορφη δασκάλα, στη χώρα των θαυμάτων,ανακαλύπτεις τα σπουδαιότερα,τα ομορφότερα και τα προσφέρεις μοναδικά!
Σας ευχαριστώ που σας γνώρισα!
Να είστε πολύ-πολύ καλά, και να μας ανθίζεται τη ψυχή μας!
Καλημέρα!

Poet είπε...

Σε ευχαριστούμε, γενναιόδωρη Ουρανία, για τον καταιγισμό των εγκωμίων.

Η Τζούλια τα δικαιούται απόλυτα. Όσο για μένα, είναι απλό. Αποτελώ την δεύτερη περίπτωση που καταγράφεται στην ιστορία μετά τον Φάουστ.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Την καλησπέρα μου σε όλους.
Δική μου η χαρά Τζούλια.

Όντως ήταν αρκετά άβολο το μέρος όμως τα υπόλοιπα ήταν τέλεια. Αυτή η εκδήλωση άξιζε να γίνει σε ένα μεγάλο χώρο εκδηλώσεων αλλά σε τέτοια μέρη έχουν πρόσβαση μόνο κάποιοι που πολλές φορές απλά δεν το αξίζουν.

Έτσι είναι Τόλη αυτή η γυναίκα έχει μεγάλη ψυχή.

Καλό βράδυ

Poet είπε...

Καλησπέρα, Τάσο. Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι είχα εύκολη πρόσβαση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε άλλους μεγάλους χώρους εκδηλώσεων (εκτός από έναν συγκεκριμένο χώρο εμφανών κομματικών και αναξιοκρατικών επιλογών) αλλά προτίμησα το βιβλιοπωλείο Κυριακίδης για έναν και μοναδικό λόγο. Τον ανθρώπινο παράγοντα. Δηλαδή, τον εξαιρετικό βιβλιοπώλη και φίλο Ιορδάνη που δικαίωσε απόλυτα την επιλογή μου.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τόλη μου σε αυτό συμφωνώ απόλυτα, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός.

Θέλω να πω ότι ήταν πολύ καλά στο βιβλιοπωλείο, απλώς με τέτοια προσέλευση και τέτοια φυσικά παρουσίαση ένα μεγάλο μέρος θα ήταν πολύ πιο βολικό και θα αναδείκνυε πιο πολύ την παρουσίαση.

Την καλημέρα μου φεύγω ο ήλιος ανεβαίνει.