Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Αρπαχτικό


διάβασε το μυθιστόρημά της και του άρεσε
πήγε στην παρουσίασή του, σε πατάρι της πόλης
της τον σύστησε ένας κοινός τους φίλος
ως κριτικό της πόλης

προτού προλάβει να της πει κάποια καλά λόγια
η άλλη όρμησε να τον καπαρώσει
ελπίζω να ασκήσετε την κριτική σας ικανότητα
και στο βιβλίο μου,
του πέταξε με θράσος, κόβοντας αντιδράσεις

ψημένη γυναίκα, καπάτσα και με πολύ στρωτό γράψιμο
θα μπορούσε να δημοσιεύσει για χάρη της
κάνα-δυο παραγράφους για το πρώτο της πόνημα,
αλλά το απέφυγε -
συνηγόρησε σ' αυτό
και η αρπαχτική της διάθεση
τη στιγμή της γνωριμίας τους

Παναγιώτης Γούτας
από τη συλλογή Ντόρτια, 2012

4 σχόλια:

Poet είπε...

Θα έλεγα ότι ξέρω σε ποιαν αναφέρεται ο ποιητής, αν η περίπτωσή της ήταν μοναδική. Οι περισσότεροι ποιητές και πεζογράφοι είναι σεμνοί και σοβαροί αλλά τα τελευταία χρόνια πλεονάζουν και τα αρπακτικά. Αυτά που έχουν άριστες επιδόσεις στις «δημόσιες σχέσεις».

Το θράσος της εν λόγω κυρίας είναι το λιγότερο. Γνωρίζω περιπτώσεις που ελάχιστα απέχουν (όταν απέχουν) από την πορνεία. Ε, καλά, το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς.

Μαρία Δριμή είπε...

Τόλη μου, καλησπέρα!
Ενδιαφέρουσα η ματιά του Παναγιώτη Γούτα. Πράγματι υπάρχει μεγάλη ματαιοδοξία στο χώρο. Μερικές φορές σε χτυπάει κατακούτελα από την πρώτη γνωριμία.
Πάντως, ο σπάνιος συνδυασμός ταλέντου και σεμνότητας, όποτε συναντάται, είναι αφοπλιστικός.
Καλή χρονιά κι από εδώ. Ο πέμπτος χρόνος του Λιβαδιού; Σε λίγο θα πάει στο σχολείο... Το λατρεύω!

Poet είπε...

Καλημέρα, Μαρία μου. Δεν υπάρχει μόνο ματαιοδοξία στον χώρο, υπάρχουν και ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα σε χρήμα και σε είδος. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι περισσότεροι λογοτέχνες κάθονται στη γωνιά τους και γράφουν τα βιβλία τους χωρίς να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να τα προωθήσουν.

Καλή χρονιά για μια φορά ακόμη. Το Λιβάδι κλείνει τα πέντε του τον ερχόμενο Ιούνιο και επιτέλους από το νηπιαγωγείο θα πάει στην πρώτη δημοτικού. Μου έχει εμπιστευτεί μάλιστα ότι κι εκείνο σου έχει μεγάλη αδυναμία.

Εγώ προσωπικά αυτό το πρόβημα το έχω λύσει. Έχω δηλώσει μονιμότητα στην Πέμπτη Αταξία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, Οδυσσέας Ελύτης, με δασκάλα μου τη Τζούλια Φορτούνη και διευθυντή μας τον Νίκο Κομματά. Δεν παίρνεις τη Χλόη να εγγραφείτε κι εσείς και να γίνουμε συμμαθητές; Σκέχου τι ωραία που θα περνάμε !! Μπορεί ακόμη να πείσουμε και τη μικρή Παυλίνα να κάνει το ίδιο.


Poet είπε...

Με το ποίημα αυτό ολοκληρώνεται η επιλογή μου από τη συλλογή Ντόρτια του Παναγιώτη Γούτα. Θα συνεχίσουμε με μια επιλογή ποιημάτων του ίδιου ποιητή από την ανέκδοτη ακόμη συλλογή, Πάλι διπλές ήφερα;