Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Αν έφευγες

Michelangelo's Pietà - St. Peter's Basilica - The Vatican.

Ανάπηρη θα ήταν η ψυχή μου
Αν άνεμοι τρικύμιζαν τα μάτια σου
Και χερουβίμ αρμένιζαν θρυμματισμένα
Σαν ψίθυροι θα χάνονταν στη χλόη
Τα τραγούδια
Αν μουσικές δεν άνθιζαν με το χαμόγελό σου

Πώς να στο πω;

Αν έφευγες
Μια εκκλησιά χωρίς Εσταυρωμένο
Θα ήταν η αγκαλιά μου

Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου
από τη συλλογή Εν τη ρύμη του νόστου, 1999

3 σχόλια:

Dreamer One είπε...

Πώς θα μπορούσε η ψυχή να μείνει ασυγκίνητη μετά από λόγια σαν κι αυτά; λόγια που συνοδεύονται από εικόνες, μυρωδιές και μουσική.

Poet είπε...

Εγώ το καταλαβαίνω κάπως διαφορετικά. Δηλαδή, ότι σταυρώνεται ο άνθρωπος στην αγκαλιά της. Και από τι εικόνες συνοδεύονται τα λόγια, ρασοφόρων; Από τι μυρωδιές, θυμιάματος; Και από τι μουσική, ψαλμωδίες;

Και πες ότι μας βαράει και φεύγουμε μαζί. Να πάμε πού; Η Άφυτος έχει γίνει κοσμική και στις νήσους Γκαλάπαγκος η ρύπανση τους έχει φάει τους γλάρους.

Γι' αυτό σου λέω : Δεν καθόμαστε εδώ μαζί (δηλαδή, εσύ στην Αθήνα κι εγώ στη Θεσσαλονίκη), να βάζουμε ποιήματα και μουσικές και να μας έχει μείνει κάτι να ονειρευόμαστε; Διότι όπως έχει πει κάποιος που δεν θυμάμαι : Humankind cannot bear too much reality.

Poet είπε...

Δηλαδή, εδώ που τα λέμε, μια χαρά είναι η Άφυτος, έχει και καταπληκτική θέα στον Τορωναίο, πεντακάθαρη θάλασσα, ένα ρομαντικό κολπίσκο, λουλουδάκια, ζουζουνάκια, ακόμη και ποιήματα της έχω γράψει. Έχει κι έναν ευκάλυπτο, θεριό σκέτο, που τον έσωσα ένα χειμώνα όταν σχεδόν έσπασε στα δύο από το χιόνι. Και ασημόφυλλες λεύκες έχει.

Έχει κι εμένα. Μην ακούς που κάνω τον κυνικό, ψυχούλα είμαι.
Γι' αυτό σου λέω, πάμε να φύγουμε μαζί; I can bear a lot of reality.

Και για να σε πείσω οριστικά, πάω να βάλω ένα ποίημα για την Άφυτο.