Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Μιλάει ο άγγελος


«Ο διάβολος δεν ξέρει τίποτ' απ' τη
σκοτεινή ομορφιά του.
Εγώ, μονάχα εγώ,
Που σφράγισα τ' αυτιά στην επανάσταση
-Τη μέσα μου φωνή-
Τώρα μπορώ σωστά να την ακούσω
Να δω μ' αγάπη εκείνον που αδικήθηκε
Ξερνώντας τη φωτιά της αγανάκτησης
Να εξαγνιστώ, ν' απαλλαγώ απ' το κερδισμένο».

Αντώνης Φωστιέρης
από τη συλλογή Ο διάβολος τραγούδησε σωστά, 1981

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία αυτά τα δύο μαζί. Και έχει πλάκα στα ιστολόγια, η ετικέτα "κοινωνία και επανάσταση" που βάλατε κάπως υπογραμμίζει το ποίημα.

Poet είπε...

Καλωσόρισες, coerdia. Πράγματι αυτά τα δύο πάνε μαζί και στη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του ο Φωστιέρης τα έχει αντικρυστά.

Έίναι γεγονός ότι προβληματίστηκα ως προς τη θεματική ενότητα. Ο εωσφόρος δεν ήταν ο επαναστατημένος άγγελος; Κι από την άλλη, η επανάσταση έγινε στους ουρανούς. Ναι, στον παράδεισο.

Δεν βαριέσαι. Η θεϊκή και η κοσμική εξουσία πάνε χέρι χέρι. Μαζί μας πίνουν το αίμα. Κι έτσι και σηκώσεις κεφάλι, και διάβολος γίνεσαι και ό,τι άλλο τους βολεύει.

Να σου πω όμως κάτι. Θα προτιμούσα τη σκοτεινή ομορφιά μιας σατανικής γυναίκας από ένα σκέτο και ταλαίπωρο διάβολο.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας και πάλι,πώς και λέγατε προχτές ότι ο διάβολος είναι σκέτος και ταλαίπωρος; αφού σε όλη την ποίηση και στον Μπωντλαίρ κυρίως παρουσιάζεται ακριβώς με αυτή τη σκοτεινή ομορφιά (αν και δεν λέει βέβαια ότι είναι γυναίκα αλλά οι άγγελοι δεν έχουν φύλο έτσι κι αλλιώς:)Εμένα μου άρεσαν αυτά τα ποιήματα γιατί είναι σαν να λένε ότι πρόκειται για παρεξήγηση ότι ο διάβολος είναι κακός και οι αρχάγγελοι οι άλλοι καλοί και μάλιστα το λέει ο ένας για τον άλλο κι όχι απολογητικά ο καθένας για τον εαυτό του.

Poet είπε...

Kι εμένα μου άρεσαν τα ποιήματα, coerdia. Γι' αυτό τα ανάρτησα.

Θα έλεγα όμως να μην τα παίρνεις τόσο στα σοβαρά. Κουβέντα να γίνεται και ποιήματα να γράφονται. Όλα αυτά παραμύθια της Χαλιμάς είναι.

Ανώνυμος είπε...

Μα αν δεν πάρουμε στα σοβαρά την τέχνη και τους ανθρώπους τι απομένει να πάρουμε στα σοβαρά;και τι απομένει να κάνουμε γενικότερα, δεν ξέρω.
Το ιστολόγιο αυτό πάντως είναι πάρα πολύ ωραίο και παρηγορητικό (παραμυθητικό που λέτε κι εσείς και δη για χίλιες και μία νύχτες,όχι αστεία:) και τα ποιήματα και οι επιλογές και οι πίνακες και η μουσική επίσης, να είστε καλά και σας ευχαριστώ.

Poet είπε...

H τέχνη λέει χίλια δυο για το κάθε τι, πολλές φορές αντιφατικά. Ή μεταφορικά. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Στον καθένα μας εναπόκειται να κρίνει και να επιλέξει.

Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει το ιστολόγιό μας, coerdia. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

Καληνύχτα.