Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Χλόη Κουτσουμπέλη

Με το αδημοσίευτο αυτό ποίημα ολοκληρώνεται η ανθολόγησή της.

Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε επί 18 χρόνια στην τράπεζα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Σχέσεις σιωπής, 1984, Η νύχτα είναι μια φάλαινα, 1990, Η αποχώρηση της Λαίδης Κάπα, 2004, και Η λίμνη, ο κήπος και η απώλεια, 2006, καθώς και το μυθιστόρημα Ψιθυριστά, 2002. Έχει επίσης γράψει θεατρικά έργα και βιβλία για παιδιά.

Έχω τονίσει κάπου ότι, αν με ρωτούσαν τι είναι ποίηση, θα τους έλεγα να διαβάσουν τα ποιήματα Αρχαίο κόσμημα, Χρόνος, Ροτόντα και μερικά ακόμη. Η μεγάλη δύναμη της Χλόης βρίσκεται στα σύντομα αυτά ποιήματα, στις πυκνές, πρωτότυπες, κρυστάλλινης διαύγειας και εκθαμβωτικής γοητείας συλλήψεις της. Η Χλόη παλεύει με τα παιδικά της τραύματα, με τα φαντάσματα της, με την αίσθηση της ματαιότητας και του θανάτου, με την ίδια την ουτοπία που ονειρεύεται και που είναι για πάντα απαγορευμένη. Παλεύει με πόνο, με πάθος, με μια καταλυτική ερωτική έκσταση.

Η Χλόη Κουτσουμπέλη φέρει την αδιάψευστη σφραγίδα της δωρεάς. Είναι το αυθεντικότερο ποιητικό ταλέντο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: